Отидете към основна версия

6 236 110

Руските терористи атакуваха Херсон – часове след визитата на Зеленски

  • украйна-
  • язовир-
  • херсонска област-
  • херсон-
  • русия-
  • обстрел-
  • руски терористи-
  • володимир зеленски-
  • зеленски

Русия разруши язовирната стена на водноелектрическата централа, което доведе до наводнения и екокатастрофа

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската терористична федерация подложи на обстрел наводнения град Херсон, докато там тече евакуация на цивилни и само часове след визитата на украинския президент Володимир Зеленски.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи, че ударите са нанесени близо до евакуационен пункт в южния украински град, който като много други населени места в района е под вода след взривяването на язовир от страна на руската армия. Хиляди цивилни са в капан, а вече се съобщава и за много жертви.

Стотици хора в Херсон, които са се събрали до евакуационен пункт в сърцето на града, търсейки спасение, разказаха за силни експлозии. Доброволци, медици и спасителни екипи се опитват да окажат помощ на цивилните да се евакуират. При руския обстрел са пострадали най-малко 9 цивилни граждани. Канцеларията на украинския главен прокурор заяви, че е започнала разследване за военни престъпления и че други четирима души са били ранени в близко село.

Politico предаде, че Русия е изстреляла множество ракети по контролираните от Украйна части на Херсон в четвъртък, като очевидци съобщават за ранени в училище, където са намерили подслон цивилни граждани, избягали от придошлите води на река Днепър. От началото на пълномащабната война руските терористи умишлено атакуват граждански невоенни обекти, включително училища.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски посети районите в Херсонска и Николаевска област, наводнени след разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна. „Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справянето с последиците от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организирането на подкрепа за наводнените райони“, написа Зеленски в Телеграм.

Киев определи взривяването на язовира като най-голямата катастрофа, причинена от човешка ръка, за последните десетилетия. Разрушаването на стената на язовир „Каховка“ в Южна Украйна направи невъзможно плаването по участъци на река Днепър, лишавайки страната от важен маршрут за износ на селскостопански продукти. Украйна е важен световен производител на зърнени и маслодайни култури, но нейният износ е намалял значително след началото на руската агресия. Река Днепър традиционно се явява бърз и евтин маршрут за доставка на зърно и маслодайни семена.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: