Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Март, 2023 17:40 1 243 5

Анкара: Преговорите за удължаване на сделката за черноморския зърнен коридор все още са в ход

  • зърно-
  • пшеница-
  • хулуси акар-
  • украйна-
  • русия

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар и съответните органи продължават да преговарят и да координират дейностите по споразумението за износ на украинско зърно с цел то да бъде продължено

Анкара: Преговорите за удължаване на сделката за черноморския зърнен коридор все още са в ход - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Споразумението за износ на зърно от украински пристанища изтича в края на седмицата, но днес Турция обяви, че преговорите за продължаване на споразумението са все още в ход, предаде Анадолската агенция (AA) за БТА съгласно споразумението за обмен на информация между двете агенции.

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар и съответните органи продължават да преговарят и да координират дейностите по споразумението за износ на украинско зърно с цел то да бъде продължено, като се вземат предвид исканията на страните, обяви турското министерство на националната отбрана.

Още новини от Украйна

„В тези разговори се напомня на страните важността на продължаването на тази инициатива, която има положително въздействие върху хората по света и доказва, че всички кризи може да бъдат разрешени с добра воля и диалог“, се казва в съобщението на турското министерство на националната отбрана.

Споразумението за черноморски коридор за украинското зърно позволи износа на 24 милиона тона зърно, се отбелязва в съобщението и се добавя, че Турция ще продължи да изпълнява своята роля за осигуряване на мир в региона и хуманитарна помощ.

В съобщението на турското министерство на националната отбрана се казва също, че „се оценяват стъпките, предприети от страните за разширяване на инициативата“.

През юли миналата година Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение в Истанбул за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, които бяха затворени след началото на руско-украинската война през февруари 2022 г.

Споразумението, удължено за 120 дни през ноември 2022 г., изтича тази събота.

Изявлението на Турция дойде ден, след като Русия заяви, че подкрепя 60-дневно продължаване на сделката.

Вчера обаче Украйна заяви, че позицията на Русия за продължаване на споразумението „само за 60 дни противоречи на документа".

„Очакваме официалната позиция на ООН и Турция като гаранти на инициативата“, написа украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков в „Туитър“.

Междувременно руският заместник външен министър Александър Грушко каза днес пред ТАСС, че споразумението е удължена за 60 дни, твърдение, което все още не е потвърдено от Украйна или от Турция и ООН, които са посредници за сделката.

„Нашият заместник-министър (Сергей Вершинин), който ръководи тази сделка, вчера направи изявление. Наистина споразумението е продължено, договорено е, че е продължено за 60 дни. Потвърден е неговият пакетен характер“ - думи на Грушко, цитирани от ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза днес пред репортери, че продължаването на споразумението за черноморския зърнен коридор с 60 дни е „жест на добра воля" от страна на Русия.

Той изрази признателността на Русия за усилията на ООН по сделката, но каза, че не е възможно да се „пробие празната стена" на Запада.

От страна на ООН все още няма коментар за удължаването, но говорител на организацията каза вчера, че блокът „остава напълно ангажиран с инициативата за черноморски зърнен коридор, както и с усилията за улесняване на износа на руски храни и торове".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Олга

    4 2 Отговор
    Руската армия ще постигне целите на СВО
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1234

    3 0 Отговор
    Само на руски се пише тука...
  • 4 Зърното е в Русия

    0 0 Отговор
    танкерите в Турция,останалите да духат супата.Ама без хляб..
  • 5 Гориил

    1 2 Отговор
    Тази сделка ще продължи до 14 май 2023 г. Ако Ердоган загуби изборите и друга марионетка на Вашингтон дойде на власт в Турция, зърнената сделка ще бъде незабавно преустановена и анулирана (Русия ще блокира фарватерите и ще нанесе ракетни удари по черноморските пристанища на Украйна).Русия успешно изнася своето зърно и торове през северни и далекоизточни пристанища.
Новини по държави: