Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2023 19:30 1 370 13

Спешна инспекция! Ръководителят на МААЕ посети Киев и после тръгна към АЕЦ "Запорожие"

  • рафаел гроси-
  • запорожка аец-
  • украйна-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • международна агенция за атомна енергия

Рафаел Гроси заяви, че е много обезпокоен, че АЕЦ "Запорожие" може да се окаже въвлечена в контраофанзивата на Киев срещу руските сили

Спешна инспекция! Ръководителят на МААЕ посети Киев и после тръгна към АЕЦ "Запорожие" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Международната агенция за атомната енергия (МААЕ) Рафаел Гроси посети Киев днес, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, преди да продължи към окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие", след като миналата седмица беше разрушен огромния язовир "Каховка" в близост до централата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Гроси заяви, че е "много обезпокоен", че АЕЦ "Запорожие" може да се окаже въвлечена в контраофанзивата на Киев срещу руските сили. Той добави, че ще оцени обстановката на място и възнамерява да остане в централата няколко часа.

Миналата неделя МААЕ съобщи, че се нуждае от достъп до терен в близост до централата, за да провери нивото на водата, след като водохранилището загуби голяма част от обема си заради разрушаването на язовир "Каховка" надолу по течението на реката.

Двете страни в конфликта си размениха обвинения в саботаж на язовира, след разрушаването на който последва катастрофално наводнение. Западните страни казват, че все още събират доказателства, но смятат, че Украйна е нямала причина сама да си причини подобно бедствие.

Руски сили превзеха водноелектрическата централа и атомната централа в Южна Украйна след началото на инвазията в страната през февруари 2022 година.

АЕЦ "Запорожие" използва езеро за охлаждане, за да предпазва шестте си реактора от потенциално катастрофално прегряване. Украинската ядрена енергийна компания днес заяви, че нивото на водата в езерото е стабилно и достатъчно високо. Днес сутринта нивото е било 16,67 метра, което по думите на "Енергоатом" е "напълно достатъчно за удовлетворяване на нуждите на централата".

Езерото обикновено се допълвало с вода от язовир "Каховка", но нивото на язовира сега е спаднало прекалено много, казаха украинските власти. Вместо това езерото може да бъде допълнено с вода от дълбоки подземни кладенци. По думите на властите освен това водата в езерото се изразходва много бавно, тъй като реакторите в момента не произвеждат електроенергия и водата не се изпарява бързо в процеса на охлаждане.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как така тръгнаха

    13 2 Отговор
    Питаха ли Путин. Да не се върнат в чували.

    Коментиран от #4

  • 2 Гроси

    8 1 Отговор
    Идвам да видя какво става тук!!!😳😳

    Коментиран от #6

  • 3 КОТарАК

    10 0 Отговор
    въобще не коментирйте на Анатоли-ще ви изтрият / даже навремето му подсказах нещо-пак трие за благодарност
  • 4 Реално

    1 20 Отговор

    До коментар #1 от "Как така тръгнаха":

    Путлер няма думата над украинска собственост . Да си се разпорежда в московия.
  • 5 двулично гроси

    13 1 Отговор
    не го пускайте в централата
  • 6 Анатоли

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гроси":

    Ти ли пусна партенката, че ще ходя. Аз съм отпуска. ☹

    Коментиран от #9

  • 7 Коментар

    17 2 Отговор
    Били се обвинявали взаимно двете страни?Няма смисъл да спорят.Шефът на британското външно министерство разкри участието на Запада в унищожаването на Каховската ВЕЦ вече.Цяла статия има по темата.

    Коментиран от #8

  • 8 лъжете

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    като руснак
  • 9 Е как

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анатоли":

    Нали идваш!!!??Ще изтрия статията. Кога си на работа??
  • 10 Спецназ

    9 0 Отговор
    ЗАЩО шефа на МААЕ ще се среща със Зеленото,

    след като АЕЦ Запорожие е в руски ръце от 1 година.

    КАКВО има да разискват двамата??

    Сещам се само за едно:

    Донесъл му е заповеди от Господарите да не
    стреля по реакторите и да еВе м..амата на пейзажа.
  • 11 ДZверцов

    3 0 Отговор
    Ще се убедят как руснаците са заобиколили "интелектуалната собственост" на американците. И Тръмп така "заобиколи" ядрената програма на "своите"! Буахахахаха.....!
  • 12 А аз прочетох...-

    3 0 Отговор
    ...,,Смешна инспекция"...!
    Което всъщност е по-близо до истината...!
  • 13 Матей преображенски

    6 0 Отговор
    Нали казах,че една от целите на укрите при събаряне на язовирната стена е да застрашат ЗАЕЦ с ядрена авария,и не че руснаците ще допуснат такава,но ще се използва поводът да пратят инспектори.Първо се отбили в Киев,съвсем случайно,ония хаир-съзи от МАГАТЕ,които са американски ме-ке-ре-та и ще настояват аец да се върне на украинците.А това е пълна глупост,каквито са шан-та-ви ,ще направят купища поразии.Така че руснаците не трябва много да им обръщат внимание на загрижените брът-ве-жи,а да ги отпратят като зле прикрити американски агенти.
Новини по държави: