Отидете към основна версия

762 0

Новото румънско правителство очаква "без емоции" вот на доверие в парламента

  • марчел чолаку-
  • николае чука-
  • клаус йоханис

Кабинетът, който лидерът на СДП Марчел Чолаку предстои да ръководи през следващата година и половина, включва 18 министерства

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Румънският парламент се събира днес на съвместно заседание на двете камари, за да гласува вот на доверие на правителството, предложено от лидера на социалдемократите Марчел Чолаку, след като вчера кандидатите за министри бяха изслушани от парламентарните комисии и всички получиха положителни консултативни становища, съобщава новинарският сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Заседанието за встъпване в длъжност на новото правителство, съставено от Социалдемократическата партия (СДП) и Национално-либералната партия (НЛП), започва в 12.00 часа.

Новият кабинет, който лидерът на СДП Марчел Чолаку предстои да ръководи през следващата година и половина, включва 18 министерства, като от досегашните 20, колкото бяха в правителството на неговия предшественик Николае Чука, отпадат спортът и туризмът.

СДП и НЛП си поделиха по равно министерствата, като всяка партия ще има по един вицепремиер - Мариан Някшу от СДП и Каталин Предою от НЛП, който беше преместен от министерството на правосъдието в министерството на вътрешните работи. Същевременно досегашният трети коалиционен партньор - Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР), напусна управлението.

Въпреки че ДСУР обяви, че няма да гласува новото правителство, СДП и НЛП - двете най-големи парламентарни партии, нямат емоции по отношение на мнозинството. Парламентарната математика показва, че правителството има с близо 60 гласа повече от нужните, отбелязва Хотнюз. За встъпване в длъжност са необходими 234 гласа, а НЛП, СДП и парламентарната група на малцинствата, която подкрепя правителството, имат общо 292 гласа.

След като правителството бъде одобрено в парламента, премиерът и министрите ще положат клетва в президентския дворец Котрочени пред президента Клаус Йоханис.

Встъпването в длъжност на правителството на Марчел Чолаку финализира т.нар. правителствена ротация, процедура, която за осъществява за първи път в Румъния и беше планирана още от ноември 2021 г., посочва информационният сайт Зиаре.

След излизането на Съюз за спасение на Румъния (ССР) от тогавашната коалиция с либералите последва сваляне на кабинета на премиера Флорин Къцу с вот на недоверие и няколко неуспешни опита за сформиране на ново правителство. За да изведат страната от политическата криза, СДП, НЛП и ДСУР сключиха политическо споразумение за създаването на Национална коалиция за Румъния, която да управлява в периода 2021-2024 г. до следващите редовни парламентарни избори.

Документът предвиждаше ротация на премиера и размяна на няколко министерства между СДП и НЛП през май 2023 г. Периодът беше удължен заради протестите в страната, по-специално общата стачка в образованието, напомня сайтът. При осъществяването на рокадата НЛП и СДП предоговориха разпределението на министерствата, включително тези от тях, които в предишното правителство бяха контролирани от ДСУР.

Недоволни от този факт, лидерите на партията на етническите унгарци обявиха, че не могат да продължат управлението със СДП и НЛП. Политическата формация ще присъства на днешния вот, но парламентаристите от ДСУР няма да гласуват.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: