Last news in Fakti

21 Април, 2023 11:33 1 018 16

Посланикът на САЩ в Белград: Сега не е правилното време за избори в Северно Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • албин курти

Извънредните избори в четири общини със сръбско мнозинство в Северно Косово бяха насрочени за 23 април, след като през ноември миналата година сърбите напуснаха косовските институции

Посланикът на САЩ в Белград: Сега не е правилното време за избори в Северно Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил каза, че сега не е правилното време за провеждане на местни избори в Северно Косово и че това не е позицията само на неговата страна, но и на много други страни, предаде белградската агенция Бета, информира БТА.

„Бих казал, че моята страна и много други страни смятат, че това не е точното време за избори от гледна точка на това, че се намираме в ключов момент от диалога (за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия)“, каза Хил на пресконференция вчера вечерта след среща с председателя на сръбския парламент Владимир Орлич.

Извънредните избори в четири общини със сръбско мнозинство в Северно Косово бяха насрочени за 23 април, след като през ноември миналата година сърбите напуснаха косовските институции с аргумента, че Прищина нарушава Брюкселското споразумение, както и заради навлизането на специални части на косовската полиция в северната част на бившата сръбска провинция. Основната партия на косовските сърби "Сръбска листа“, която е близка до властите в Белград, постави като условие за участието си в избори да бъде създаден Съюз на сръбските общини - нещо, което фигурира в постигнатите договорености между Белград и Прищина с участието на европейските посредници в Охрид през март. Тъй като условието не е изпълнено, "Сръбска листа" бойкотира изборите в неделя.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви по-рано тази седмица, че САЩ ще признаят резултатите от изборите, независимо от това, че сърбите ги бойкотират.

Хил коментира вчера, че „най-важният тест“ за всички, които участват в диалога, е да се изпълни това, което е договорено по-рано, като Съюза на сръбските общини.

„Тъй като са минали 10 години от подписването на Брюкселското споразумение, трябва да подчертая, че изпълнението на това, което е договорено, е от най-голямо значение. Как да очакваме, че хората ще имат доверие в което и да било споразумение, ако договореното не се изпълнява“, отбеляза посланикът.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 0 Отговор
    А кога е правилното?

    Коментиран от #6

  • 2 Теле

    27 1 Отговор
    Сърбите да затворят устата на кравата
  • 3 Извод

    31 1 Отговор
    И защо се меси в решенията на чужди държави????
  • 4 Затихватее..

    27 0 Отговор
    Вече не сте намбър уан,уважаеми плантаторчета..Айде друм и без резки движения..
  • 5 Между другото,

    20 1 Отговор
    На военните паради (и не само) в държавата Косово до косовското знаме винаги се вее американското.

    Коментиран от #15

  • 6 Сащинаил

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Когато кажем ние, тогава е правилното. А ти защо задаваш въпроси без разрешение?

    Коментиран от #10

  • 7 макони

    13 0 Отговор
    Тея хамериканци няма държава в която да не се месят .
  • 8 Зад океанските ни приятели

    6 0 Отговор
    вече нямат контрол над горещите точки на картата на света и моето мнение е че никога повече няма да успея да си го върнат.
    Искам да кажа че дали тази ....следващата или след пет години изборите ще се проведат и то не с резултат какъвто те биха желали.
  • 9 Тошко

    7 1 Отговор
    И тези имат краткотрайна памет като нас. Балканска черта.
    Задокеанските мaймунки ги бомбят и избиват децата им, те посолство им разрешават да си отворят. Сигурно и режийните на служителите плащат.
  • 10 Правилно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сащинаил":

    Тоя от1 да си затваря устата, щото пак ще бомбардираме китайското посолство в Белград
  • 11 Тошко

    5 0 Отговор
    Не знам как го помня още.
    Бях дете по време на бомбардировките над Югославия. Беше втори юни, денят на Ботев. Не знаех какво се чества на този ден. Тогавашните общински двукраки пoмияpи пуснаха сирените.
    Баба ми къде на шега, къде не, ми каза, че американците идват да си изхвърлят бомбите над главите ни.

    В крайна сметка взе, че се оказа, че "празникът" бил двоен.
  • 12 Кондарев

    2 0 Отговор
    Сърбите само много се перчат.Вчера ги бомбиха днес акъл им дават.
  • 13 Македонче

    0 3 Отговор
    Ох, бракя срби, много ви жалим! Проклетите американци ке признаят изборите у Косово нищо че кьорав србин нема да гласуво! Епа, оно резултатот е ясен! Ама, вие ке се оплачете на Путин и он че ви помогне както ви помогна при войната със САЩ! :)
  • 14 бай Иван

    1 0 Отговор
    Американският посланик казал в Белград ,че не е време за избори и това не е само позиция на неговата страна. И това в страна която не е в НАТО и не е в ЕС. Но при нас не се бъркали във вътрешните ни работи. Направо на новият посланник в страната ни да му дадат титлата губернатор и да целуваме нозе.То и без това от нас нищо не става. Държава от продажници за чужди интереси. Ало, там разни демократи дето ревяхте ,че аха аха да станем 16 -та република и какво предателство било това към многовековна България било , къде сте сега бе мишоци ниедни?Продадохте страната на държава дето къщите ни по селата са по стари от нея като държава.
  • 15 Мъжа на урсула

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Между другото,":

    Квартал косово и знаме ли има???
  • 16 геноцид

    0 0 Отговор
    "Посланикът на САЩ в Сърбия Кристофър Хил каза, че сега не е правилното време за провеждане на местни избори в Северно Косово и че това не е позицията само на неговата страна, но и на много други страни, предаде белградската агенция Бета, информира БТА." не ги слушайте краварите , щом така ви казват , значи точно сега му е времето и не трябва да отлагате !
Новини по държави: