Last news in Fakti

27 Юни, 2023 19:00 2 030 20

Пробив на АзГ в община в Тюрингия. Изводите за Германия

  • германия-
  • олаф шолц-
  • алтернатива за германия-
  • роберт зеселман

Известно е, че кризата около пандемията раздели страната на две, войната на Русия срещу Украйна влоши разделението между хората

Пробив на АзГ в община в Тюрингия. Изводите за Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те са срещу еврото и поляризират обществото по теми като миграцията и военната помощ за Украйна. Какво обаче означава един малък политически успех, постигнат сега от крайнодесните популисти от "Алтернатива за Германия"?

В Зонеберг се пише история, отбелязва Гидо Фишер в коментара си, публикуван от обществената медия АРД. В този окръг, който е предпоследен по население в цяла Германия, крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) за пръв път спечели ръководния пост в местната управа. Така окръгът с 56-хилядно население ще се ръководи от Роберт Зеселман, лоялен сподвижник на най-опасния екстремист в партията, лидера на АзГ за цяла Тюрингия Бьорн Хьоке.

Протестен вот

Избирателите гласуваха за Зеселман с пълното съзнание за това какво правят. След първия тур на изборите, когато той спечели 47% от гласовете, всички други партии призоваха да се гласува за кандидата на християндемократите. Но този съюз на всички партии срещу АзГ навярно само помогна на Зеселман, вместо да му попречи. Помогна му и окаяното положение, в което се намират християндемократите в окръг Зонеберг.

В предизборната надпревара Зеселман заложи на теми, които всъщност нямат нищо общо с управлението на окръга. Защото няма как един обикновен окръжен лидер да изпълни собствения си призив "Напускаме еврото". Но повечето негови избиратели го знаят.

Как се обяснява този успех на АзГ?

Част от тях са твърд електорат на АзГ, друга част обаче гласуват за екстремистката партия единствено от протест. Окръг Зонеберг изглежда много добре в икономическо отношение, но въпреки това хората имат достатъчно причини да се чувстват огорчени. Например от перманентните кризи, от които печели Зеселман.

Известно е, че кризата около пандемията раздели страната на две. Войната на Русия срещу Украйна влоши разделението между хората. Доста хора се съмняват дали е правилно да се пращат все повече и повече оръжия на Украйна. Високите цени на енергията тежат като воденичен камък както на домакинствата, така и на предприемачите. Особено на предприемачите. Сред населението отново се надигат страхове за оцеляване, защото цели промишлени сектори са заплашени от изчезване – например много важната за региона стъкларска индустрия. Заплатите там и досега не бяха особено високи, а сега могат напълно да изчезнат заедно с работните места.

Зеселман зае твърда позиция срещу партията на Зелените и нейната политика. В селските райони на Източна Германия тази партия тъй или иначе не се радва на особено голяма популярност. Един от двамата лидери на Зелените Роберт Хабек, който е вицеканцлер и министър на икономиката, се опита да прокара нов закон за битовото отопление, с чиято помощ да се намалят вредните емисии, но за много хора цената на такъв преход е прекалено висока – и крайно десните от АзГ се възползват от това недоволство. Същото важи и за либералната политика на Зелените към бежанците и мигрантите, която част от избирателите също не одобряват. И Зеселман се възползва от тези "вдигнати топки", за да събере повече подкрепа за сметка на Зелените.

Продължава победният ход на АзГ?

Какви ще бъдат последствията от тази малка победа на "Алтернатива за Германия, пита АРД и отговаря със следния коментар:

"Означава ли например това, че се затвърждава победният ход на АзГ? Не непременно. Още повече, че управляващата в Берлин тройна коалиция внесе промени в политиката си по отношение на битовото отопление, миграцията и бежанците, с които доказа, че се учи от грешките си. Включително и от тази гледна точка победата на Зеселман може да не се окаже от ключово значение за АзГ на национално ниво. Когато на федерално, провинциално и комунално равнище се води сериозна и почтена политика, която хората разбират и приемат, популистите от АзГ остават на сухо. Точно поради това успехи като този на Зеселман в окръг Зонеберг могат да се окажат обикновени политически еднодневки", пише Гидо Фишер в коментара си за АРД.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пи Шок

    53 2 Отговор
    атлантиците скоро ще са преследвани във всички нормални страни
  • 2 Майна

    49 3 Отговор
    Това е бъдещето..
    Първа Тюрингия..
    Отбелязват, че 70% от успеха се дължи на вота на разгневените граждани..
    Що така, а...
    Ха ха ха..
    С Алтернатива имаха среща Възраждане
  • 3 капитана

    38 2 Отговор
    Всички прогнозни коментари на дойче веле до този момент някак си не се получават,напротив,случва се точно обратното! На немеца,особено източния,вече му писва,а там е Прусия все пак!
  • 4 Съдията Дред

    39 0 Отговор
    Докато имаха пари, хората не се замисляха как либералите ги водят за носа. Много убедително звучаха аргументите за правата на "горките " хорица - мюсюлмани, гей, разнополови, емигранти и други. Но като свършиха парите и се чудят кое първо да платят, почват да мислят. Както казаха гърците по времето на дълговата криза - не си и помисляйте, че ще живеем като българи.
  • 5 Тор Щайнер

    37 2 Отговор
    Напротив, Алтернативата е млада партия формирана скоро и от тогава рейтингът и непрекъснато расте. Имат депутати във всички регионални парламенти. Сега спечелих и цяла бундесрепублика Тюрингия. Ако управляващата тройна коалиция наречена Светофар не се промени възходът на AFD ще продължи.
  • 6 Естествен Интелект

    29 1 Отговор
    И Гомор се осъзнава! Ривете велерасти!
  • 7 Естествен Интелект

    39 2 Отговор
    Сега вдянах защо искат превантивна забрана на Възраждане.....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Спецназ

    31 0 Отговор
    Прави са хората:

    Гледат го с очите си.

    Един танк Леопард е от порядъка на 55 мил. долара,

    а всеки ден ги гледат как горят в украинската война.

    Значи на един германец можеш да му бръкнеш в Г..ЗА или да го удариш и
    даже да не ти заведе дело. Или ако заведе може да ти дадат леко или условно.

    НО ако откраднеш пари от германец влизаш от сигурно по- сигурно задълго в Затвора.

    ФАКТ!
  • 10 Сандо

    20 4 Отговор
    Изводът е един:Тази партия да се забрани,както опозиционните партии в Украйна,както в Молдова,както сега ще направят с Възраждане в България.Защо ли всичко това ми напомня едни години преди 1944 г.,академика - за един професор от ония времена,едни нрави същите като тогавашните.И после отново историята може да се повтори,стига България все пак да просъществува противно на всякаква логика.
  • 11 От както казяците

    26 0 Отговор
    управляват Дойчето, Зелето се вмириса! Дойче няма, има някакво подобие на арабско-африкански халифат, а по улиците бел човек не моеш да видиш. Германците (заможните), масово живеят в Австрия. Ония козяците ги поканиха, и точно ония викат на ония другите - екстремисти, а те дефакто искат ония гостините - да работят, а не да получават помощи по 700 евра на калпак, плюс безплатно жилище и храна, кибичещи по-цял ден в дупките си - заведения бардаци, пушещи наргелета и смайващи младите германки. Екстремисти ли? Тепърва недоволството ще назрява!
  • 12 Хххххххххх

    14 0 Отговор
    Най-накрая прусаците се събудиха.
  • 13 Къде ми е нощното шкафче?

    14 0 Отговор
    Германия започва да се събужда от летаргията!Дано не е късно!
  • 14 Проклятие

    11 0 Отговор
    Ако си нормален и си искаш свободата си крайнодесен популист, а ако си прайдаджийско безхаберно нещо, си уважаван атлантик. Децата ви да станат такива, внуците, близките ви , драги ми журналисти!
  • 15 ХАРОН

    3 0 Отговор
    Няма подкрепа или оправдание за надменни (скромно казано) американски, руски или германски доктрини или идеологии. Смъртта и робството не допринасят по никакъв начин за стопиране на напреженията на Планетата.
  • 16 Гост

    9 0 Отговор
    Абе зеленика-квите, що баламосвате хората в България. А кажете защо AfD, сега е към 20%.защото, зелените гласували законът за новите инсталации да са без газ и нафта през ноща, и От 2025 само термопомпи. Да ама те са ефективни при 30-40 градуса подгряване+ подово отопление. А сега в ФРГ 60%са на радиатор. Така че една партия и правителство който ми зоповядват какво да ям, с какво да се топла и ....с кой да се женя...нямат бъдеще. AfD искат само да се защитят интересите на данъкоплатците. 2/3 от всички в бундестага нямат завършено висше, или само започнато. Даже и външната министърка и с факе диплома. Цум вол.

    Коментиран от #18

  • 17 ежко

    7 0 Отговор
    Ех..щом не пееш с хора на масмедиите и веднага ставаш "популист",а?
  • 18 Мхм

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    А ти какво мислиш че в БъГъ не е съшото 36% от ел енергията се правят от Мариците 38%от Козлодуй и 10-12% от Вец още 5-6% от нефтени деривати.Как мислиш че ще заменят Мариците с 5% волтаика колкото е сега и колко ще е тока тогава

    Коментиран от #19

  • 19 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Мхм":

    Пич, не разбираш контекста ми. Не е от значение от какви енергоносители се произвежда токът, за да изхвърлиш старото парно и го замениш с ново + изолация на къщата искат 100 Хил евра. При тази инфлация и цени, на хората им писна от партий който имат за ГенСек идиоти. Или се правиш на ударен с мокър вестник "Работническо дело" по фонтанелата
  • 20 безпартиен

    1 0 Отговор
    Истинската Германия и истинските германци свършиха на 9 май 1945 !