Last news in Fakti

29 Март, 2023 16:28 1 610 13

Нов съюз! Предстои сформирането на стратегически съвет между Сърбия и Унгария

  • сърбия-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • александър вучич

Сръбският президент каза още, че Унгария е петият търговски партньор на Белград и цитира премиера Виктор Орбан, че отношенията между двете страни са на най-високо историческо ниво

Нов съюз! Предстои сформирането на стратегически съвет между Сърбия и Унгария - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че предстои развитие на сътрудничеството с Унгария чрез сформирането на нов орган, наречен стратегически съвет на двете страни, съобщава вестник "Данас", пише БТА.

Вучич, който беше гост на телевизия Пинк този уикенд, каза, че е започнал стратегически диалог с Унгария и новият орган ще бъде сформиран скоро.

"През май ще има среща на върха, на която ще присъстват двамата президенти и целите правителства. Тя ще се състои в Белград или в Нови Сад. По въпроса за сигурността можем да си сътрудничим много по-добре, както и по въпроса за борбата с тероризма", каза той. Открива се възможност за сътрудничество между полицията и армията, както и сътрудничество във военно-технически смисъл, добави Вучич.

Сръбският президент каза още, че Унгария е петият търговски партньор на Сърбия и цитира премиера Виктор Орбан, че отношенията между двете страни са на най-високо историческо ниво.

Той припомни още, че тази зима Сърбия е била сигурна заради складирания в унгарските хранилища газ.

Вучич каза и че ни очакват големи промени в Европа още през юни. По думите му САЩ създават нов блок под свой контрол, който, както той каза, ще включва балтийските страни, Полша и евентуално Румъния.

Помолен за коментар от "Данас", Лука Щерич, изследовател в Белградския център за политика на сигурност, каза, че не би стигнал толкова далеч, тъй като идеята за нов блок идва от Вучич.

"Отдавна знаем, че балтийските държави и Полша са по-твърди в позициите си по въпроса за войната в Украйна, отколкото някои други западноевропейски страни, и затова има американски интерес от засилване на сътрудничеството с тях. Но и Сърбия, и Унгария са значително по-меки в осъждането си на Русия, така че сътрудничеството на двете страни може да се разглежда като укрепване на позицията им в контекста на натиска от страна на Европа в посока на хармонизиране с външната политика и политиката на сигурност", каза Щерич.

Той отбеляза, че е важно да се разбере защо сътрудничеството е важно за двата режима и какво печелят от това.

На първо място той посочи, че Вучич и Орбан са идеологически близки и имат интерес да се представят пред местната общественост като хора с приятелски режими отвъд границата.

"Сърбия е централният партньор на Унгария на Балканите. По обективни причини, защото Сърбия има значително унгарско малцинство в страната. От гледна точка на сигурността те имат обща граница по пътя на мигрантите, което е много важно за Унгария. Те също така имат общи икономически и инфраструктурни интереси като изграждането на петролопровод и железопътна линия от Белград до Будапеща. Също така е важно, като вид подкрепа да видим, че Унгария има пряко влияние и връзка с режима в Белград и че в случай на нужда или натиск може да извади важна карта пред Европа и да каже, че може да повлияе на Белград", каза събеседникът на "Данас".

За Белград и сръбското правителство е важно, че Унгария е член на ЕС, комисарят по разширяването е унгарец, който успя да прокара някои решения /в полза/ за Сърбия и може да бъде мотор на присъединяването на Сърбия и да смекчи приказките за натиск и санкции срещу Сърбия, добави Щерич.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 4 Отговор
    А Радев какво чака?
  • 2 Гаглей

    5 17 Отговор
    Сащ ще похарчат почти 1 трилиона долара за въоръжаване през 2023 . Какъв съюз бе хахаххаха
  • 3 Пич

    27 5 Отговор
    Само нас ни търсят за съюз с буболечките за ядене ! Защото никога не сме имали наши управляващи ! Уж гласуваме за такива , а те - Европа това не дава , Козяк онова не дава.....
  • 4 честен ционост

    16 4 Отговор
    И ще вдигнат оградата и Ганчо ще го натъпчат с камилари.
  • 5 Вари го,печи го

    5 18 Отговор
    Сърбето все гледа да прави напук.Е,не са си научили урока.Един път стомна за война( I Световна война),дваж стомна(II Световна война),но на тртия път стомната се чупи г-да!Не Ви знам с кой акъл се дървите на обединена Европа,като че ли с Унгария в съюз ще промените нещо!

    Коментиран от #6

  • 6 Хххххххх

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Вари го,печи го":

    Нарича се национален интерес. Това е когато следваш свой път, а не се хващаш със съюз където ти казват какво може или не може. Но трябва смелост за това.
  • 7 ЛИЛИ

    8 4 Отговор
    Мир, а не оръжие и помощ на фашистка украина , това са двамата политици с опит и разум! Еднодневките в ЕС , като Мишел, Бурел и Урсула,която дарява милиарди от нашите пари от "Фонда за мира" на наркомана фашист , това е върха на наглостта! Тази баба трябва да бъде съдена в измисленият от тях съд Хага, за разпалване на световна война!
  • 8 Тити

    2 6 Отговор
    Съюз на мизерниците.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 бай Даньо

    2 7 Отговор
    Орбан не е в час а сръбите са късметлии че имат такъв дурaк за съсед от който са окупирали Войводина ... а България е по зле дори не знае къде да застане в отношенията с Унгария и сръбия ...

    Коментиран от #13

  • 11 Мнение

    1 2 Отговор
    Само ние сме си достатъчни. Ние сме със СССР, за жалост.
  • 12 Дядо Щукар

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тити":

    Съюз на такива, които виждат реално ситуацията и реагират адекватно. За разлика от западните деграданти със "стокхолмски синдром". Но вдебилените консуматори няма как да го разберете.
  • 13 Дядо Щукар

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "бай Даньо":

    Орбан е изпълнил почти всичките си предизборни обещания и затова няма европейски политик с такъв изборен резултат. И плюе в сурата на всички лигави европейски хомосексуалисти и плесенясалата им пропаганда
Новини по държави: