Last news in Fakti

3 Май, 2023 16:48 1 161 5

Срещу Китай и Ким! Южна Корея заздравява съюза с Япония

  • юн сук-йол-
  • япония-
  • фумио кишида-
  • северна корея-
  • китай-
  • тайван

Южнокорейският президент Юн Сук-йол изрази надежда за задълбочаване на приятелството и сътрудничеството между неговата страна и Токио

Срещу Китай и Ким! Южна Корея заздравява съюза с Япония - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Южнокорейският президент Юн Сук-йол изрази надежда за задълбочаване на приятелството и сътрудничеството между неговата страна и Япония. Президентът каза това на среща с ръководителя на секретариата за национална сигурност на Япония Такео Акиба преди предстоящата си среща на върха с японския премиер Фумио Кишида през уикенда, предаде Йонхап, цитирана от БТА.

Юн и Акиба разговаряха преди Кишида да пристигне в Сеул за среща с южнокорейския държавен глава в неделя.

"Президентът подчерта, че Южна Корея и Япония като партньори, които следват сходни интереси, основани на сходни ценности, трябва да се обединят и да отговорят на световната криза", каза И Дон-ун, говорител на южнокорейския президент. Юн отбеляза неотдавнашното подобрение в отношенията между Южна Корея и Япония, както и необходимостта да се подкрепи обменът между младежите от двете страни, за да бъдат подготвени за бъдещето.

"Президентът изрази увереност, че приятелството и сътрудничеството между Южна Корея и Япония постепенно ще се разширяват с подновяването на южнокорейско-японски дипломатически совалки", заяви говорителят.

Двудневното посещение на Кишида в Сеул ще отбележи възобновяването на дипломатическите совалки и редовните посещения на лидерите на всяка от страните в другата. През март Юн посети Токио след решението на неговата администрация да компенсира корейските жертви на принудителен труд в Япония през войната без участието на японски фирми.

Юн е първият южнокорейски президент, направил посещение в Япония от 12 години насам. Двустранните отношения силно се влошиха заради въпроса за принудителния труд и други исторически спорове, произтекли от японското колониално управление на Корейския полуостров между 1910-1945 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    11 1 Отговор
    Япония и окупираната част от Корея са Ротшилдски колонии. Ротшилдите имат проблем с Китай и Корея.
  • 2 Професора

    10 1 Отговор
    Научете се, че Корея е една държава на която южната и част е окупиран от ФАЩ.
  • 3 Бако

    8 0 Отговор
    Кой ви измисля кухите и помпозни заглавия?
  • 4 Хисторик

    6 0 Отговор
    САЩ разделя и окупира държави Панама, Хаити, Корея от части е окупирана също и части от Сирия са окупирани в Япония са марионетки вече почти 80 години.

    Коментиран от #5

  • 5 Пропусна

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    ФРГ и ГДР, както и да коментираш къде хората живеят или са живяли с по-висок стандарт. Най-дълго окупирана е Япония, трета по БВП след САЩ и Китай.
Новини по държави: