Отидете към основна версия

2 330 23

Макрон: ЕС трябва да измисли нови формати, за да покрие очакванията на Балканите

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • европейски съюз-
  • балкани

От нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме и да управляваме нашето обкръжение, каза френският президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон призова днес в реч, произнесена в Братислава, Европейския съюз да преосмисли управлението си и да „изобрети няколко нови формата“, за да отговори на стремежите за членство на страните от Източна Европа и Балканите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това е единственият начин да се отговори на легитимните очаквания на Западните Балкани, Молдова и Украйна, които трябва да се завърнат в ЕС и да запазят геополитическата му ефективност“, заяви френският лидер в навечерието на срещата на върха в Кишинев на Европейската политическа общност, обединяваща 47 държави.

Макрон каза още, че „Европейската отбрана“, като „европейски стълб в рамките на НАТО“ е „абсолютно необходима, за да бъде Европа „надеждна в дългосрочен план“, и призова европейците да придобият „капацитет за удари в дълбочина“ и да купуват европейски оръжия .

„От нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме и да управляваме нашето обкръжение“, каза френският президент на форума за глобална сигурност - ГЛОБСЕК в Братислава.

„Нашето географско положение няма да се промени“, а „Русия ще си остане Русия със същите граници“ и „трябва да изградим пространство“, което „ни позволява съвместно съществуване по най-мирен начин, без да проявяваме никаква наивност, с утрешна Русия“, призова Макрон.

Френският президент, който през 2019 г. каза, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“, отбеляза днес, че руският президент Владимир Путин е „събудил пакта с най-лошия електрошок“, нахлувайки в Украйна.

„Днес трябва с всички средства да помогнем на Украйна да проведе ефективна контраофанзива“, каза Макрон и добави: „Това е от съществено значение. Това е, което правим. Трябва да увеличим усилията си, защото това, което е заложено на карта през следващите месеци, е самата възможност за един мир, който да е плод на съзнателен избор и съответно да е траен“, каза той.

Макрон каза, че Западът трябва да предостави „осезаеми и надеждни гаранции за сигурност на Украйна“, които да са „много по-амбициозни“ от досегашните.

„Това ще бъде предмет на колективни дискусии през следващите седмици“, до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, каза френският президент. По думите му Украйна „днес защитава Европа“ и „са ѝ доставени толкова много въоръжения“, че е в интерес на Запада „да получи надеждни гаранции за сигурност от нас в една многостранна рамка“.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: