23 Май, 2023 20:08 1 021 11

САЩ засилват сътрудничеството си в областта на сигурността с островни държави в Тихия океан

  • сащ-
  • китай-
  • тихи океан-
  • тайван-
  • северна корея

Всички тези дипломатически развития загатват, че геополитическата надпревара между двете големи световни сили - Съединените щати и Китай, вече се води на цялото земно кълбо

САЩ засилват сътрудничеството си в областта на сигурността с островни държави в Тихия океан  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

САЩ подписаха тази седмица споразумения за сътрудничество в областта на сигурността с островни държави в Тихия океан - регион, който се превърна в една от арените на геополитическо съперничество с Китай. Набиращият мощ азиатски гигант увеличи през последните години влиянието си в Южния Пасифик - развитие, което е посрещано с нарастваща тревога от западните сили.

Вчера Съединените щати подписаха пакт за сътрудничество в сферата на отбраната с Папуа Нова Гвинея, съобщи Ройтерс. Споразумението ще отвори нови възможности пред тихоокеанската островна страна и ще улесни разполагането на американски войници на нейна територия, за да обучават въоръжените ѝ сили, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Местоположението на Папуа Нова Гвинея точно на север от Австралия я прави стратегически важна, отбелязва Асошиейтед прес. Страната, станала арена на ожесточени сражения по време на Втората световна война, има население от близо 10 милиона души. Това прави Папуа Нова Гвинея най-многолюдната островна държава в Тихия океан - регион, в който Съединените щати се конкурират за влияние с Китай.

Вчера Блинкън се срещна в столицата на страната, Порт Морсби, с лидерите на 14 тихоокеански островни държави. Държавният секретар на САЩ заместваше президента Джо Байдън, който трябваше да направи историческа визита в тази страна. Байдън, чийто чичо е бил убит именно в Папуа Нова Гвинея в сражения с японците по време на Втората световна война, трябваше да стане първият действащ американски президент, посетил далечната държава, посочва Франс прес. Демократът, който вече обяви, че ще се бори за преизбиране догодина, обаче бе принуден да остане във Вашингтон за кризисни преговори с републиканците за вдигане на тавана на дълга, за да бъде избегнат дефолт.

Предотвратяването на изпадането на Съединените щати в неплатежоспособност логично е приоритет номер едно за Байдън, не само заради собствените му политически амбиции, но и защото залогът за страната е огромен. Анулирането на визитата обаче накара някои политически лидери в Южния Пасифик да поставят под въпрос надеждността на САЩ като партньор, посочва Асошиейтед прес.

Пактът бе сключен на фона на нарастващите притеснения на Запада за амбициите на Китай в региона. Премиерът на Папуа Нова Гвинея Джеймс Марапе, който привества възможностите, които открива споразумението, подчерта, че то не забранява на страната му да подпише аналогични договори с други държави, включително с Китай, отбелязва АФП.

Не искаме да трябва да избираме между Вашингтон и Пекин, каза Марапе. Той обърна внимание, че пактът не предоставя изключителни права на американските въоръжени сили да използват обекти в Папуа Нова Гвинея.

Показателно е обаче, че споразумението бе приветствано днес от голямата западна сила в Южния Пасифик - Австралия. Премиерът на другата западна страна в региона - Нова Зеландия, пък посети Порт Морсби едновременно с държавния секретар на САЩ. Споделяме обща визия за Южния Пасифик, каза Антъни Блинкън вчера след срещата си с Крис Хипкинс и поясни: "Да направим така, че той да остане свободен, отворен, сигурен и проспериращ."

Докато в петък Пекин предупреди да не започват "геополитически игрички" в региона, както се изрази говорител на китайското министерство на външните работи.

В Папуа Нова Гвинея освен това има опасения, че пактът ще предостави прекалено голяма свобода на американските военни, отбелязва АФП.

Вчера имаше демонстрации в няколко университета в страната, съобщи Синхуа. Протестиращите студенти призоваха споразумението да не бъде подписвано, преди да бъде разяснено на жителите на Папуа Нова Гвинея какво е неговото съдържание. Страната не е във война с никого и като развиваща се държава има нужда от изгодни икономически договори, а не от пактове за сигурност, аргументираха се те.

Правителството на Папуа Нова Гвинея на свой ред обясни, че споразумението ще бъде публикувано, след като политици от двете държави се запознаят с текста, за да може да внесат предложения по него, и изрази очакване, че това ще стане след два месеца, посочва АП.

Новият пакт осигурява рамка за подпомагане на подобряването на сътрудничеството в областта на сигурността, повишаването на капацитета на отбранителните сили на тихоокеанската островна страна и укрепването на регионалната стабилност, каза от своя страна Държавният департамент на САЩ.

Съединените щати подписаха още с Папуа Нова Гвинея договор в областта на морската сигурност, в съответствие с който ще ѝ помагат в борбата с незаконния риболов и наркотрафика. Те освен това ѝ обещаха 45 милиона долара за борба с организираната престъпност, изменението на климата, вируса на СПИН и защитно оборудване за нейната армия.

Също вчера САЩ подписаха ново стратегическо споразумение с Палау, посочва Ройтерс. Днес те сключиха аналогичен договор и с Микронезия.

Съединените щати очакват да започнат "много скоро" преговори за стратегическо споразумение и с Маршаловите острови, каза Блинкън. Той допълни, че по трите договора Вашингтон ще предостави общо 7,1 милиарда долара през следващите 20 години.

Миналата година Соломоновите острови - друга страна в региона, подписаха пакт за сигурност с Китай -ход, който предизвика тревога в целия Тихи океан, отбелязва АП. Съединените щати реагираха бързо, като засилиха вниманието си към региона, откривайки посолства в Соломоновите острови и Тонга, възобновявайки дейността на доброволческия Корпус на мира и насърчавайки бизнес инвестициите.

Паралелно с форума САЩ - тихоокеански островни държави в Порт Морсби в понеделник се състоя и среща между лидерите от региона и индийския премиер Нарендра Моди. Индия, която също гледа с нарастващо безпокойство китайските амбиции в Индо-тихоокеанския регион, се включи в западната инициатива КУАД (Четиристранния диалог за сигурност между САЩ, Австралия, Япония и Индия) за тяхното париране, макар по други въпроси, например войната на Русия срещу Украйна, да заема различна позиция.

В събота Моди и Байдън участваха в среща на върха на КУАД в кулоарите на форума на Г-7 в Хирошима. Индийският премиер каза, че с останалите лидери от четворката са се споразумели да засилят сътрудничеството си с тихоокеанските островни държави.

Днес Моди пристигна на двудневно посещение в Австралия - западна страна от КУАД, чиито политически отношения с Китай се влошиха през последните години въпреки близките им икономически връзки.

Всички тези дипломатически развития загатват, че геополитическата надпревара между двете големи световни сили - Съединените щати и Китай, вече се води на цялото земно кълбо. И Южният Пасифик - отдалечен регион на хиляди километри от Вашингтон и Пекин, не прави изключение.

Николай Станоев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    9 1 Отговор
    Че тоо..... никой , освен туземците , не ги бръсне за слива.....
  • 2 Русофил

    3 11 Отговор
    САЩ засилват сътрудничеството си в областта на сигурността с островни държави в Тихия океан.
    Това нямаше да стане, ако руснаците не бяха влезли в Украйна. Сега са аут отвсякъде.
  • 3 Реалист

    16 2 Отговор
    Американските фашисти се занимава само с интриги които водят до смърт и война
  • 4 Папуас

    10 1 Отговор
    С остров Тамбукту.хи хи хи
  • 5 Професора

    18 1 Отговор
    Това са, съюзниците на, ФАЩ маршалови острови и Япония и двете са, страдали от ядрено оръжие. На Маршалови острови си правиха ядрените опити в следствие 10 острова са не обитаеми, а в другите страдат от онкологични заболявания.
  • 6 гост

    14 1 Отговор
    На обикновен език това се нарича НЕОКОЛОНИАЛИЗЪМ!
  • 7 Демократ

    7 0 Отговор
    Демократите може да го пипат на тръмп съвсем скоро
  • 8 Двете големи световни сили

    2 8 Отговор
    А московията превзема едно бахмутово годишно след като бе наритана от Киев, Харков, Херсон преди година в началото на тридневната специална операция
  • 9 Спецназ

    9 0 Отговор
    Вече заедно с Папуа- Нова Гвинея и Микронезия,
    Алианса става УЖАСЯВАЩО ЧУДОВИЩЕ за враговете си в Тихия Океан... :)))

    Кой, бе, КОЙ е тоя журналист от БТА? Кой написа това?!

    Рева!! :)))
  • 10 Ветеран от Протеста

    9 0 Отговор
    Бай Взел Дал като разбрал ,пе папуасите смятат да го въртят на шиш и да го хапнат се отказал да ходи там и изпратил Блинкен.Папуасите като разбрали ,че ще идва хазарчето Блинкен, даже и те се отказали да го ядът от погнуса.
  • 11 Файзулах

    7 0 Отговор
    Като атола Моруроар- ядрен полигон на Франция. Абе, до кога "развития" западен свят ще трови Земята в огромни количества и ще лицемерничи? Поне ПЕТ Чернобила в ядрен експеримент са сътворили, а ми се правят на папски наместници в Католическия свят? Алоу, ние ли сме идиотите!?