Отидете към основна версия

2 975 99

Кремъл отсече: Наградата "Оскар" за документален филм за Навални показва политизирането на Холивуд

  • русия-
  • холивуд-
  • алексей навални-
  • дмитрий песков-
  • владимир путин

Във филма Навални посочва отговорността на екип от агенти на Федералната служба за сигурност за отравянето си, припомня Ройтерс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл заяви днес, че присъждането на награда “Оскар“ на документалния филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва "определен елемент на политизиране" от страна на Холивуд, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

"Навални", който вчера спечели наградата "Оскар" за най-добър документален филм, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия, след като беше отровен с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г., и работи с разследващия новинарски сайт Белингкат (Bellingcat) за откриване на извършителите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че не е гледал филма. "Смея да предположа, че, разбира се, има известен елемент на политизиране на темата", добави в същото време той.

Той заяви, че Холивуд не е чужд на политиката, "но не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него."

Във филма Навални посочва отговорността на екип от агенти на Федералната служба за сигурност за отравянето си. Русия отрича да се е опитала да го убие, припомня Ройтерс.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, който се старае да не споменава името му публично. В момента той излежава комбинирана присъда от 11 години и половина затвор с висока степен на сигурност за измама и неуважение към съда - обвинения, които според него са скалъпени, за да му бъде запушена устата.

Двете деца на Навални и неговата съпруга Юлия присъстваха на церемонията в Лос Анджелис и се присъединиха към режисьора на филма на сцената, за да приемат наградата, отбелязва изданието "Политико".

"Съпругът ми е в затвора само за това, че казва истината, съпругът ми е в затвора само за това, че защитава демокрацията", каза Юлия Навална. "Алексей, мечтая за деня, в който ти ще бъдеш свободен, и нашата страна ще бъде свободна. Бъди силен, любов моя", обърна се тя към свой съпруг.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания