Last news in Fakti

25 Май, 2023 21:33 1 188 10

Северна Корея обвини Брюксел: Търсите конфронтация на Корейския полуостров

  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • корейски полуостров-
  • урсула фон дер лaйен

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел в понеделник се срещнаха с президента Юн Сук-йол в Сеул и направиха съвместно изявление, в което осъждат Пхенян заради постоянните изстрелвания на балистични ракети и ядрените му заплахи

Северна Корея обвини Брюксел: Търсите конфронтация на Корейския полуостров  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Северна Корея обвини ЕС в "подклаждане на конфронтация и враждебност“ на Корейския полуостров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Повод за обвиненията, отправени от официалната севернокорейска информационна агенция КЦТА, бе състоялата се в началото на седмицата среща на върха между ЕС и Южна Корея, на която бяха осъдени ядрените и ракетните провокации на Пхенян.

КЦТА приведе цитати от статия на анализатора по международни въпроси Пак Мьон-чхол, който упреква Брюксел в "небалансирана политика" с цел спечелването подкрепата на Сеул за Киев.

"Изправен пред криза в сферата на сигурността след избухването на украинските събития, ЕС сега протяга просещата си ръка дори и към Южна Корея, която е изцяло подчинена на американската армия и заема много нечестна и предубедена позиция по въпросите, свързани с Корейския полуостров, в хода на последните си отчаяни усилия да спечели военна подкрепа за Украйна“, се казва в статията.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в понеделник се срещнаха с президента Юн Сук-йол в Сеул и направиха съвместно изявление, в което осъждат Пхенян заради постоянните изстрелвания на балистични ракети и ядрените му заплахи.

Освен това европейските лидери посетиха демилитаризираната зона, която разделя двете Кореи.

Пак заявява в статията си, че ЕС е загубил "почти изцяло стратегическата си независимост“ чрез съюза си със САЩ.

"ЕС трябва да се събуди и да разбере факта, че сляпо следва враждебната политика на САЩ към Корейската народнодемократична република и сега ще бъде подведен под отговорност за това, че ескалира напрежението на Корейския полуостров“, пише още в текста.

Авторът допълва, че за "ЕС е по-добре да свикне с ядрените оръжия" на Пхенян и че Северна Корея никога не е молила евросъюза да я признае за държава, притежаваща ядрено оръжие.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стършел

    4 2 Отговор
    "Корейската народнодемократична република", как само звучи.🤣🤣🤣

    Коментиран от #9

  • 2 Не е хубаво

    11 1 Отговор
    Урсула да дразни Кимо. Че земе да перне Брюксел с некоя ракетка.
  • 3 Мeфистофел

    11 2 Отговор
    Северна Корея никого в нищо не е обвинила. Само е казала истината, без заобиколно използване на "политически коректни" епитети.
  • 4 отегчен

    5 12 Отговор
    Комунделите навсякъде са един и същи боклук. Без значение Москва, Пекин или Пхенян. Правят ядрени тестове и изтрелват балистични ракети, после някой друг се конфронтирал с тях.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Сарс

    6 3 Отговор
    Хайде сега и лудият диктатор да разсърдим. Той едва ли ще е търпелив колкото руският му колега. Както Зеленски е казал в Китай " Бахмут ще остане само в сърцата ни" така и за Брюксел ще се говори. Още да се правят тези брюкселци на велики и да видим колко рев ще има.
  • 6 Абе

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "отегчен":

    Само демократите са трепали мирно население с атомни бомби, за сега

    Коментиран от #7

  • 7 Стършел

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Абе":

    Нали са "Корейска народнодемократична република", най-големите демократи. 🤣🤣🤣
  • 8 РЕАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "отегчен":

    Ами мир няма сключен между Северна и Южна Корея. Това означава, че са в състояние на война. Кому го търсят там американците войски. Нали Южна Корея е обявена за 5-тата по сила армия в света.
  • 9 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стършел":



    "Северна Корея обвини Брюксел: Търсите конфронтация на Корейския полуостров "


    За ЕС е по-добре там да започне война. Тъкмо САЩ, Русия и Китай ще се съсредоточат там и в Европа ще се поуспокоят нещата. Може би това е целта на Брюксел...?



  • 10 Траян

    0 0 Отговор
    Тези пък намерили кой да обвинят, по-скоро Америка трябва да се обвинява, но и това не е сигурно ...
    Сигурното е че Северна Корея е поела по лош път, път на диктатура, комунизъм и олигархия. А този път е вреден и рано, или късно трябва да се изкорени и държавата да поеме по нормалния политически, социален и икономически път.
Новини по държави: