31 Май, 2023 21:21 2 317 23

Макрон: ЕС трябва да измисли нови формати, за да покрие очакванията на Балканите

  • еманюел макрон-
  • франция-
  • европейски съюз-
  • балкани

От нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме и да управляваме нашето обкръжение, каза френският президент

Макрон: ЕС трябва да измисли нови формати, за да покрие очакванията на Балканите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският президент Еманюел Макрон призова днес в реч, произнесена в Братислава, Европейския съюз да преосмисли управлението си и да „изобрети няколко нови формата“, за да отговори на стремежите за членство на страните от Източна Европа и Балканите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Това е единственият начин да се отговори на легитимните очаквания на Западните Балкани, Молдова и Украйна, които трябва да се завърнат в ЕС и да запазят геополитическата му ефективност“, заяви френският лидер в навечерието на срещата на върха в Кишинев на Европейската политическа общност, обединяваща 47 държави.

Макрон каза още, че „Европейската отбрана“, като „европейски стълб в рамките на НАТО“ е „абсолютно необходима, за да бъде Европа „надеждна в дългосрочен план“, и призова европейците да придобият „капацитет за удари в дълбочина“ и да купуват европейски оръжия .

„От нас, европейците, зависи в бъдеще да имаме собствена способност да се защитаваме и да управляваме нашето обкръжение“, каза френският президент на форума за глобална сигурност - ГЛОБСЕК в Братислава.

„Нашето географско положение няма да се промени“, а „Русия ще си остане Русия със същите граници“ и „трябва да изградим пространство“, което „ни позволява съвместно съществуване по най-мирен начин, без да проявяваме никаква наивност, с утрешна Русия“, призова Макрон.

Френският президент, който през 2019 г. каза, че НАТО е в състояние на „мозъчна смърт“, отбеляза днес, че руският президент Владимир Путин е „събудил пакта с най-лошия електрошок“, нахлувайки в Украйна.

„Днес трябва с всички средства да помогнем на Украйна да проведе ефективна контраофанзива“, каза Макрон и добави: „Това е от съществено значение. Това е, което правим. Трябва да увеличим усилията си, защото това, което е заложено на карта през следващите месеци, е самата възможност за един мир, който да е плод на съзнателен избор и съответно да е траен“, каза той.

Макрон каза, че Западът трябва да предостави „осезаеми и надеждни гаранции за сигурност на Украйна“, които да са „много по-амбициозни“ от досегашните.

„Това ще бъде предмет на колективни дискусии през следващите седмици“, до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, каза френският президент. По думите му Украйна „днес защитава Европа“ и „са ѝ доставени толкова много въоръжения“, че е в интерес на Запада „да получи надеждни гаранции за сигурност от нас в една многостранна рамка“.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    37 57 Отговор
    Как е положението на французите в Мали оправиха ли се там, че почнаха франсетата на Балканите да се мешат и оправят ?
  • 2 Приказки приказки

    28 57 Отговор
    и накрая резултати 0.
  • 3 Реалист

    39 60 Отговор
    На Балканите конфликтите ги създават западните импералисти.
  • 4 Гориил

    34 59 Отговор
    Това е очевидно признание за поражението на Париж на Балканите. Русия няма да отслаби натиска.
  • 5 Тоя...

    34 56 Отговор
    ...баба му пак го е изтървала изпод полата си и плещи,ли плещи поредните си глупости...
  • 6 Чехословакия

    30 58 Отговор
    Твърде късно, Украйна и Молдова никога няма да влязат в ЕС.

    Коментиран от #8

  • 7 Военен Експерт

    30 52 Отговор
    Русия никога няма да допусне Украйна в НАТО, под каквото условие украйна бе измислена като държава! Но нямаше нищо против Украйна да влезе в ЕС, ако иска и, ако я искат!
    Хитреците глобалисти обаче май искат на направят и от ЕС военна организация за да преметнат Русия.
    Тази марионетка на Клаус Шваб точно за това намеква:):)
    Ами тогава Русия няма да допусне Украйна и в ЕС. Нещо неясно има ли?

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Макроне

    12 1 Отговор
    Късно е либе за китка... Ся кат ни фалира ЕС,е измислят нова, демократична приватизация със събиране на данъци в чужбина.
  • 11 патето Яки

    17 2 Отговор
    и да управляваме нашето обкръжение, каза френският президент..............разбирай колониите
  • 12 Спецназ

    19 3 Отговор
    Макарон и бай Дън какво са си загубили в Украйна,
    че само си врат носовете в разборките там??!.
  • 13 Нафталин.бенет

    15 3 Отговор
    Да инфлацията расте цените също заплатите ниски безработица... безпътица бг изпадна в нокдаун...никакво бъдеще младите завършват и БЯГАТ АЛОООО БЯГАТ ИЗЧЕЗВАМЕ..ИМА ЛИ ЧЕРВЕНИ ЛАМПИЧКИ....алооо

    Коментиран от #14

  • 14 Интересно

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Нафталин.бенет":

    Къде бягате? Да слугувате и не ми приказвай приказки от 1001 нощ,че слугите взимат еййййй такива заплати . Слуги на много господари ,като не можеш в България, никъде не можеш.
  • 15 Перо

    15 2 Отговор
    Джендърията и ционизма от ЕС измисля нови методи да ни неутрализира, да направи нови правила за влизане в ЕС и да изпълни македонистките мераци, да вкара титовизма в ЕС!
  • 16 ХАХАХА

    17 1 Отговор
    Чудех се на кого ми прилича наш просткиро визуално и по инфанталитет ,а то са си двамата едно към едно.
  • 17 оня с коня

    4 14 Отговор

    До коментар #7 от "Военен Експерт":

    Първо - Никога не казвай "Никога"!Сега по същество:МИНА ВРЕМЕТО на СССР,когато Русия командореше с танковете си целия Източен блок,а Западът примирено стоеше настрана според Договорката след ВСВ между сталин и Западните велики сили.Днес обаче НЕ МОЖЕ Русия да смята една Украйна за "Бащиния" и да решава дали тази държава да влезе в ЕС или НАТО!Пък ако Русия иска Война със Запада - ще си я получи,но няма как да си представя Управниците в Москва да наредят да се нанасят Ракетни удари срещу децата си установили се трайно в Европа и Америка,нито пък че Олигарсите поддържащи Путин ще се съгласят да се потрошат с бомби ЗАПАДНИТЕ Банки в които са Милиардите им.Та Кой според тебе ще даде в Русия Заповед за Ракетни удари на Запад - КАДИРОВ Ли,щото други мераклии не останаха?:)
  • 18 Макрон

    8 1 Отговор
    Макрон: " ... и да управляваме нашето обкръжение ..."

    Коментиран от #22

  • 19 Майстор Манол

    17 1 Отговор
    Изобщо не предполагате очакванията на Балканите. Сега ще ви ги кажа. Очакваме НАТО и джендърските ви държавици, да си заврете робовладелческата "демокрация" в дирниците, да се приберете в кочините си и да не учите старите цивилизации как да живеят.
  • 20 Пенчо

    8 1 Отговор
    Под нови формати да се разбира- нови заблуди и измами до пълно обезкостяване и разбиване суверенни държави!
  • 21 Вирус

    3 0 Отговор
    Нови формати хаха нови държави ли искате и пак подпалвате балканите както си е било досега
  • 22 Вирус

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Макрон":

    Хахаха че ние сме слуги и колонии то е ясно
  • 23 оялите се на вересия длъжници

    1 0 Отговор
    Съвсем изкуфяха
Новини по държави: