Last news in Fakti

27 Март, 2023 17:34 622 5

Диалогът между Косово и Сърбия е единственият начин за решаване на проблемите

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

Преговорите в Охрид с участието на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел биха могли да бъдат крайъгълният камък в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия

Диалогът между Косово и Сърбия е единственият начин за решаване на проблемите - 1
Снимка: Shutterstock

"Ние сме напълно убедени, че диалогът е единственият начин за решаване на проблемите между Република Косово и Република Сърбия", заяви албанският президент Байрам Бегай на съвместна пресконференция с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, който е на посещение в Албания, съобщава БТА.

Бегай заяви, че не би приел създаването на подобие на Република Сръбска в Косово и доколкото знае тази възможност дори не се подкрепя от САЩ, които са стратегически партньор на Албания.

Албанският президент каза, че вярва, че гарантирането на общностните права на сърбите според Конституцията на Република Косово ще бъде правилното решение. Важно е да се установи мир между Косово и Сърбия, да има решение на споровете за зачитането на малцинствата и да се работи усилено, за да бъде интегриран регионът в ЕС и да има повече просперитет за хората, живеещи в него, заяви Бегай.

От своя страна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен каза, че преговорите в Охрид с участието на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел биха могли да бъдат крайъгълния камък в процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роня

    3 0 Отговор
    Бегай и Белен могат да си философстват колкото искат. Щом като САЩ е стратегически😊партньор (тоя лаф навсякъде го ползват) на Албания, значи от Борел полза няма и си е отишъл на курорт.
  • 2 Косово

    3 1 Отговор
    Е Сърбия. Както половин окрайна е руска. Факт.
  • 3 Роня Дм.Минева

    1 0 Отговор
    Цитат от Уикипедия за Косово "Югоизточно Косово /Прищенско и Призренско/ е в границите на България по време на Първата световна война (1916 – 1918) /независимо от договореностите/, когато е поделено с Австро-Унгария /албанците не желаят да са под австрийска, а под българска власт/. По време на Втората световна война Косово е част от намиращата се под италиански протекторат Албания. В края на войната областта е превзета от българската армия." Положението е повече от сериозно. Косово е Сърбия.
  • 4 бондстийл ин дъ скай

    0 2 Отговор
    и проблемите за сърбите там свършват
  • 5 Роня Дм.Минева

    1 0 Отговор
    Байиздън каза в предизборната си кампания, че приоритет са му Балканите. А започна с Украйна и Русия 2022.
Новини по държави: