Отидете към основна версия

631 5

Диалогът между Косово и Сърбия е единственият начин за решаване на проблемите

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

Преговорите в Охрид с участието на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел биха могли да бъдат крайъгълният камък в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

Снимка: Shutterstock

"Ние сме напълно убедени, че диалогът е единственият начин за решаване на проблемите между Република Косово и Република Сърбия", заяви албанският президент Байрам Бегай на съвместна пресконференция с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, който е на посещение в Албания, съобщава БТА.

Бегай заяви, че не би приел създаването на подобие на Република Сръбска в Косово и доколкото знае тази възможност дори не се подкрепя от САЩ, които са стратегически партньор на Албания.

Албанският президент каза, че вярва, че гарантирането на общностните права на сърбите според Конституцията на Република Косово ще бъде правилното решение. Важно е да се установи мир между Косово и Сърбия, да има решение на споровете за зачитането на малцинствата и да се работи усилено, за да бъде интегриран регионът в ЕС и да има повече просперитет за хората, живеещи в него, заяви Бегай.

От своя страна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен каза, че преговорите в Охрид с участието на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел биха могли да бъдат крайъгълния камък в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: