Last news in Fakti

24 Април, 2023 17:32 1 067 6

Вучич: Местните избори в Северно Косово бяха мирно въстание на сръбския народ

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич-
  • албин курти

Насрочената за 2 май среща от диалога Белград-Прищина в Брюксел няма да реши нищо и въпреки че Вучич все още не е взел окончателно решение, най-вероятно ще присъства на нея

Вучич: Местните избори в Северно Косово бяха мирно въстание на сръбския народ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич определи предсрочните местни избори в четири общини в Северно Косово вчера като „мирно политическо въстание на сръбския народ“, съобщи сръбската национална телевизия РТС. В обръщение към нацията днес президентът подчерта, че косовските сърби търсят „истински диалог“, а не натрапване на решения, информира БТА.

„Случи се мирно политическо въстание на сръбския народ в Косово“, каза Вучич и подчерта, че най-важното послание от тези избори е, че няма диалог, защото „не разговаряме, а вместо това получаваме натрапени хартии, които винаги са в полза на Прищина“.

Предсрочните избори за кметове на общините Северна Митровица, Зубин поток, Лепосавич и Звечан с преобладаващо сръбско население, както и за общинските съвети на Звечан и Лепосавич бяха произведени на 23 април, като на тях гласуваха едва 3,47 процента от 45 000 души, имащи право на глас, според ЦИК на Косово.

Според президента, косовските сърби са показали отговорност и дисциплина на тези избори.

„Сърбите се отнесоха не само национално осъзнато, но и като отговорен народ, който е готов да покаже готовност и воля да се противопостави на окупацията“, подчерта Вучич.

Косовските сърби бойкотираха вота в неделя, след като Сръбска листа и Партията на косовските сърби отказаха да участват в местните избори главно заради това, че все още не е създаден Съюзът на сръбските общини, за който настояват.

Според Вучич насрочената за 2 май среща от диалога Белград-Прищина в Брюксел няма да реши нищо и въпреки че той все още не е взел окончателно решение, най-вероятно ще присъства на срещата.

Той подчерта, че Сърбия ще гласува против членството на Косово в Съвета на Европа, тъй като „тези от Европа и света мислят, че имат право да ни мамят и да тълкуват нещата така, както им дойде на ум, а не така, както е написано или както е договорено“.

„Страхувам се, че това е увод към много по-дълбока криза и че за това са виновни онези, които никога не са искали да чуят нито Белград, нито онова, което им казвахме, че чувстват сърбите“, подчерта Вучич и допълни, че за Сърбия е важно да бъде на европейския път, но е нужен „истински диалог“.

Изборите в Северно Косово се наложиха, след като през ноември миналата година сръбските представители напуснаха косовските институции в условията на напрежение заради смяната на сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия отказва да признае.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    4 0 Отговор
    Заобиколени от диви хищници, тези избори могат да се нарекат сватба.
  • 2 Врага на моя враг

    10 3 Отговор
    Сърбите са наши врагове от както съществуват като държава ! Затова , което е лошо за тях е добре за нас ! Казах !

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Врага на моя враг":

    След като се справи с проблемите на сърбите, Западът ще започне превъзпитанието на българите.
  • 5 смях

    2 0 Отговор
    Бяха мирно показване на пр0стотия..
  • 6 И да скачаш

    0 0 Отговор
    И да се правиш на много важен,нещата не се решават в Сърбия скъпи ми г-н Вучич!Впрочем ти самият го знаеш много добре.Всичко е само мъгла за пред хората,за да видят колко си загрижен за Сръбските интереси в Косово!А Сърбия сега плаща кармата си..........за всички злини сторени на България и Българския народ!
Новини по държави: