Отидете към основна версия

4 974 199

Ден 448 от тридневната спецоперация: 200 000 убити руснаци и 3771 унищожени танкове

  • руски терористи-
  • украйна-
  • руска армия-
  • жертви-
  • русия-
  • война-
  • киев-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • зсу

Всеки убит руски войник означава спасен живот на дете, жена или възрастен човек

Снимка: Telegram/ 3-тя окрема штурмова бригада

„Тридневната спецоперация“ на Русия по превземането на Киев навлезе в ден 448. Загубите на руските терористи в човешка сила и военна техника продължават да растат, а Киев продължава да бъде все така недостижим за Владимир Путин.

Министерство на отбраната на Украйна обяви, че от началото на непредизвиканата пълномащабна инвазия ЗСУ са елиминирали над 200 000 руски войници. Унищожени са 3771 танкове на врага, 7365 бойни бронирани машини, 3166 артилерийски системи, 562 реактивни системи за залпов огън, 308 самолета, 294 хеликоптера, 18 кораба, 417 специализирана техника, както и 982 крилати ракети.

„Всеки убит руски войник означава спасен живот на дете, жена или възрастен човек. И това също означава, че животът на украински войник е спасен“, обяви украинското военно министерство. Москва продължава да крие реалния брой на убитите руски войници в Украйна, но продължаващата мобилизация противоречи на твърденията на Кремъл, че „всичко върви по план в Украйна“.

По оценки на украинското военно разузнаване в момента в Украйна се сражават около 400 000 руснаци. Чисто военният компонент се състои от около 370 000 войници, заяви ръководителят на разузнаването Кирило Буданов по държавната телевизия в Киев. Освен това има около 20 000 членове на Руската гвардия - елитна руска паравоенна единица. След това идват частни групи, които осигуряват още 7000 бойци, като в тази група влиза частната военна компания "Вагнер", ръководена от Евгений Пригожин.

Анализаторите на украинското военно разузнаване твърдят, че в момента руските сили не разполагат с достатъчно личен състав, за да провеждат мащабни офанзиви. Руските военни сили се подготвят да защитават завладените територии. ЗСУ планират от месеци провеждането на нова мащабна контраофанзива, с която да си върнат окупирани територии.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова НАТО да вземе "положително политическо решение" за присъединяване на страната му към Алианса на предстоящата среща на върха през юли. Западните партньори предоставиха на Украйна оръжие, с което да се бие срещу Русия, но Киев все по-настойчиво изисква бъдещи гаранции в сферата на сигурността и се надява да се присъедини към НАТО, която ще има среща на върха през юли във Вилнюс. Киев освен това многократно призовава западните си партньори да ускорят доставката на модерни оръжия и боеприпаси, защото това е единствената рецепта за бързо прекратяване на войната, започната от Путин.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 110 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: