Отидете към основна версия

1 785 16

Китай обеща: Ще спечелим стратегическа инициатива

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайска комунистическа партия

Пекин ще даде приоритет на реалната икономика, ще подобри политиката си в промишления сектор и ще създаде компании на световно ниво

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайски лидери обещаха днес да изградят модерна промишлена система и да постигнат технологичен пробив в международна надпревара за спечелването на "стратегическа инициатива" на фона на напрежението със САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай ще даде приоритет на реалната икономика, ще подобри политиката си в промишления сектор и ще създаде компании на световно ниво, обяви Централната комисия за финансови и икономически въпроси, цитирана от държавни медии. Това стана след заседание, председателствано от президента Си Цзинпин.

Китай ще активизира усилията си, за да постигне основни технологични пробиви и да "яхне вълната на нови технологични революции като изкуствения интелект", цитират комисията държавните медии.

"Процесът на ускоряване на изграждането на модерна промишлена система, подкрепен от реалната икономика, е ключов за нас, за да спечелим стратегическа инициатива в бъдещо развитие и международна конкуренция", съобщават държавни медии.

Вашингтон прибегна към забрана на износа на някои модерни чипове за Китай, с което повиши напрежението между двете водещи икономики.

Китай ще популяризира трансформацията и осъвременяването на традиционни промишлени отрасли, а няма просто да се откаже от индустрии, които предлагат стоки на ниски цени, според държавни медии.

Китай ще въведе и система за подкрепа на раждаемостта, целяща значително да намали разходите за отглеждане на деца и ще разработи универсална система за услуги за грижа за децата.

"Сегашната тенденция при китайското население се характеризира с по-малко деца, застаряване на населението и регионална диференциация", подчерта комисията, цитирана от държавните медии.

Миналата година населението на Китай е намаляло за първи път от шест десетилетия, исторически обрат, който се очаква да постави началото на дълъг период на спад на броя на китайските граждани с дълбоки последици за местната икономика и за света.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания