Last news in Fakti

25 Април, 2023 10:41 991 1

Милорад Додик: Гласуването на Босна и Херцеговина за прием на Косово в Съвета на Европа не е легитимно

  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • косово-
  • дейтънско споразумение

Милорад Додик подчерта, че Република Сръбска не признава независимостта на Косово и какъвто и да било статут в каквито и да било организации

Милорад Додик: Гласуването на Босна и Херцеговина за прием на Косово в Съвета на Европа не е легитимно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик определи като нелегитимно гласуването на представителя на Босна и Херцеговина по въпроса за членството на Косово в Съвета на Европа, тъй като е било проведено без съгласието на лидерите на всички босненски общности, съобщи националната телевизия на Република Сръбска РТРС, съобщава БТА.

По думите му, това е доказателство за постоянното нарушаване на Дейтънското споразумение и конституцията на Босна.

„Ако е ясна позицията, че самопровъзгласеното Косово не е признато, тогава всички трябва да се съобразят. В Босна и Херцеговина (съгласно Дейтънското споразумение) Председателството решава за външната политика и за това решение също е нужно съгласието на другите (членове на Председателството)“, коментира Додик.

Председателството на Босна и Херцеговина, съгласно конституцията, се състои от трима членове – представители на сърбите, хърватите и бошняците, които се избират едновременно на четири години с пряко гласуване. Представителите на хърватите и бошняците се избират във Федерация Босна и Херцеговина (Мюсюлманско-хърватската федерация), а представителят на сърбите – в Република Сръбска. Председателят на тричленното Председателство се определя на ротационен принцип на всеки осем месеца.

Решението за задвижване на процедурата за разглеждане на молбата за членство на Косово в Съвета на Европа бе подкрепено вчера от 33 от 46-те членки, седем са били против, пет са се въздържали, а една страна не е участвала в гласуването. Босна и Херцеговина се е въздържала при гласуването.

Додик подчерта, че Република Сръбска уважава териториалната цялост на Сърбия и не признава независимостта на Косово, а гласуването на представителя на Босна и Херцеговина в Съвета на Европа е показало „още веднъж неуважение към Република Сръбска от страна на властите в Сараево".

Сърбия не признава независимостта на някогашната си област Косово, обявена през 2008 година.

По думите му представителят на Босна и Херцеговина е гласувал без съответната процедура и съгласието на Председателството на Босна и Херцеговина.

Додик подчерта, че Република Сръбска не признава независимостта на Косово и „какъвто и да било статут в каквито и да било организации“.

Сред гласувалите против приемането на молбата на Косово за членство в Съвета на Европа са Кипър, Испания, Румъния, Азербайджан и Грузия, които не признават независимостта на Косово, както и Унгария, която е признала независимостта. Сред въздържалите се от гласуване бяха Гърция и Словакия, които не признават независимостта на Косово, както и Босна и Херцеговина и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    1 0 Отговор
    Странно ,нали.Ако Испания признае Косово какво правиме с Каталуния и Паис Баско? А Кипър със Северен Кипър?А Украйна трябва да признае всички референдуми и Крим.Само нас не ни интересува суверенитета на Сев.Македония,Кърджали ,Влашко.Ние сме силни .