Отидете към основна версия

1 190 10

Северна Корея обвини Брюксел: Търсите конфронтация на Корейския полуостров

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров-
  • урсула фон дер лaйен

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в понеделник се срещнаха с президента Юн Сук-йол в Сеул и направиха съвместно изявление, в което осъждат Пхенян заради постоянните изстрелвания на балистични ракети и ядрените му заплахи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея обвини ЕС в "подклаждане на конфронтация и враждебност“ на Корейския полуостров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Повод за обвиненията, отправени от официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА, бе състоялата се в началото на седмицата среща на върха между ЕС и Южна Корея, на която бяха осъдени ядрените и ракетните провокации на Пхенян.

КЦТА приведе цитати от статия на анализатора по международни въпроси Пак Мьон-чхол, който упреква Брюксел в "небалансирана политика" с цел спечелването подкрепата на Сеул за Киев.

"Изправен пред криза в сферата на сигурността след избухването на украинските събития, ЕС сега протяга просещата си ръка дори и към Южна Корея, която е изцяло подчинена на американската армия и заема много нечестна и предубедена позиция по въпросите, свързани с Корейския полуостров, в хода на последните си отчаяни усилия да спечели военна подкрепа за Украйна“, се казва в статията.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в понеделник се срещнаха с президента Юн Сук-йол в Сеул и направиха съвместно изявление, в което осъждат Пхенян заради постоянните изстрелвания на балистични ракети и ядрените му заплахи.

Освен това европейските лидери посетиха демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи.

Пак заявява в статията си, че ЕС е загубил "почти изцяло стратегическата си независимост“ чрез съюза си със САЩ.

"ЕС трябва да се събуди и да разбере факта, че сляпо следва враждебната политика на САЩ към Корейската народнодемократична република и сега ще бъде подведен под отговорност за това, че ескалира напрежението на Корейския полуостров“, пише още в текста.

Авторът допълва, че за "ЕС е по-добре да свикне с ядрените оръжия" на Пхенян и че Северна Корея никога не е молила евросъюза да я признае за държава, притежаваща ядрено оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: