Last news in Fakti

30 Март, 2023 15:48 1 459 8

Джуканович срещу Белград: Сърбия се опитва да управлява в държавите в региона

  • балкани-
  • мило джуканович-
  • черна гора-
  • сърбия

Изправени сме пред това Русия, която традиционно използва Балканите, да разпространява тук своите интереси

Джуканович срещу Белград: Сърбия се опитва да управлява в държавите в региона - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Черна гора Мило Джуканович каза, че Сърбия се опитва да управлява в държавите от региона, по-конкретно в Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина, съобщава босненският информационен сайт Кликс, цитиран от БТА.

"На Балканите сега имаме опит за създаване на "сръбски свят" като един вид продължение на т.нар. "руски свят". Това са ретроградни политики, те не искат да управляват своите страни, те искат да управляват народите. Виждаме това в региона, където Сърбия се опитва да управлява в Черна гора, Република Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина. За съжаление, тази политика още не е получила адекватен отговор от западните ни партньори", каза Джуканович в навечерието на втория кръг от президентските избори в неделя.

Той посочи, че някои въпроси в Босна и Херцеговина остават нерешени 28 години след Дейтънското споразумение, Република Северна Македония не е започнала преговори с ЕС, а процесът на преговори между Сърбия и Косово остава неясен.

"Изправени сме пред това Русия, която традиционно използва Балканите, да разпространява тук своите интереси. Щом се появи възможност за постигане на сериозен напредък в решаването на проблемите между Сърбия и Косово, Русия се намесва. Когато има напредък във функционирането на Босна и Херцеговина, Русия веднага насърчава Република Сръбска и се опитват да попречат на това Босна и Херцеговина да стане функционална държава", каза Джуканович.

Джуканович спечели подкрепата на 35 процента от избирателите в първия кръг на прездентските избори, а съперникът му Яков Милатович от движението "Европа сега" получи подкрепата на 29 процента.

Вторият кръг ще се състои в неделя, на 2 април.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 на връбе

    14 9 Отговор
    сръбето си управлява единствено в севернамакарония
  • 2 Гост

    12 2 Отговор
    Това което прави Русия...две изкуствени държави се сринаха и започнаха проблемите...факт...
  • 3 Българин

    10 9 Отговор
    Най-лесната за управление държава в региона е България.На всички нива е пълно със сърбомани.
  • 4 С благословията на Русия Белград

    11 7 Отговор
    управлява и България. Вижте ги нашите путинисти - все Сърбия хвалят и не дават нищо да се каже срещу нея. В тениса, в спорта изобщо все русо-сърбомани водят предаванията. Повдига ми се от това лизане !
    Защо нашите политици не кажат високо, че в РСМ настроенията и провокациите срещу нас се дирижират от БИА/бившата УДБА - ДС/ и не отрежат Сърбия за ЕС заради постоянните гаври с българите в Западните покрайнини и Македония!
  • 5 ТаУмВзе

    5 6 Отговор
    Я си погледни Картата, че Крим е Русия вече, както и източна окрайна!
  • 6 Българин 🇧🇬

    5 6 Отговор
    Мда , Има си независим Сръбски свят . А вие черногорците сте поредното пуделче на щатско-турския алианс Hато , което е длъжно да лае срещу независимите православни държави .
  • 7 Браво на православна Сърбия

    6 9 Отговор
    Единствената в региона , която още не е колонизирана от турци и кравари !

    Коментиран от #8

  • 8 А от чайнийз

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Браво на православна Сърбия":

    Дали не е завладяна