Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Май, 2023 18:24 4 977 99

Лъжите на руските терористи

  • руски терористи-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • военни престъпления-
  • женевски конвенции-
  • дмитрий песков-
  • цивилни-
  • цивилни жертви-
  • владимир путин

Има доказателства за 85 000 военни престъпления, извършени от руските терористи в Украйна. Дори Кремъл да отрича.

Лъжите на руските терористи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Защо напредваме толкова бавно на фронта? Защото не водим война (срещу Украйна). Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, това е пълно унищожаване на инфраструктурата, това е пълно унищожаване на градовете. Ние не правим това. Ние се опитваме да запазваме инфраструктурата и ние се опитваме да запазваме човешкия живот“.

Тази цинична лъжа бе изречена от говорителя на военнопрестъпника Владимир Путин – Дмитрий Песков, в опит, макар и нелеп, да бъде обяснено защо руската армия вече 442 дни не може да влезе в Киев, макар че трябваше да го направи за три дни.

„Не унищожаваме инфраструктура и градове“

След като блицкригът на Путин за превземане на Киев и поставяне на марионетно правителство се провали, Руската терористична федерация осъзна, че не може по военен път да спечели тази война. Желанието на украинците да защитят земята и домовете си се оказа непреодолима пречка. Поради това руските терористи умишлено започнаха да атакуват цивилната инфраструктура в Украйна. Електропреносната мрежа бе една от мишените на окупаторите, чиято цел бе да прекършат волята на Украйна да се сражава. Неуспешно.

Дори във войната има правила. Преди много десетилетия международната общност реши да спре масовата смърт на цивилни по време на войни и въоръжени конфликти. Така бяха създадени правилата на войната, които забраняват убиването на цивилни, нанасянето на щети и изтезания на затворници и пускането на смъртоносни оръжия в незащитени селища. Въпреки факта, че правилата за водене на война са изложени в международни договори като Женевските конвенции, Римския статут (на Международния наказателен съд) и други международни закони и споразумения, много от които Русия е подписала, режимът на Путин грубо погазва тези правила.

Тези правила и до ден-днешен се нарушават цинично и безскрупулно от руските войници, изпратени в Украйна от техния диктатор Путин с една-единствена цел: да убиват и унищожават. Руснаците извършват масови убийства.

В член 52 към Допълнителния протокол на Женевските конвенции (от 1977 година) е записано: „Граждански обекти не трябва да бъдат обект на нападение или репресии. Атаките следва да се ограничават строго до военни цели“. Русия грубо нарушава тези правила, атакувайки жилищни сгради, къщи, болници, училища, религиозни здания, детски градини и др.

Цели градове бяха унищожени по безмилостен начин от руските терористи. Мариупол, някога красив град, е само един пример за опустошителните руски действия. Бахмут бе тотално унищожен. По улиците на Буча бяха открити десетки трупове на екзекутирани цивилни. В опита си да всее страх и паника Русия извърши брутални военни престъпления, за които бяха представени ясни доказателства.

„Опитваме се да запазим човешкия живот“

В Женевските конвенции (член трети от договора, подписан на 12 август 1949 година) е записано, че „лицата, които не участват активно във военните действия, трябва при всички обстоятелства да бъдат третирани хуманно“.

От началото на пълномащабната инвазия Русия брутално уби и продължава да убива цивилни невъоръжени граждани, включително жени и деца. По никакъв начин руските нашественици не полагат усилия за опазване на цивилния живот, а дори напротив – умишлено избиват цивилни граждани. Целта на този геноцид е съкрушаване волята на украинците за съпротива. Многобройни са и документираните случаи на изнасилване от страна на руските терористи, включително на непълнолетни момичета. Нещо повече - режимът на Путин не се интересува от живота не само на украинците, но и на собствените си граждани. Стотици хиляди руски войници биват изпращани без оръжия и подготовка като пушечно месо на фронта. Има редица случаи на фронта, при които стотици руски войници загиват само за да спечелят няколко метра територия, включително в Бахмутското направление.

Според Женевските конвенции „индивидуалните или масовите насилствени премествания, както и депортирането на защитени лица от окупирана територия към територията на окупационната държава или към тази на която и да е друга страна, са забранени, независимо от техния мотив“.

Хиляди украински деца насилствено бяха депортирани в Русия, заради което и Международният наказателен съд издаде заповед за арест не само на Владимир Путин, но и на комисарката по правата на децата Мария Лвова-Белова. В специални лагери за „превъзпитание“ украинските деца са подлагани на мъчения и промиване на мозъците с цел промяна на тяхната украинска идентичност.

От началото на инвазията са документирани най-малко 85 445 военни престъпления, извършени от окупаторите, включително убийство на цивилни, депортиране, изнасилвания и разрушаване на цивилни обекти.

„Не водим война“

Това е може би най-често повтаряната лъжа на путинския режим. Песков не дава логично обяснение защо Русия, която „не води война“, трябва да мобилизира стотици хиляди войници.

Режимът на Кремъл отдавна се опитва да се представи пред обществеността като антиимпериалистически и антиколониален. Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна обаче разкри собствените ѝ имперски и колониални амбиции спрямо съседните ѝ държави в Европа, Кавказ и Азия. Със започването през 2014 г. на войната в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим през същата година и началото на пълномащабно нашествие през 2022 г., Русия грубо наруши международното право и Устава на ООН, застрашавайки световния мир, глобалната сигурност и стабилност.

Русия започна пълномащабно нашествие в Украйна на 24 февруари 2022 г. и оттогава Украйна се защитава. Невярното твърдение, че Украйна е агресор, е класическа прокремълска тактика за манипулиране, така че да се представи Русия като жертва и да се отклони вниманието на обществеността от нейната агресия. Въпреки че това послание е очевидно абсурдно за по-голямата част от света, за все по-херметизираната информационна среда в Русия то служи като събирателен призив за мобилизиране на обществена подкрепа за авторитарните политики на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    70 71 Отговор
    Само от млатене разбират ватите и копейките!

    Коментиран от #7, #42, #88

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахах

    36 49 Отговор
    Путин го болят 12те платсични операции за Русия и алкохолиците и тристате им милиарда долара
  • 4 1111

    47 10 Отговор
    Спрете безумната война!

    Коментиран от #30

  • 5 ХАХАХА

    76 45 Отговор
    Явно нещата са много зле при укрите ,щом днес се разсипаха в агитпропаганда за тяхното контранастъпление ,което няма да се случи.
  • 6 Мишел

    48 47 Отговор
    Те терористите пияни вече са по чувалите, Зеленски ги загрузи с 200

    Коментиран от #64

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хихихи..

    44 12 Отговор
    Що бе,другите терористи все истината ли казват?
  • 9 Борел

    59 31 Отговор
    Ако спрем помощите за Украйна войната ще свърши за няколко дни.

    Коментиран от #38

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 След катто путин каза, че

    37 19 Отговор
    всички руснаци ще отидат в Рая, Рая подаде спешно молба за членство в НАТО!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Путинофилската територия!

    50 51 Отговор
    В България има 3900 тотема на руският окупатор! Повечето хора знаят само този МОЧА и онзи с педалското име Альоша, който стърчи в най старият град в Европа - Пловдив! Добре де, ама в България не е загивал или погребван нито един руски окупатор!!!. За какво са тези тотеми? Знам, че ни е сбъркана бг логиката, ама чак пък толкоз!

    Коментиран от #57

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 маке

    36 40 Отговор
    Слава на Русия!
  • 17 Ватник

    44 40 Отговор
    Ватниците са свикнали да нападат само малките и слабите, като Чечения или Грузия! И така се имат за велики!

    Коментиран от #25

  • 18 Мдаа

    40 36 Отговор
    "Лъжа" е много слаба дума в случая, та дори ако е "цинична" ! Путинистите покриха облика на Русия слайна за векове напред !
  • 19 Аре седянката..

    47 28 Отговор
    Когато Европа влезе в Русия през 1941 изгаряше цели села затворени в сеновалите,деца,жени,старци! НИКОЙ по света не вярва вече на крокодилите им сълзи,защото те отново запалиха сеновала!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сме.рт за

    32 30 Отговор
    Руските терористи.

    Коментиран от #56

  • 23 Реалист

    44 32 Отговор
    Само ротшилдските соросодни подлоги не е виждат, че руснаците защитават рускоезичното неселение.

    Коментиран от #31

  • 24 Борел (допълнение)

    12 15 Отговор
    Само че няма да я спрем !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    26 25 Отговор
    Русия и Путин Нападнаха Русия
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Одеса втори май 2014

    35 10 Отговор
    Домът на Профсъюзите ще го изплащате до трихилядната.Няма шаване..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 2222

    25 8 Отговор

    До коментар #4 от "1111":

    Ся ли се сети бе,къде дрема от 2014 досега?
  • 31 Само русофилите не виждат, че

    19 23 Отговор

    До коментар #23 от "Реалист":

    хитлер защищаваше немскоезичното население в Чехия!

    Коментиран от #36

  • 32 Украйна

    31 30 Отговор
    Е руска територия.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Русофилите изпадат в глуха защита

    24 22 Отговор

    До коментар #32 от "Украйна":

    Нещо като Сульо Пулев пред Кличко!
  • 36 Хихихи..

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Само русофилите не виждат, че":

    Ми в Русия "кое население" защитаваше?

    Коментиран от #40

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Беззащитни

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Борел":

    всеки може да бие, бил си в училище
  • 39 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 19 Отговор

    До коментар #37 от "Г-ца каприз":

    Путин е Диктатор

    Коментиран от #58

  • 40 Питай №23

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "Хихихи..":

    ти май не виждаш иронията на комента ми!
  • 41 Последния Софиянец

    25 36 Отговор
    Русия да пореден път се превърна в империята на злото и като такава трябва да бъде унищожена. Руснаците обзети от агресия и претенции за особена мисия в света
    са заплаха за цялото човечество и трябва да се изолират и подложат на депутинизация. И едва когато се излекуват от имперския бацил и манията за величие и станат нормални хора да бъдат допуснати до цивилизования свят. За това ще са необходими между 15 и 20 години!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Любо

    31 11 Отговор
    За натовските терористи по-добре да не пишем че там цифрите са в милиони
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 БПФ

    42 21 Отговор
    И е недопустимо една медия да пуска бълвoчи с такъв брутaлен и отврaтителен език на омразата. За това си има текстове в Наказателния кодекс. Наистина ли мислите, че ще ви се размине? Рано или късно политиците ще отговарят за антируската си политика в подкрепа на един открито преcтъпен нaцистки режим. Те може и да се измъкнат, ама такива като вас ще платят и за тях. Джaмбаза ще стане хубаво кypвe в Пазарджишкия затвор, много вървежен ще бъде.

    И колкото да триеш, няма да ти се размине.
    И колкото повече такива гадни пасквили пускате, толкова повече нормалните хора се събуждат и виждат истинското ви лице.
  • 52 Г-ца каприз

    19 9 Отговор
    Как само се трият коментари 🤣🤣🤣🤣 трябва само "правоверните " ли да останат .....да казваш " виж всичките ми коментари са в "правата вяра"🤣🤣🤣🤣 виж ся дени... Ако делим печалбата ще пиша квито кажеш коментари под твоите статии 🤣🤣🤣🤣
    Ма да си струва де 🤣🤣🤣 щот по 2-3 цента настатия не ме брой 🤣🤣🤣🤣
  • 53 Мим

    37 12 Отговор
    Най големия терорист е писарушката на тази статия...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Джамбаза

    29 7 Отговор
    Е умопобъркан
  • 56 Сме.рт

    16 10 Отговор

    До коментар #22 от "Сме.рт за":

    За окраинските терористи
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пха ха ха ха

    17 9 Отговор

    До коментар #39 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Зеленски е диктатор
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Пе NIS Джамбазов

    20 11 Отговор
    Ти няма да бъдеш ЗАБРАВЕН !
  • 62 Украинците се крият в градовете

    22 14 Отговор
    зад цивилните
    Не се бият на открито
    Това е тактиката на ИД, отрочето на Щатите
  • 63 Факти

    13 13 Отговор
    80 90 процента от руските ракети които ползват в момента са старо поколение и ги стрелят на напълно йоло с цел да ангажират украинското пво..на нивото на палестинците са в момента
  • 64 И ги изпрати

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Мишел":

    Във западная Украйна, за да бъдат погреба ни.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ненормални фашисти от Укрия

    9 8 Отговор
    Не сте ни интересни, да ви няма
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Кометар

    21 11 Отговор
    Джамбаз,
    Какво ти става бе човек?
    Каква е тази омраза към Русия.
    Познавам теб и родителите ти.
    Живеехте в кв. Изток, София.
    Беше едно скромно и здравомислещо момче.
    Какво се промени?

    Коментиран от #73, #74, #94, #96

  • 69 3.14К

    3 1 Отговор
    Срам!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 МалкоЛогика

    22 10 Отговор
    Киев не е станал на развалини, ток и вода в Украйна има, значи това не е война. Който не вярва, да прочете за САЩското нашествие е Ирак.
    Джъмби, ще ти се пукне жлъчката от злоба, пази се.

    Коментиран от #78

  • 73 Г-ца каприз

    13 7 Отговор

    До коментар #68 от "Кометар":

    За пари го прави.....което е далеч по долно ако го прави от чувства .....
  • 74 Анубис

    12 3 Отговор

    До коментар #68 от "Кометар":

    Потока на парите.
  • 75 Сатана Z

    14 10 Отговор
    Цяла нацистка Украйна ще мине през чистилището както го направиха Немците след 1945.

    Z
  • 76 Невероятно но факт

    17 7 Отговор
    Пак смехотворните съчинения на жамбаза.
  • 77 Дениске

    11 6 Отговор
    Пак пяна от устата бе милото. Ма ще вземеш инсулт да си докараш
  • 78 Българин 681

    10 8 Отговор

    До коментар #72 от "МалкоЛогика":

    Много логика!
    Ще му спукаме гъ.. на Джам-
    баз-
    ЪТ
    след като приключим СВО.
    Поздрави СПЕЦНАЗ.........
  • 79 ЖамбоНюз

    11 8 Отговор
    Джамбо явно някой руснак яката го е опрашил . Много зъл е станал .
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Някой

    14 10 Отговор
    Вече съм убеден, че автора е бил многократно изнаси.лван от руснаци, или пък някоя рускиня му е резнала онова, дето виси между краката...
    Друго обяснение за просташката проява на болестното състояние русофобия, няма.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Това е безспорен

    5 4 Отговор

    До коментар #82 от "ТаУмВзе":

    Факт.
  • 84 мдаааа

    11 10 Отговор
    Ами представяте ли си ако в специалната операция вместо руснаци бяха американци, (а руснаците имат средства, но не искат) тогава Окрайна щеше за три дни да е лунен пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янки, употребяваха... ядpени бомби в Япония, БОВ Haпaлм(Naпалм) във Виетнам, обеднен ypан в Сърбия, Ирак, Либия и колко ли други хуманитарни ОМП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон руснаците пасти да ядат и са божи кравички ... и за това една от целите на руснаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янките лунен пеизаж!!!!
  • 85 Редник

    11 9 Отговор
    Лъжите на украинските фашисти! Това заглавие е по подходящо.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Приказки

    9 7 Отговор
    Много правилно е казал! Руската федерация не е обявила война на Украйна!, Какви руски терористи, какви 5лева!
  • 88 сеирджии

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    блицкрига е западна пропаганда от времето на фашистка Германия. На нацитата от запад им се иска бързо разрушение на Украйна. Войната скоро ще свърши и руснааци с украинци ще се обединят против англо фашистите.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 БАЦЕ ЕООД

    4 2 Отговор
    аз досега лъжи предимно във факти съм чел.. все пак, коя друга медия би сложила подобна снимка.. да не мислите че не е фейк?
  • 96 Кълъмбъс

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Кометар":

    от къде да намери любов ? Те ни поробиха и закопаха още в далечната 1944 година. Руснаците са готини но, политическият им строй е утопично олигархичен. Архаична структура която прикрива единствено едноличното заграбване на цяла една държава от шепа хора.
  • 97 снощи фосфорни бомби по херсон

    3 0 Отговор
    Снощи рашистите стреляха с фосфорни снаряди по Херсон. Знаят, че това по никакъв начин няма да повлияе на военните действия, на военните обекти и т.н но затова - давай по блоковете на хората. Впрочем рашистите доказаха едно - искат да завземат територии, а населението там им ПРЕЧИ. Затова ги пращат по филтрационни лагери, разселват и махат, доказани в исторически план асимилатори.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.