Отидете към основна версия

5 591 87

Съглашателство с руснаците: украинците, помагали на агресора

  • русия-
  • съглашателство-
  • руснаци-
  • украйна-
  • война-
  • украинци-
  • предателство-
  • александър кобилев

Това е едно от многото лица на престъпното съглашателство с руските окупатори

Снимка: БГНЕС/ EPA

Дотук са заведени повече от 600 дела за колаборационизъм. Всеки ден се съобщава за нови и нови арести на местни хора, заподозрени в колаборационизъм с в врага. Сред тях са хора от местната администрация, училищата, предприятията. Заместник-началникът на областната полиция Александър Кобилев разкрива подробности пред ДВ:

Хората от кои сфери са били най-склонни да сътрудничат с окупационните сили според вашите наблюдения?

Александър Кобилев: Хората от местната администрация и тези от сферата на образованието.

Какви са критериите за завеждане на дело при колаборационизъм в сферата на образованието?

А.К.: Най-важният критерий е свързан с промяната от страната окупатор на образователния процес на украинска територия. В училищата, в които руските окупатори, с помощта на местни колаборационисти, са внесли учебници от страната агресор, а персоналът е бил преквалифициран да работи по руските образователни стандарти. Там ръководителите са провеждали събрания на родителите на учениците, по време на които са популяризирали окупацията и са приемали документи за образователни институции, създадени от окупационните власти.

А кой точно от работещите в образователната сфера може да бъде заподозрян за колаборационизъм?

А.К.: Директорите, защото те са длъжностните лица. Когато пристигат окупаторите, те искат да вкарат в училищата своята образователна програма. Някои директори се съгласяват с тях и вкарват в сила новата програма. Така започва да се учи по руската програма. Учителите са уволнени от украинските училища и са взети на работа в нов орган, създаден от окупационните власти. Когато учител е насърчавал окупационните власти, също може да има елементи на престъпление по член за сътрудничество с врага.

А ако учителят не е пропагандирал руските тези, а само е работил според тяхната учебна програма?

А.К.: Ще се направи правна оценка на действията на всеки учител. Въпросът за учителите, които са били привлечени на страната на окупаторите, ще се разглежда само при извършване на пропаганда в уроците. Как може това да се установи със сигурност? Ще трябва да се работи с децата, които са посещавали уроците след 1 септември.

Ами преподаването на руски език, което окупационните власти превръщат в задължителен предмет, вместо свободно избираемия чужд език?

А.К.: Руският език навсякъде си е руски език. В същото време внедряването на нова, пренаписана история обаче ще се приема за колаборационистка дейност.

Приема ли се за колаборационизъм, ако учителите са посещавали курсове за преквалификация в Русия?

А.К.: Това е важна част от внедряването на образователните стандарти на Руската федерация тук. Така че - да.

А ако са били принудени?

А.К.: Защо не са напуснали? Всички, които са заемали длъжности в държавната администрация, органите на реда, училищата - те са правили всичко доброволно. Все още не съм срещал някой, който принудително да е бил назначен.

А има ли подозрения към лекари?

А.К.: Не. Лекарите са защитени според международното хуманитарно право. Това е тяхно задължение - да помагат на хората. Дори по време на окупация те са длъжни да спасяват животи. Нямаме и информация за призиви за сътрудничество с врага от лекари.

Счита ли се за колаборационизъм получаването на руски заплати от работниците в комуналните услуги?

А.К.: Самият факт, че са получавали заплащане, не се счита за акт на сътрудничество. Но трябва да се вземе предвид каква точно работа е вършило лицето.

Смятат ли се за колаборационисти държавните чиновници? Например такива, които просто са продължили да ходят на работа в градската управа?

А.К.: Трябва да се проверява всеки случай. По принцип може в действията на човека да се открият престъпления. Но нанесли ли са тези действия сериозни вреди? Имало ли е опасни последствия за обществото? Не всеки трябва да носи наказателна отговорност за това. Така бихме стигнали до абсурда всеки, който е останал тук по време на окупацията, да се счита за колаборационист. Ако е ходил в магазина, купувал си е бонбони - финансирал е окупаторите ли?

А в кои случаи действията на обикновените жители могат да се приемат за сътрудничество с окупаторите?

А.К.: Има случаи, когато са издавани на руснаците къде живеят украинците, които помагат на въоръжените ни сили. Руснаците ги арестували и разпитвали. Колаборационист ли е онзи, който е издал местонахождението на сътрудника на украинските военни? Да. И моето семейство попадна в тази ситуация. Окупаторите бяха получили информация, че мой роднина, който има 5 деца, сътрудничи на украинските власти. Руските войници го отведоха, държаха го в плен и го разпитваха.

Автори: Анна Соколова | Матиас Бьолингер

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 79 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: