Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2023 10:00 2 974 67

Чехия постигна чудо: интегрира половин милион украинци

  • украинци-
  • война-
  • чехия-
  • ес-
  • русия-
  • интеграция-
  • чешки език-
  • бежанци

Това не е за сметка на чехите, държавата печели от бежанците

Чехия постигна чудо: интегрира половин милион украинци - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тереза Матонохова e сред многото доброволци в Чехия, които помагат на стотици хиляди украински бежанци да се интегрират в обществото. Тя организира информационен и езиков курс за избягалите от войната. "Използвах професионалните си контакти и получих безплатна стая от една фирма за нашите срещи", разказа Тереза за ДВ.

По време на срещите се обсъждат жилищни въпроси или търсенето на работа в страната. Има и уроци по чешки език с опитен преподавател. Неговото заплащане идва от средства, предоставяни от чешкото правителство. "Познаването на чешкия език е основа за намиране на по-квалифицирана работа на чешкия пазар на труда с поне относително прилично заплащане", обяснява Тереза.

Още новини от Украйна

Почти всички учат чешки

От участниците в малкия ѝ клас, в който обикновено присъстват от 15 до 20 украинци, почти всички вече са си намерили работа. "Днес дойдоха по-малко участници, защото някои от тях имат следобедни смени. След една година всички те говорят чешки и могат да общуват на базово ниво“, казва тя.

Благодарение на хора като Тереза Матонохова Чехия и нейните 10 милиона жители успяват да посрещнат най-голямата миграционна вълна в своята история. Страната е предоставила временна закрила на почти половин милион украинци. Това я нарежда сред първенците в ЕС - спрямо броя на населението.

Не е за сметка на чехите

Повече от 100 000 украинци са намерили работа в Чехия и 90% от децата, пристигнали от нападнатата страна (около 50 000) междувременно посещават училище. "Успяхме да приемем почти половин милион бежанци от Украйна. И то - без да се сринат или претоварят здравната и образователната системи", заяви министърът на вътрешните работи Вит Ракусан на пресконференция. Според него Чехия разполага с добре функциониращи системи, които са се доказали в кризата.

Това, че голям брой украинци работят, а украинските деца ходят на училище, е важно за общата атмосфера в обществото. Въпреки това представители на екстремистки и десни националистически партии и организации твърдят, че правителството помага на украинските бежанци за сметка на чешките граждани. Сред тях е лидерът на опозиционната партия АНО и финалист на президентските избори от януари Андрей Бабиш. Министърът на външните работи Ян Липавски не е съгласен с това: "Разходите за украинските бежанци са само малка част от общата финансова помощ, която правителството е предоставило на чешките граждани в условията на енергийна и финансова криза".

Държавата печели от бежанците

Според Министерството на финансите разходите на Чехия за украинските бежанци до края на януари 2023 г. възлизат на около 1,2 млрд. евро. Най-голямата част от тях е отишла за социално подпомагане. Прага е похарчила по това перо около 400 млн. евро. В същото време държавата печели от украинците, които работят и плащат данъци и такси. Съобщава се за събрани около 350 млн. евро под формата на данъци върху доходите и други налози от бежанците.

"Разходите за украинските бежанци ще бъдат по-ниски от първоначално очакваните", казва финансовият министър Збинек Станюра. Бежанците са се интегрирали бързо на трудовия пазар и представляват по-малка тежест за здравната система, отколкото първоначално се очакваше. А и много чехи са приели у дома си украинци.

Квалифицирани украинци на неквалифицирана работа

Един от съществуващите проблеми е признаването на украинските квалификации. "Тук има стотици украински медицински сестри и лекари, но техните дипломи остават непризнати в Чешката република, защото хората просто не разполагат с необходимите документи от Украйна", признава Томаш Проуза, председател на Съюза за търговия и туризъм и съветник на министъра на промишлеността и транспорта.

Автор: Лубош Палата


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 значи

    33 6 Отговор
    тези глупаци приключиха
  • 2 Е, да

    35 7 Отговор
    белите руски и рускоезични хора всеки иска, а тарамбуките подритват
  • 3 обективен

    54 6 Отговор
    В Чехия има мислещи политици, а в държавата ни банда крадци и мошенници ни разказват играта вече 30 год.

    Коментиран от #10, #31

  • 4 Боруна Лом

    37 2 Отговор
    И НИЕ ТАКА, ПО ХОТЕЛИТЕ
  • 5 Азз

    45 5 Отговор
    Леле, какви смислени статии...
    И години съм живял в Чехия, и мога да ви кажа, че от милион години милиони украинци работят там.
    През ръка. Някои и директно за договор, но повечето през ръка. Всички строежи и по-тежка работа се работи от украинци. Ако чехите искат, могат да интегрират цяла Украйна.
    Така, че не виждам новина
  • 6 ами

    35 5 Отговор
    разходи 1.2 милиарда приходи 350 милиона - чехите са на печалба от всякъде
  • 7 случаен

    37 3 Отговор
    браво,всичкото ром към чехия за интеграция

    Коментиран от #12

  • 8 Чехите презират укранците

    33 7 Отговор
    заради украинската мафия , която ги налази преди повече от 20 години .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пешо

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Отново проиграха възможностите ни!!! Да излезем и да изгоним кликата!!!! Стига вече!!!!!
  • 11 Име

    13 20 Отговор
    Чехия е един огромен клузет.Дори нямат национална идентичност не се знае за какво са живи изобщо

    Коментиран от #66

  • 12 Свръхумен

    21 0 Отговор

    До коментар #7 от "случаен":

    Ти кво мидлиш чр чехите нямат роми ли хаха опитаха се преди време да ги шитнът в Кенъда инобия им върнаха визите само по тва ди личи какви "мозъци" са паяцитр каито подигравателно им викаха българитр през соца
  • 13 Урюрвкос

    21 1 Отговор
    как са получили статус "бежанци" по скоро подхожда термина икономически мигранти защото украинската икономика спря да работи. още 2014г.
  • 14 Ивелин Михайлов

    7 10 Отговор
    пък ган я не дава на украинчетата да ходят на детска щото не били ваксани по ганювски календар, а по украински..
  • 15 ТаУмВзе

    19 7 Отговор
    Теглиха си балтията в слугинстването. С окраинчето оправия нема!
  • 16 Гого

    20 5 Отговор
    90% от жриците в Чехия говорят на руски 😆😆😆

    Коментиран от #57

  • 17 Русофоб

    19 5 Отговор
    Чехия си вкара таралеж в гащите!
  • 18 Санчо

    14 26 Отговор
    Браво на чехите! Българите за пореден път доказаха, че са изключително негостоприемна нация! Срам!

    Коментиран от #23, #64

  • 19 Студопор

    35 1 Отговор
    Защо украинските бежанци в Чехия работят и плащат данъци, а тези в България лентяйстват по хотели и почивни бази, получавайки пари за всичко, без да внасят една стотинка в бюджета?
    Аз съм съгласен - искате да останете у нас, бягате от война - добре. Хващайте се на работа и почвайте да плащате същите данъци като нас! Защо ги дундурикаме, а чехите могат да ги впрегнат на работа? Значи проблема не е в бежанците...

    Коментиран от #58

  • 20 Комунистическия прокурор Кольо Филчев

    11 2 Отговор
    Мяза ми на фейк, тази "новина".
  • 21 А така

    15 8 Отговор
    Защото са умни. Европа има застаряващо население като цяло.

    България е на първо място по това!!!

    Вместо да се възползваме и да успеем да приобщим колкото се може повече хора, които в последствие да работят за нашата икономика и да спомогнат за ръст на населението, защото сме близки по външен вид, език и по култура, заради руската пропаганда ние ги гоним и после се чудим защо ще изчезнем като държава. Ето заради такива пропуснати възможности. Дори коментарите са пълни с платени тролове, които сега ще тръгнат да плюят.

    Коментиран от #25, #27, #49

  • 22 РЕАЛИСТ

    17 3 Отговор
    Значи интегрирали били половин милион украинци, ама от тях само 100 хиляди работят. Останалите 400 хиляди с какво са интегрирани. Че учат чешки език ли?

    Коментиран от #33

  • 23 Студопор

    23 5 Отговор

    До коментар #18 от "Санчо":

    Санче, ама това не са гости, баце! Гостите идват, ядат, пият, па си тръгват. Тия не щат да си ходят, че даже и международния съд ти казва, че нямаш право да им спреш прехраната. Междувременно, тия не искат и да си я заработят и само са зяпнали и викат ДАЙ! Това не са гости, това са окупатори!! Турците едно време така са правили - идва ти удома, изяжда ти яденето, изпива ти пиенето, такова жената и става и си заминава, взимайки дъщеря ти или сина ти. Гости ли са това?

    Коментиран от #54

  • 24 Опааа

    12 8 Отговор
    МайкаимдаЕбаУкритеШибани!

    Коментиран от #67

  • 25 Смех 😆🤡🤣

    15 2 Отговор

    До коментар #21 от "А така":

    Кой да бачка бе ти видя ли кои избягаха от украйна жени с деца и чат пат някоя мутра успяла да се измъкне от могилизация с пари.Тия какво могта да работят според теб да не говорим пе те бягат към Германция Франция Италия Испания и тн.
  • 26 Доко

    14 1 Отговор
    А България как се справи? От 100 000 украинци 90 000 се преместиха в съседна Румъния. Не им понесе "климата" и напуснаха.
  • 27 Опааа

    11 9 Отговор

    До коментар #21 от "А така":

    Ка ще приобщаваш тия нацисти веееее?
  • 28 Ели

    7 7 Отговор
    КОЙТО ЗНАЕ ДА КАЖЕ: В Чехия дали има приет закон за лустрация и колко правителства от комунистите след 1989г.и дали РЕШЕТНИКОВ ПРЕДЛАГА КОЙ ДЪ ИЗБИРАТ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
  • 29 Бамбука

    9 2 Отговор
    В нормалните страни, така се прави, с мисъл към следващите години. У нас демографската криза с най-високи показатели в Европа, но явно и в главите на управляващите има криза.

    Коментиран от #37

  • 30 Щом е хубаво

    13 0 Отговор
    Да им дадем и украинците от България безплатно и без капка съчувствие.
  • 31 Немислимо

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    "Мислителите" взимат от своите за да дадат на укрите, за да се харесат на еврогейските господари. И в Чехия и в България.
  • 32 фенче

    10 0 Отговор
    така лустрираха чехите, че министър председателя им, Бабиш, бивш номенклатурчик, първо е успял да стане олигарх, и после и министър председател, докато украинците работят, чешките роми блеят по гетата и играят мачлета, значи помощите от държавата им стигат, да живеят, без да се трудят, на добър път Чехия с вашите нови работници, най много да заемат работните места на българите по вашите фабрики, които и без това никой не ги иска
  • 33 От дума на дума

    6 1 Отговор

    До коментар #22 от "РЕАЛИСТ":

    Интегрирани са нпо-то чрез тях да взима пари и отчита дейност, познато, нали?
  • 34 Перо

    11 3 Отговор
    Украинците не са от тези, които могат да се интегрират! Скоро чехите ще пропишат като германците!
  • 35 Тъпо соросоидче

    11 1 Отговор
    И в Полша ги интегрираха и сега реват на умряло.
  • 36 В нормалните

    4 0 Отговор
    ... общества нещата се случват. В ненормалните не се случват, но на хартия искат да са "нормални".
  • 37 Българските турци

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "Бамбука":

    Ако не бяхте комлексирани и облъчени с антималоазиатска фобия можехте да превърнете България в цветуща градина ! Имахте прекрасна основа и свястна селскостопанска инфраструктура с която можехте да привлечете свястна работна ръка с двустранни договори и споразумения от Турция,Иран,Сирия,Ирак,Грузия и Армения и да развиете най образцовото земеделие и земеделско производство върху прекрасните поля и ниви които днес унило пустеят ! Изхабихте и изоставихте питомното и хукнахте да гоните дивото в Европа !...Ако наистина бяхте "превъзхождащи" за каквито си мислите че сте ... нямаше да пропуснете този шанс ! Чехите са качествен и умен народ защото са интегрирали не само украинците но дори и едновремешните предприемчиви виетнамски соцгастарбайтери !!! "Ум царува , ум робува , ум патки пасе !"

    Коментиран от #39

  • 38 свидетел

    4 0 Отговор
    чехите не са тъпи като немците !
  • 39 Е как

    0 3 Отговор

    До коментар #37 от "Българските турци":

    .. да ги привлечем, нали трябва нещо да им предложим? В България цари таква дива омраза към чужденците, че дори да искаха трудно можеха да бъдат интегрирани.

    Иначе, явно не си наясно, че нищо вече не "пустее". Всичката по-качествена земя е засята на макс, а по-некачествената стои само там, където или хората имат нещо по-добро, или има спорове за собственост.

    Коментиран от #41, #46

  • 40 Наркос

    1 1 Отговор
    Затова ли са протестите?
  • 41 Българските турци

    7 0 Отговор

    До коментар #39 от "Е как":

    Нямаше да има нужда да ги интегрирате ! Днес в Турция е много популярно понятието сезонни работници : в селскостопанския сектор и туризма ! Хиляди грузинци и арменци идват да берат чай или лешници ...кюрди и сирийци работят по поля и ниви из цяла Турция като сезонни работници ! Достатъчно е да им се плаща сносна надница и да им се осигурят свестни социални условия за временно пребиваване !
  • 42 Оракула

    6 4 Отговор
    Така можеше, да е, и в България , но понеже нямаме подобен манталитет на мислене,
    а сме се навряли на Затворника Путин в краката , да му лижем рушветите ,
    реалността днес е друга!
    От миналинате през България , над 1 милион украинци, тук са останали само около 30000!
    Това говори много зле ,за българския бизнес, който имаше шанса , но поради незнайни причини,
    не успя да употреби, украинския престой в работна ръка!
    Защо не ни харесват, тези толкова близко , до нашия език и култура , украинци???
    Да помислим сами ,преди да си отговорим?

    Коментиран от #45, #65

  • 43 Отряд1

    2 1 Отговор
    Приемането и предоставянето на възможност за работа на имигранти е нож с две остриета, особено когато става въпрос за война, която може да приключи до година максумум две. След това всички тези половин милион души може да решат да си се приберат у дома (и с право да си възстановят държавата) ... тогава Чехия и държави, които са подслонили и интегрирали имигранти от засегнатите райони в Украйна може да се окажат пред огромен проблем - недостиг на работна ръка в момент, в който държавата вече е направила сериозни инвестиций, които няма да има как да се възстановят.

    В крайна сметка, чудото може да е с такива размери, че да предизвика ефект на домино и фалити на банки и задълбочаване на икономическата криза (която по принцип, трябва да си е задълбочена, защото проблемите довели до нейното появяване не са отстранени)

    Със здраве
  • 44 350 млн. евро под формата на данъци

    7 0 Отговор
    върху доходите и други налози от бежанците.:
    Знаят славянските евреи как да си възстановяват разходите, а не като тук да дават и козируват само на урк и макензета
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Е как":

    Земи които не се обработват интензивно с възможен най висок добив са пустеещи ! Българските земи пустеят в буквален смисъл...Лозарство,овощарство ,зеленчукопроизводство, консервна и хладилна индустрия има ама агонизира...най лесният и най податливият за механизирано обработване зърнодобив е най разпространен но и там половината печалба отива за изплащане на ренти !
  • 47 Да са им честити

    2 0 Отговор
    Да стягат майдана!
  • 48 може

    7 1 Отговор
    украинките може да са открили че няма голяма храниллккка а и заплатите са до 1000 лв а и морските гларуси явно не са в кондиция както бяха навремето
  • 49 Купейкин

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "А така":

    Заминавам за Чехия да ги науча на рушлямизъм,мутрофанца ще ми плати билета

    Коментиран от #53, #55, #56

  • 50 оооо

    9 1 Отговор
    Пълни глупости! ДВ борави с цифрите като дявол с евангелието!
    Изхарчили са милиард и половина, прибрали 350 милиона - това е дебел минус! Второ, от половин милион работят 1/5. За каква ингеграция сатав въпрос?!
    И трето, в БГ също им се предлагаше работа, но и олинклузив. Познайте какво избараха укро-търтеите! Така че тпи мисирки от ДВ - по-.лко на завоите!
  • 51 Гражданин

    5 2 Отговор
    Чехия се е сдобила с работна ръка, а ние плачем за работници!
  • 52 Факт

    5 3 Отговор
    Да са им честити на чехите новите им сънародници.Само после да няма рев.
  • 53 до #49:Купейкин

    3 4 Отговор

    До коментар #49 от "Купейкин":

    да заминава доброволец с другите русофоборсуци и хейтари при укр да изразят омразата си и да борят Руския мечок вместо да повтарят като папагали за копейки и ватенки
  • 54 Санчо

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Студопор":

    Така, така, личи ти, че си българин!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Кирчококорчовците

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Купейкин":

    Да отидат да ги приобщят към лгбт партията
  • 57 Говорят

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гого":

    На развален Руски тъпи украинки торби с болести
  • 58 Стиропор

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Студопор":

    Против украинците си, щото са бели и са православни християни. Ама храниш от бюджета роми, нали?
  • 59 Вирус

    4 0 Отговор
    Мед и масло от дойчото хаха а германците що не правят така или те бяха от висшата раса
  • 60 Тази грешка

    1 1 Отговор
    допускат много държави и гледат да ги интегрират, изучат на своя език което не е лошо, но поражда големи проблеми в бъдеще. Омесването на народите в количества (5-10% и повече мигранти от основното население) винаги води до национализъм и фашизъм. Това се случва дори при съвсем близки по етнос, език и вяра народи - пример Украйна с руснаците, Германия с евреите, САЩ с индианците, а сега и с афроамериканците, Южна Африка с белите, ние с македонците (ако станем една държава).
  • 61 ЕС трябва да изработи

    1 0 Отговор
    един списък със страните в които има войни и, че само оттам се приемат бежанци. Списъкът да се осъвременява ежемесечно и емигрантите от мирните държави да се връщат още от летището/границата щом нямат визи. Не бива да се интегрират бежанците, трябва да се отнасяме към тях като временни гости дошли да се спасят от бомбите, но с уговорката свърши ли войната - край на помощите и обратно в Родината. Това да важи особено за арабските и африкански пришълци.
  • 62 Уса

    3 1 Отговор
    Всички украинци в сащ мразят Зеленски и покрай тях американски народ намрази също Зеленски и си иска парите обратно.Украинците в сащ казват,че ЕС и нато не са ги приемали,защото са имали планове да ги изчистят от лицето на земята с помоща на Русия.Незнам какво да мисля и говоря вече
  • 63 Интензивното

    8 0 Отговор
    От 5 украински мед сестри успяхме да интегрираме само една,която не иска да учим украински и да мразим Путин.Не сме на фронта и ни е забранено от ръководството на болницата да подхващаме политически и военни теми.На шефа му писна и започна да ги уволнява то не се издържа на тяхната наглост.Идват с дипломи за мед сестри а една инжекция не искт да слагат не било тяхна работа.Крещят ти в лицето да учиш украински...Просто не можехме да повярваме а с такова внимание ги приемахме помагаме и съжаляваме.Последната украинка е коренно различна и остана на работа
  • 64 От много гостоприемност сме се ....

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Санчо":

    Начукали с ромули....Сега не може да се оттървем от кърлежи....
  • 65 Да ти отговоря

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Оракула":

    Защото са по близо до манталитет на коренните жители на Столипиново и Факултета,отколкото на българина.Хитри,лъжливи и крадливи- това са укрите.И да - говоря от срещи и личен опит с десетки от тях в Испания .
  • 66 Име

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Име":

    Добре, че ти поне знаеш
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.