Отидете към основна версия

10 001 232

„В Украйна е кошмар, хвърлиха ни като пушечно месо да умрем. Не вярвайте на Путин, че руската армия е победоносна“

  • руски терористи-
  • русия-
  • вагнер-
  • украйна-
  • войници-
  • пленени войници-
  • владимир путин-
  • война-
  • руска пропаганда-
  • нацисти

Информационната пропаганда ни разказваше за победоносните походи на Русия и как нацистите бягат, но не видяхме такова нещо, разказаха пленените войници

Пленени руски войници в Украйна разказаха, че са били хвърлени като пушечно месо в месомелачката на фронта, излъгани за какво се бият и какво да очакват зад граница.

Членовете на известния Батальон К-2 от 54 Механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна заснеха видео с трима пленници от терористичната групировка „Вагнер“, които са били изпратени да се сражават в източната част на страната.

Пленените войници разобличиха руската пропаганда, която с елементарни лъжи се опитва да оправдае войната срещу Украйна и да представи украинците като нацисти.

„Не получихме никаква военна подготовка. Изпратиха ни да умрем [в окопите]. Пригожин ни каза, че ще се бием редом с опитни войници на трета линия, а след това ни изпрати в месомелачката. В замяна ни обещаха помилване от всички криминални обвинения срещу нас. Всъщност заради това всички ние [бойците на „Вагнер“] сме тук. Но в Украйна е ад, който видяхме със собствените си очи“, разказаха пленените терористи.

„Информационната пропаганда ни разказваше за победоносните походи [на Русия] и как нацистите бягат. Аз съм тук, но не виждам нацисти. Разказваха ни, че ще ни отрежат ушите, но всъщност получаваме [като военнопленници] по-адекватно отношение, отколкото от нашите хора“, каза един от пленените, представил се като Джораев Али Бабаназарович, роден през 1984 г. Друг от пленниците се представи като Корчагин Сергей Александрович, роден през 1976 г.

Той призова сънародниците си да не вярват на пропагандата на военнопрестъпния режим на Владимир Путин: „Не знам защо казват, че всичко е наред в Украйна. Всъщност нищо не е. Ние сме просто пушечно месо. Това тук е кошмар, хвърлят ни да умрем. Окопите ни са осеяни с тела, с крайници от човешки тела. Казваха ни, че ще видим американски и полски наемници в Украйна, бойци от Френския легион – но не видяхме такива“.

За Русия жертвите нямат значение

По стара военна традиция за Русия човешкият живот и броят на жертвите, дадени във война, нямат никакво значение. Руските нашественици изпращат вълна след вълна живи мъртви на фронта в Украйна, като понякога дават стотици жертви само за да спечелят няколко метра на фронта.

В момента в Бахмут и околностите се водят най-ожесточените боеве във войната. От месеци руските терористи се опитват да постигнат победа там, макар тя да не носи голяма стратегическа стойност. По данни на Киев от началото на пълномащабната война над 185 000 руски войници са били елиминирани. Москва крие реалния брой на жертвите си и тази цифра не може да бъде потвърдена от независими източници.

В Русия военната мобилизация не е спирала и постоянно се изпращат нови вълни с войници в Украйна – без обучение, облекло и оръжия. Украйна, от своя страна, се готви за контраофанзива и деокупация на всички украински територии с руски терористи в тях – включително Крим.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 133 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: