Last news in Fakti

5 Май, 2023 19:40 1 777 16

Китай обеща: Ще спечелим стратегическа инициатива

  • китай-
  • си дзинпин-
  • китайска комунистическа партия

Пекин ще даде приоритет на реалната икономика, ще подобри политиката си в промишления сектор и ще създаде компании на световно ниво

Китай обеща: Ще спечелим стратегическа инициатива - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайски лидери обещаха днес да изградят модерна промишлена система и да постигнат технологичен пробив в международна надпревара за спечелването на "стратегическа инициатива" на фона на напрежението със САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Китай ще даде приоритет на реалната икономика, ще подобри политиката си в промишления сектор и ще създаде компании на световно ниво, обяви Централната комисия за финансови и икономически въпроси, цитирана от държавни медии. Това стана след заседание, председателствано от президента Си Цзинпин.

Китай ще активизира усилията си, за да постигне основни технологични пробиви и да "яхне вълната на нови технологични революции като изкуствения интелект", цитират комисията държавните медии.

"Процесът на ускоряване на изграждането на модерна промишлена система, подкрепен от реалната икономика, е ключов за нас, за да спечелим стратегическа инициатива в бъдещо развитие и международна конкуренция", съобщават държавни медии.

Вашингтон прибегна към забрана на износа на някои модерни чипове за Китай, с което повиши напрежението между двете водещи икономики.

Китай ще популяризира трансформацията и осъвременяването на традиционни промишлени отрасли, а няма просто да се откаже от индустрии, които предлагат стоки на ниски цени, според държавни медии.

Китай ще въведе и система за подкрепа на раждаемостта, целяща значително да намали разходите за отглеждане на деца и ще разработи универсална система за услуги за грижа за децата.

"Сегашната тенденция при китайското население се характеризира с по-малко деца, застаряване на населението и регионална диференциация", подчерта комисията, цитирана от държавните медии.

Миналата година населението на Китай е намаляло за първи път от шест десетилетия, исторически обрат, който се очаква да постави началото на дълъг период на спад на броя на китайските граждани с дълбоки последици за местната икономика и за света.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Със чатала на врата казаха

    19 9 Отговор
    Тез не ми звучат като хора които ще ходят на трета световна..никак не е хубаво за руските другари да чуват такива оптимистични новини предвид боя които ядат от НАТО

    Коментиран от #7

  • 2 Русофил

    19 12 Отговор
    Щом китайците започнаха с лозунгите "ще" са обречени.

    Коментиран от #3, #5, #15

  • 3 Китай

    11 19 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    ORF Китай: Русия извърши впечатляващ подвиг в глобалната борба срещу щатския долар
    Русия ще свали американския долар от престола му. Тези заключения сподели Саурадип Бег, финансов експерт от Индия.
    САЩ и техните съюзници наложиха безпрецедентни икономически санкции на Русия, след което стана ясно, че светът никога повече няма да бъде същият. Според Саурадип Бег в отговор на действията на западните държави Москва предприе мерки за защита на собствената си финансова система, включително намаляване на зависимостта си от щатския долар. Това съобщава изданието ORF.
    „Показателно е, че година след налагането на санкциите китайският юан надмина щатския долар по отношение на обема на търговията с Русия“, твърди индийският експерт.
    Предстоят големи промени в световната финансова система, а руският пазар е чудесен пример за това. През февруари бе налице повратна точка, когато юанът надмина долара за първи път в месечния обем на търговия в Русия. Инерцията продължи през март, когато разликата между двете валути продължи да се разширява, сигнализирайки за нарастващото влияние на юана. По този начин Москва постигна впечатляващо постижение, тъй като съвсем доскоро обемът на търговията с юани на руския пазар беше много незначителен, докато доларът и еврото доминираха във всички отношения.

    Коментиран от #6, #8

  • 4 реру

    14 3 Отговор
    "... Китай ще въведе и система за подкрепа на раждаемостта..."

    Напълно естествено.
    Както за промишленост, селско стопанство, наука, нови територии и т.н. си трябват хора...

  • 5 Китай

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    ORF Китай:В резултат на западните санкции Русия прехвърли външнотърговските си операции от долари и еврото към валутите на страните партньори. По този начин Кремъл и руските компании планират да намалят зависимостта си от западната финансова система. Тази промяна в стратегията отразява решимостта на Русия да запази икономическата си стабилност въпреки ограниченията за достъпа й до глобалната финансова система. Освен това Руската федерация активно укрепва отношенията си с Китай и редица други азиатски държави, което също допринася за укрепване на нейната независимост от западните финансови институции.
    „Връзката между Русия и Китай става все по-силна и двете страни се стремят да укрепят позициите си на световната сцена. Техният съюз се разпространи в различни сфери: военна, икономическа и политическа “, пише анализаторът на ORF.
    На фона на факта, че Русия, заедно със своите партньори, постепенно намалява зависимостта си от долара, експертите по света все по-често започват да повдигат въпроса — докога американската валута може да продължи да господства на световните пазари?
  • 6 Убиха долара

    9 8 Отговор

    До коментар #3 от "Китай":

    Бе аз чувам че искат да ги включват пак във СУИФТ..явно диаспората във Дубай среща известна трудност да увеличи скоростта на камилите

    Коментиран от #9

  • 7 Пучо Капучо

    10 12 Отговор

    До коментар #1 от "Със чатала на врата казаха":

    Научи кога се пише "със" и "във"...и тогава изказвай мнение, брр...

    Сега краварковците вече сън няма да ги хване.
    Доларчето със сигурност заминава...а това е основната цел на Путин
  • 8 Русофил

    18 16 Отговор

    До коментар #3 от "Китай":

    Русия не иска рупии. Индия не дава долари. Китай не иска рубли.
    Русия няма юани и долари. Петролът ОПЕК - 73, Уралс - 43. Денги нет.
    Финито РФ.

    Коментиран от #10, #14

  • 9 Зърното, зърнотоооо

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "Убиха долара":

    Хммм. Май се оказва, че не е толкова лесно да се изолира голяма държава като Русия, а? И лека полека, ще отпаднат голяма част от санкциите срещу нея, защото те нараняват повече наложилите ги.
    На запада взе да му светва, че не е изключителен, и че не е най-значимите световен играч.
  • 10 Извод

    12 14 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    И накрая резервна валута -юан. Долара за тоалетната.

    Коментиран от #11

  • 11 Русофил

    14 13 Отговор

    До коментар #10 от "Извод":

    Преди това ще видим разпад на русията. 101%

    Коментиран от #13

  • 12 При диктатурите, когато започнат

    10 8 Отговор
    големите хвалби означава, че положението вече не е добре ! Да живее китайския народ !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 тротинетката

    12 9 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    да да шарен джендър за това още няколко банки в краварника рязко заминават ,а колкото до теб дженди дори не си бил в Китай да знаеш как е мило
  • 15 тротинетката

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    след като нпо сорос прибягва към шарени джендъри като теб и стоян георгие и българин напълно обречени сте вие
  • 16 Никой

    5 1 Отговор
    Всички се оглеждат в икономика , пазари и въоръжение.
    Пропускат една програма започнала в Китай след преодоляването на бедността.
    Това, е програмата за културната идентичност, запазване на традиционните ценности , като семейство , деца , соц развитие ходчинено на общостно начало.
    На Запад подигравателно го наричат "нова културна революция", но това е възпиране на джендъризма . Човешките ценности и традиционното трудолюбие, стоят в основата на китайският социален, културен и икономически успех..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания