Отидете към основна версия

1 095 13

Турската опозиция трябва да се обедини срещу Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • пср-
  • избори-
  • турция-
  • опозиция-
  • митхат санджар

В Турция предстоят важни избори

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) призова опозицията към обединение след разцепването на опозиционния алианс от шест партии в петък заради разногласия около общата им кандидатура за президент, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Призоваваме цялата обществена и политическа опозиция да се обедини около целите за демокрация, справедливост и свобода, за да породи надежда", заяви съпредседателят на ДПН Митхат Санджар след извънредно заседание на ръководството на прокюрдската партия през уикенда. В изненадващ ход в петък националистическата "Добра партия" реши да се оттегли от Националния алианс на опозицията заради избора на кандидат на останалите пет политически сили.

Прокюрдската ДПН, която е трета политическа сила в страната с около 12 на сто подкрепа, не е част от този алианс. През 2019 г. обаче нейните предимно кюрдски избиратели помогнаха на опозиционния алианс да спечели местните избори в Анкара, Истанбул и други градове.

Проучвания, осъществени преди оттеглянето на "Добра партия", показаха, че избирателите на ДПН ще трябва да подкрепят Националния алианс, за да успее той да свали от власт Ердоган и да спечели мнозинство в парламента, държано сега от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейния съюзник - Партията на националистическото действие (ПНД).

Санджар заяви, че ДПН, която е в съюз с някои по-малки леви партии, все още преценява дали да издигне свой кандидат за президент. ДПН от години е преследвана от правителството и е заплашена от забрана заради предполагаемите ѝ връзки с признатата за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК). Прокюрдската партия отрича да има такива връзки. През януари съд замрази банковите сметки на политическата формация, прекъсвайки жизнено важните ѝ финансови постъпления само няколко месеца преди изборите, планирани за 14 май, напомня Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: