Отидете към основна версия

1 089 16

Посланикът на САЩ в Белград: Сега не е правилното време за избори в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

Извънредните избори в четири общини със сръбско мнозинство в Северно Косово бяха насрочени за 23 април, след като през ноември миналата година сърбите напуснаха косовските институции

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил каза, че сега не е правилното време за провеждане на местни избори в Северно Косово и че това не е позицията само на неговата страна, но и на много други страни, предаде белградската агенция Бета, информира БТА.

„Бих казал, че моята страна и много други страни смятат, че това не е точното време за избори от гледна точка на това, че се намираме в ключов момент от диалога (за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия)“, каза Хил на пресконференция вчера вечерта след среща с председателя на сръбския парламент Владимир Орлич.

Извънредните избори в четири общини със сръбско мнозинство в Северно Косово бяха насрочени за 23 април, след като през ноември миналата година сърбите напуснаха косовските институции с аргумента, че Прищина нарушава Брюкселското споразумение, както и заради навлизането на специални части на косовската полиция в северната част на бившата сръбска провинция. Основната партия на косовските сърби "Сръбска листа“, която е близка до властите в Белград, постави като условие за участието си в избори да бъде създаден Съюз на сръбските общини - нещо, което фигурира в постигнатите договорености между Белград и Прищина с участието на европейските посредници в Охрид през март. Тъй като условието не е изпълнено, "Сръбска листа" бойкотира изборите в неделя.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви по-рано тази седмица, че САЩ ще признаят резултатите от изборите, независимо от това, че сърбите ги бойкотират.

Хил коментира вчера, че „най-важният тест“ за всички, които участват в диалога, е да се изпълни това, което е договорено по-рано, като Съюза на сръбските общини.

„Тъй като са минали 10 години от подписването на Брюкселското споразумение, трябва да подчертая, че изпълнението на това, което е договорено, е от най-голямо значение. Как да очакваме, че хората ще имат доверие в което и да било споразумение, ако договореното не се изпълнява“, отбеляза посланикът.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: