Отидете към основна версия

7 687 149

Командир на „Вагнер“ призна, че е застрелял в главата 5-годишно момиче в Украйна

  • руски терористи-
  • русия-
  • убийство-
  • вагнер-
  • украйна-
  • война-
  • соледар-
  • бахмут-
  • военни престъпления

Това е поредното военно престъпление, извършено от страна на руските терористи в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Военен командир в терористичната групировка „Вагнер“ призна, че в Украйна е застрелял малко момиче в главата. Признанието бе публикувано от руския правозащитен проект „Гулагу-нет“.

Това е поредно признание за ужасяващите военни престъпления, извършени от руските терористи на украинска земя. Бившият боец заяви, че бойците на частната военна армия „Вагнер“ са получили заповед лично от Евгений Пригожин да застрелят всички цивилни, включително деца и възрастни. Въпросните убийства са били извършени в Соледар и Бахмут, където от месеци се водят ожесточени боеве между ЗСУ и окупаторите.

Терористичната групировка „Вагнер“ въоръжи хиляди руски затворници (голяма част от които убийци) и ги изпрати на фронта в Украйна с обещанието да бъдат помилвани, ако се върнат живи. Kомисарят по правата на човека на Върховната Рада Дмитрий Лубинец заяви, че отговорните за убийството на цивилни в Украйна трябва да бъдат наказани.

„В едно от видеата руснак казва, че е застрелял в главата пет-шест годишно момиченце. Според него вагнеровците са получили заповед да унищожат всички - мъже, жени, пенсионери и дори деца“, написа в Телеграм Лубинец. Той подчерта, че в случай на потвърждение за умишлено убийство на украински деца от руските военни трябва да се предприемат всички необходими мерки за реагиране, а отговорните за военните престъпления на територията на Украйна да бъдат справедливо наказани.

Агенция УНИАН предаде, че двама бойци на „Вагнер“ са признали за брутални убийства в Украйна. Един от командирите на групировката Азамат Улдаров признава в интервю за убийството на деца, цивилни, като отбеляза, че го е направил по заповед на ръководството, по-специално на Пригожин. Престъпникът разказа, че в едно от мазетата на Бахмут е имало около 300-400 души, по-специално около 40 деца. Наемникът отбеляза, че нито един човек не е бил освободен, защото е имало команда всички да бъдат унищожени. 42-годишният Улдаров доскоро беше командир на една от частите на терористичната групировка.

Друг от затворниците на частната военна армия - Алексей Савичев - разказва, че в същия град е екзекутирал брутално 10 непълнолетни.

Главната прокуратура на Украйна обяви, че започва разследване във връзка с публикуването на самопризнания на бойци на „Вагнер“ за извършване на военни престъпления в Украйна. „Един от Телеграм каналите публикува интервю с членове на така наречената ЧВК „Вагнер“, по време на което последните съобщават за убийството на цивилни, включително деца, както и на военнопленници от въоръжените сили на Украйна“, обяви ведомството. Отбелязва се, че посочената информация е вписана в Единния регистър на досъдебните производства по чл. 438 от Наказателния кодекс на Украйна - нарушение на законите и обичаите на войната. Самопризнанията на вагнеровците, направени по време на интервюто, ще бъдат проверени в рамките на наказателните дела.

Освен това Главната прокуратура напомни, че Украйна води редица дела срещу бойци на частни военни компании, воюващи за агресора Русия. Те са обвинени във водене на агресивна война и посегателство върху териториалната цялост на Украйна (чл. 437, чл. 110 от Наказателния кодекс на Украйна).

От началото на пълномащабната война, която Русия започна непредизвикано срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., са регистрирани 80 000 военни престъпления, извършени от руските терористи, включително затворниците на „Вагнер“ и войниците от Въоръжените сили на РФ.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: