Last news in Fakti

13 Юни, 2023 20:49 1 461 3

Кой е Марчел Чолаку - бъдещият премиер на Румъния

  • марчел чолаку-
  • румъния-
  • ливиу драгня-
  • клаус йоханис-
  • николае чука

Чолаку е член-основател на СДП и последователно е заемал всички позиции на ниво младежка организация, общинска организация и окръжна организация на партията в Бузъу

Кой е Марчел Чолаку - бъдещият премиер на Румъния - 1
Снимка: Facebook

Лидерът на Социалдемократическата партия и досегашен председател на Камарата на депутатите Марчел Чолаку се завръща в двореца Виктория (Министерския съвет) - този път като министър-председател на Румъния, почти шест години след като беше назначен за вицепремиер в кабинета на Михай Тудосе. Той е член-основател на СДП и последователно е заемал всички позиции на ниво младежка организация, общинска организация и окръжна организация на партията в Бузъу, пише Диджи24.

Марчел Чолаку е бил местен съветник, окръжен съветник, но също и временен префект - между ноември и декември 2005 г., когато действащият префект, бившият сенатор Йон Василе, се самоотстранява, за да може да се кандидатира за парламента.

Бъдещият премиер на Румъния е на 56 години. Той е роден на 28.11.1967. През 1995 г. завършва Юридическия факултет на Екологичния университет в Букурещ. В периода 2008-2009 г. посещава курсовете на Националния колеж по отбрана – Повишаване на квалификацията в областта на сигурността и националната отбрана „Сигурност и добро управление“. През 2012 г. завършва “Управление на публичните финанси” в Национално училище за политически и административни науки в румънската столица.

Между 2008 и 2012 г. е заместник-кмет на Бузъу. През 2012 г. печели първия си мандат като депутат. През 2013 г. е назначен за почетен съветник на Виктор Понта. Между юни 2017 г. и януари 2018 г. е вицепремиер в кабинета на Михай Тудосе.

Владее английски и френски. Женен е и има син.

Номинираният за министър-председател на Румъния Марчел Чолаку е декларирал, че има сметки в леи със суми от 54 677,03 леи, 24 317,71 леи, 1 972,21 леи, 10 087,96 леи и още една с 3 315,01 леи. Има и банкови депозити в евро, от които два с почти еднаква сума - 10 000,90 евро и 10 000,68 евро, информира вестник “Адевърул”. Според изданието той има и четири заема в Банка Трансилвания, договорени между 2003 и 2017 г. - за 85 000 евро, за 3 000 леи, за 22 000 леи и още един за 10 000 леи.

Като депутат той получава годишна издръжка от 135 178 леи. В същото време получава приходи и от сладкарницата, която притежава със съпругата си.

През годините името му беше замесено в няколко скандала. Той беше един от близките приятели на Ливиу Драгня, с когото ходеше на риболов. По време на правителството на Тудосе беше назначен за вицепремиер, за да докладва на Драгня за ходовете на правителството, но ефектът беше обратният - Чолаку премина на страната на Тудосе, припомня вестник “Адевърул”.

Друг скандал, в който беше замесен бъдещият премиер на Румъния, датира от 2015 г., когато в пресата се появиха негови снимки с Омар Хайсам - сириецът, осъден задочно на 23 години затвор, след като румънски съд го призна за виновен в организирането на отвличането на трима румънски журналисти в Ирак през 2005 г.

Чолаку и и Хайсам бяха снимани заедно на парти след лов. Тогава Чолаку призна, че снимките са истински, а румънската преса написа, че той фигурира в списък с длъжници на Хайсам и е взел заем за 200 милиона леи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Събудете се

    2 0 Отговор
    Мафия командва всяка държава, правителствата са сбирщина от мошеници и бли$за$чи , а народа прост и си трае ..
  • 2 Абе

    6 0 Отговор
    И там,като тук.Ако някой си мисли,че милионите обикновени румънци живеят добре,като европейци-- греши! Но все пак,техните управляващи са по читави от нашите.От 89-та ,до сега! Затова ни изпреварват на пета- директна скорост.А през 80- те нямаха какво да ядат,в буквалния смисъл на думата.Много българи от Дунавието, ежедневно отиват с ферибот там на работа.Представете си колко сме пропаднали .
  • 3 Е как кой

    0 0 Отговор
    Марко Чолаков !
Новини по държави: