Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2023 14:41 4 362 55

Украинската офанзива: пробит ли е руският фронт?

  • русия-
  • украйна-
  • бахмут-
  • каховка-
  • володимир зеленски

Украинците напредват в много области, но решителният момент все още предстои

Украинската офанзива: пробит ли е руският фронт? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинската контраофанзива е в ход и вече се появиха съобщения за първи отвоювани територии. Как се справят украинските части и ще успеят ли руските сили да удържат? Военният експерт Нико Ланге обяснява пред АРД.

Украинското движение по фронта в момента, което включва както малки териториални победи, така и загуби, е началото на контраофанзивата, казва пред АРД Нико Ланге, старши сътрудник към Мюнхенската конференция по сигурността и преподавател по военна история в Потсдамския университет. По думите му обаче настъплението може изобщо да не протече по начина, по който сме очаквали.

Украйна действа внимателно, а Русия успя да подсили отбраната си

Русия е успяла да подсили отбранителните си линии преди началото на контраофанзивата. Една от причините е, че военните машини, танковете и други нужни оръжия бяха доставени на Украйна със закъснение, смята Ланге, който е живял дълги години в Русия и Украйна. Затова сега украинските въоръжени сили се натъкват на големи територии, които са минирани, както и на други отбранителни системи, изградени от руснаците.

Важно е обаче и към офанзива като тази да се подхожда предпазливо, коментира експертът пред АРД. Сега, вместо да се радват шумно на победите си и да атакуват руските позиции с цялата си сила на едно място, украинските войски работят в по-малки формации и внимателно разминират пътя пред военните си машини нощем.

Украинската армия вече проведе нападения на няколко места в Луганска, Донецка и Запорожка област и на места успя да пробие отбранителните линии на руските военни. Въпреки това пред контраофанзивата има още дълъг път, за който е нужен бавен и внимателен подход, казва Ланге. "Засега не знаем дали ще видим голяма масирана атака. Наблюдават се няколко оси по фронтовата линия, по които Украйна напада", коментира експертът пред германската обществено-правна медия.

Основният проблем на този етап е, че насилието, упражнявано от руските сили върху цивилното население, има ефект, смята Ланге. Русия насочва ракетни атаки срещу цивилни цели и това принуждава Украйна да използва противовъздушните си системи за защита на цивилното население. В същото време руската армия атакува от въздух настъпващите украински войски по фронта със самолети, хеликоптери и дронове. Украинските сили не разполагат с достатъчно противовъздушните системи, за да се защитят, обяснява още експертът.

Загубите на Украйна са незначителни

Въпреки че е ясно, че загуби ще има, настоящите поражения, които Украйна понася, са незначителни, казва Нико Ланге. Това до голяма степен се дължи на изпратените от Запада танкове и военни машини, които предлагат на украинската армия по-добра защита от преди, коментира експертът.

Относно разпространяваните от руска страна снимки на пленени и унищожени западни танкове, Ланге обяснява пред АРД, че руските войски снимат едни и същи танкове от различни ъгли и ги публикуват отново, за да създат впечатлението, че са унищожили много военна техника. "Истината е, че изобщо не са много. Ако това са всички загуби на Украйна до момента в контраофанзивата, то те са много ограничени. И може да направи извод, че украинските сили напредват успешно", смята Ланге.

Експертът коментира, че украинците демонстрират увереност, че могат да пробият фронта, което в момента поетапно и правят. Това означава, че имат план.

Фронтът се движи под формата на полукръг и Украйна има предимствата на т.нар. вътрешни линии, обяснява Ланге пред АРД. Това означава, че тя контролира по-кратките маршрути и ако фронтът бъде пробит в някоя точка, може да реагира сравнително бързо и да насочи натам повече сили. "Това би било по-трудно за Русия, тъй като тя трябва да преодолява все по-големи разстояния по външните линии."

Решителният момент все още предстои

Възможно е в момента украинските военни да извършват маневри, с които да заблудят руските сили. Според Ланге е добре, че това не е ясно. "Украинците напредват в много области, но решителният момент все още предстои", прогнозира той. Въпросът е дали Украйна ще успее да пробие основната отбранителна линия на руснаците. Ланге казва, че е оптимистичен за успеха на украинската армия, но не иска да спекулира какво и кога точно ще се случи.

Експертът отбелязва още, че засега само една четвърт от най-добре подготвените украински военни са въвлечени в контранастъплението. По думите му това е добре - означава, че Украйна се подготвя при пробив да има достатъчно други части, които да изпрати бързо на фронта. Само тогава може да започне истинското освобождаване на селища, които са под руски контрол в момента, коментира Ланге пред АРД.

Русия, от друга страна, вече е изпратила голяма част от войските си на предните линии на фронта, включително от наводнените райони след взривяването на язовирната стена на "Нова Каховка". Според експерта е напълно вероятно това да е било руската идея - да се наводни тази част на фронта, за да могат войските от там да се изтеглят и да подсилят южната част. Това обаче означава, че ако Украйна постигне истински пробив, Русия няма да разполага с достатъчно части, с които да се противопостави.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анатоли да не джамбаз 2

    50 8 Отговор
    ? ? ? ?
  • 2 Последния Софиянец

    60 15 Отговор
    Успокойте се !Не е пробит.

    Коментиран от #21

  • 3 честен ционист

    56 18 Отговор
    Братишките само за 6 часа окупираха територия, колкото България. ВСУшники година и половина не могат да вземат някакви си 90км2

    Коментиран от #16

  • 4 Весьолий кабанчик

    18 41 Отговор
    Подлите укри думнали белибрадия чеченец..човечеца изкара един ден стаж към руската армия точно
  • 5 Хаха

    39 10 Отговор
    Дано да е платен този експерт,че ако не е и всички са такива....Тешко ни на всички!!!!
  • 6 Ти да видиш

    65 14 Отговор
    Пробит е, пробит е..... в сънищата на изкуфялото старче отвъд океана и във "виртуалната реалност" на зеленото човече след две бели линии... ;)

    Коментиран от #51

  • 7 Краварска медия

    51 12 Отговор
    Пускам сълза за аФтора
  • 8 Русофил

    22 34 Отговор
    Руският фронт е пробит и руснаците текат от всякъде.

    Коментиран от #18

  • 9 Последния Софиянец

    47 8 Отговор
    Тази статия е пълна с противоречия.
  • 10 За 1пробит$

    53 9 Отговор
    Какво ли не прави пропагандата за 1 пробит долар. Незначителни били загубите.... милиони ли трябва да са, до последния у-нец

    Коментиран от #20

  • 11 Човече... ...

    41 8 Отговор
    Глупости.... Поредна НПО измислица.

    Коментиран от #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Старо военно правило:

    40 9 Отговор
    Ако офанзивата не успее да направи пробив в първите няколко дни, е неуспешна... Авторът ни баламосва.
  • 14 Фейк сйт

    35 5 Отговор
    Западняците какво пишат в техните медии, тез какви обстни ги дращят тук, Пак не разбрали. Като Матросов до последно По католици от папата
  • 15 Хаха

    28 6 Отговор
    Щом всичко е "ОК" за всушанките според този "експерт", що е този истеричен вой от атланнтически военни и сми за станалите на скрап "безаналогови" бръкми!? Никога не съм вярвал, че така може да гори желязо!
  • 16 факти

    19 30 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Рашляците загубиха за година повече територия отколкото бяха окупирали през първите месеци на нахлуването. Сега държат това ,което бяха заграбили през 2014 та . Голяма излагация за руския фашизъм.

    Коментиран от #29

  • 17 хххххх

    24 6 Отговор
    Някаква паднала от Марс шваба лъже германодебилите, а наш Смут го преписал. Откъсан като крайдунавски паткан.
  • 18 ОМБРЕ

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    МОЖЕ БИ КАТО ПРАЗНАТА ТИ КРАТУНА ИЛИ АУСПУХОВАТА ТИ СИСТЕМА
  • 19 Затова и...

    28 6 Отговор

    До коментар #11 от "Човече... ...":

    ...прочетох само отначало и ми стана ясно,че е дежурна антируска фейк-статия...!

    Коментиран от #22

  • 20 джамб толчев марев

    20 5 Отговор

    До коментар #10 от "За 1пробит$":

    Парата какво ли не прави. Някой хора за пари на всичко са готови. Да не пиша на какво са готови, че пак ще ме изтрий
  • 21 ха, ха, ха

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пробит ти е задния двор!
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 20 Отговор

    До коментар #19 от "Затова и...":

    Не е пробит....Спокойно,кокошков каза:Стратегически руснаците се изнасят от мелитопол и тактически от бааах-мут,че много ги ........там.Баах-мут стана най-многолюдното кладбище на русия!

    Коментиран от #38, #48

  • 23 Ко,ко каза?

    16 6 Отговор
    Военният "експерт" не виждал големи загуби , защото се криели зад танковете и джипките?! В същото време нямали достатъчно ПВО! Ами те затова ги гърмят като патици от хеликоптери и самолети и загубите....
    Стоп на тази братоубийствена война и вън краварите от Европа!
  • 24 ти да видиш

    18 7 Отговор
    Време е yкpoпците да разберат, че няма абсолютно никъкъв смисъл да мрат заради розовите гащи на Бай Дън нито за портфейла му!

    Коментиран от #32

  • 25 Величко

    9 6 Отговор
    Оф... да ви умра на военните експерти ! Дрън , дрън ,дрън ... ! И тоя говори глупости като български политик !
  • 26 Уса

    10 8 Отговор
    Информацията е фалшива.Украйна губи по всички направления.Без членство в нато и ЕС с разбита армия от деца и старци на които руснаците помагат в плен.Останаха им перките на Байдн,които за нищо не стават и още няколко перчовци с розови панделки
  • 27 Хан Ювиги

    12 10 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна !
    Казах !

    Коментиран от #34

  • 28 Хахахаха

    8 9 Отговор
    Мечокът ще стане още по оскубани, той сега си е достатъчно проскубан 🫡🫡🫡
  • 29 От умрял писмо

    10 7 Отговор

    До коментар #16 от "факти":

    И от Факти истината.
  • 30 мдаааа

    10 5 Отговор
    Тая контраатака май като вица...
    Дама се люби с дъртия си началник и в разгара го пита... вътре ли е? Да отговаря той.... Ааах колко е голям... казва тя!!!
    Та и контраатаката... не се вижда, не се усеща, но се дитирамби и хвали колко е голяма!!!
  • 31 Опааа

    13 5 Отговор
    Пробити са на мисирките тиквите! Останаха без капка мозък! 🤦‍♂️
  • 32 Да ама не

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "ти да видиш":

    Те да не са като русколуззите, това е ваша запазена марка
  • 33 не на цензурата във Факти.БГ

    10 6 Отговор
    Пробити са българските евро-атлантици. Отзад. На Козяк извършват процедурата.
  • 34 Ти па...?!

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Хан Ювиги":

    Къде се обаждаш 2 метра изпод земята...
  • 35 да бе

    9 5 Отговор
    пробит е на зеленясалия носа от прашец - слава кокаине
  • 36 Джамбaза

    9 4 Отговор
    Контрата е зациклила щом се прибягва до такива материалчета.
    ...което включва както малки териториални победи, така и загуби...
    А можеше да е териториални победи и малки загуби.
    Но не е.
    Украйна продължава да освобождава територии от присъствието си.
  • 37 А хахахаха

    6 7 Отговор
    След позорното бягство на руззнаците от Киев, Харков и Херсон и след цяла година която им трябваше да превземат едно изцяло разрушено село абе не ми го хвали тия, сега искате всичко за една седмица няма
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дедо ви...

    15 4 Отговор
    От 4 до 9 юни 5840 украински войници загинаха на руските отбранителни линии, защото Вашингтон и неговите съучастници решиха така. Без авиация украинските части нямат шанс да пробият и трите руски отбранителни линии. Тези атентатори - самоубийци няма да спасят положението.
    В петък, 9 юни, 2023 година, украинската армия преживя най-лошия си ден от цялата война: според военния историк Марк Льогран, загиват 1310 души, а 1600 са ранени. Вече имаме 400 000 мъртви просто за нищо!
    Байдън, Зеленски, Шолц, Макрон, Джонсън - всички те, с изключение на Виктор Орбан, излъгаха и предадоха украинския народ. Байдън се държи като римски император, който решава живота или смъртта на своите украински гладиатори. За първи път в историята, Америка изпрати цяла нация на клане заради собствените си интереси, като никога не пожертва своите войници, без да броим съветниците, много от които се върнаха в САЩ, опаковани между четири дъски. Ударът на „Кинжал“ по бункера на НАТО през март 2023 година беше отговорът на Путин на безумието на Пентагона. Украинците, които несъмнено са загубили повече от 400 000 живота от февруари 2022 година насам, вече имат повече смъртни случаи от Съединените щати през цялата Втора световна война. Ако това не е клане, поръчано от Вашингтон с европейско съучастие, то някой трябва да обясни какво е.

    Коментиран от #42, #45

  • 41 Германски експерт

    5 4 Отговор
    Стига ме плюхте, бре. И аз деца храня...
    За квото плащат това казвам.
    Иначе-глад....
  • 42 Македонец в космоса

    5 10 Отговор

    До коментар #40 от "Дедо ви...":

    Ако укрите имат 400000 жертви то орките са с 3 000000 жертви. Виж си пияните орки на какво приличат изнемощяли пияни клошари , които са ходещи трупове , едва се движат , силите им свършвас с 20 м спринт като ги подгонят и бързат да се предадат. Елитните руски части отдавна наториха почната , сега е ред на клошарите и затворниците.
  • 43 Циганчето

    4 2 Отговор
    И ние тук на село си имаме доказан про-мега-хипер експерт в кръчмата и срещу една ракия ще Ви обясни всичко...
  • 44 Азовско море

    2 4 Отговор
    Този Ланге е пълна шматка. Цивилна гарга с военен коментар. Бил живял в Русия и Украйна, но нищо не е научил! Ученическа му работа.
  • 45 М Илиев

    3 5 Отговор

    До коментар #40 от "Дедо ви...":

    Дедо кой ти я дава тая информация : марсианците или Шойгу , щото май да вярваш и на двата източника е ...как да го кажа нежно ,абе сещай се
  • 46 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 5 Отговор
    Русия се управлява от психопати.

    Коментиран от #53

  • 47 Мишел

    5 2 Отговор
    Най точен отговор на въпроса "Има ли украински пробив в руската отбрана?" дава поведението на предишния директор на ЦРУ Дейвид Петреъс. На 4.06.2023 в Скай Нюз той обяви, че украинската контраофанзива е в ход и че ще има пробив в следващите 72-96 часа.
    От тогава минаха два пъти по 96 часа, а Петреъс мълчи и мълчи и мълчи напоително.
    Причината е, че от преди два дни руските резерви достигнаха фронта, атакуваха, спряха и усилено ликвидират хилавия украински напредък.
    Според турски източници, от началото на юни украинците са с още 12000 загуби.

    Коментиран от #49

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 стоян георгиев

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "Мишел":

    Мише за седмица украина освободи десетина села и над 100 кв.км.тва русия постигна при бахмут за седем месеца и никъде другаде за година.ти си направи сметка има ли настъпление.що се отнася до загубите прочети статията ще ти е от полза.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Калпазанин

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ти да видиш":

    Абе аз за руския фронт не знам дали е пробит, ама за укрия знам че не пробит ами като разкъсан чуевл е, каквото и да сложат в него изтича като да е без дъно
  • 52 ехаа

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "РУСКИЯТ ФРОНТ НАДУПЧЕН":

    Мозъка на фобаците е надупчен като швейцарско сирене
  • 53 артишок

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    на Кадиров кавала надуй.
  • 54 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Само задните ми части са пробити..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: