Отидете към основна версия

2 503 34

Разследване! Няма военни престъпления, извършени от украинци на обучение в Германия

  • германия-
  • украйна-
  • войници-
  • володимир зеленски-
  • бундесвер

Като част от обучителна мисия на ЕС Бундесверът обучава украински войници и координира тренировъчни курсове в команден център в близост до Берлин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската армия (Бундесвер), заяви, че е не е открила достатъчно убедителни доказателства, за да бъдат обосновани подозрения, че украински войници може да са извършили военни престъпления по време на военно обучение в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Бундесверът е информирал германската федерална прокуратура за подозрения за възможни военни престъпления, извършени по време на обучението на украински военни в Германия. Разследването обаче не е довело до разкриване на достоверни доказателства, посочва ДПА.

Като част от обучителна мисия на ЕС Бундесверът обучава украински войници и координира тренировъчни курсове в команден център в близост до Берлин. Около 4500 украински военни са били обучени в Германия.

В края на февруари във въпросници, предназначени за предоставяне на обратна връзка относно курсовете за обучение, са се появили сигнали за подозрителни кадри от видеоклипове, показани от украинци. При по-нататъшно разследване обаче се оказало, че става въпрос за слухове или пък за видеоклипове, разпространявани и в социалните медии.

"Имаше подозрение, към което се отнесохме сериозно и то незабавно бе предадено и докладвано на компетентния орган - главният прокурор", заяви говорител на звеното за обучение пред ДПА. "Резултатът, който имаме, е че това подозрение не можа да бъде потвърдено", добави офицерът и отклони последващи въпроси към главния прокурор.

В нито един момент не е имало заповед, която да забранява на военните ръководители или на служителите на Бундесвера да съобщават за подозрения относно военни престъпления, заяви още говорителят. "Точно обратното, ние се отнасяме много сериозно към всички подозрения, особено в случаите на подозрения за военни престъпления, и веднага прилагаме всички необходими мерки", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: