Last news in Fakti

26 Юни, 2023 17:55 3 921 21

Реформа! Премахват специалните пенсии на депутатите

  • румъния-
  • депутати-
  • клаус йоханис

През 2021 народните представители в Букурещ за пореден път гласуваха премахването на специалните пенсии на сенатори и депутати

Реформа! Премахват специалните пенсии на депутатите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Камарата на депутатите и Сенатът на Румъния приеха проекта за премахване на специалните пенсии на народните представители. Това се случи на съвместно заседание в сградата на парламента. 382 души гласуваха “за”, трима се въздържаха, трима не упражниха правото си на вот, съобщава Аджерпрес.

Заседанието, водено от инициатора на поправките в закона - депутатът от Социалдемократическата партия Алфред Симонис, беше белязано от скандал. Независимата сенаторка Диана Шошоака на няколко пъти прекъсна дебатите със свирка и се опита да отнеме микрофона на председателя на срещата.

“И аз искам да говорим. Мое право е да говоря“, заяви Шошоака, а Алфред Симонис отговори: „Напуснете цирка, не ни плашете. Ние спазваме разпоредбите”.

„Днешният вот има специално значение за цялата политическа класа. Неговото послание е, че трябва да започнем реформата на специалните пенсии от себе си. По този начин показваме, че имаме волята и решимостта да премахнем специалните пенсии на парламентаристите, преди да направим същото с други категории специални пенсии“, заяви председателят на Национално-либералната партия Николае Чука.

По-рано през деня той се закани, че народните представители от НЛП, които днес не гласуват за премахване на специалните пенсиите на парламентаристите, ще бъдат изгонени от партията.

През 2021 народните представители за пореден път гласуваха премахването на специалните пенсии на сенатори и депутати. Година по-късно над 70 бивши парламентаристи съдиха парламента и Конституционният съд обяви закона за противоконституционен. Магистратите мотивираха решението си с факта, че парламентаристите са действали "бързо" и "прибързано" при приемането на закона, въпреки че не е поискано обсъждане по спешната процедура, припомня Диджи24.

В четвъртък (22 юни) законопроектът за премахването на специалните пенсии на народните представители в Румъния получи одобрение в Комисията за статута на народните представители. Единственият въздържал се беше представителят на опозиционната партия “Съюз за обединение на румънците” (AUR).

Над 800 бивши депутати в Румъния получават специални пенсии, които не се базират на пенсионните им вноски. Стойността на специалните пенсии на депутатите и сенаторите възлиза на над 53 милиона леи годишно (21 200 000 лв.).


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гина

    37 1 Отговор
    А в България - Кога ?
    Масово пенсионерите получават едва 1/2 от прага на бедност.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хаха

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гина":

    Жив пример е Иван Костов
    Продаде авиокомпания Балкан за 1 лев и ся взима 4 бона пенсия 🤣

    Коментиран от #5

  • 4 незнайко

    25 0 Отговор
    Специална пенсия от 2200 лева на месец !!! Какво и е специалното ??? Защо не напишат за нашите пенсии на управляващите излезли в пенсия ???

    Коментиран от #9, #18

  • 5 незнайко

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    Едва ли е толкова малка пенсията на този господин !!!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    27 2 Отговор
    В България управляващата олигархия и марионетките никога няма да се откажат от благата които си гласуваха преди 33 години. В България болен здрав носи, бедните плащат повече и по-големи данъци от богаташите. Щом народа търпи и мизерува за да живеят в охолство една малка част мутри и престъпници, значи си заслужава битието.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    Тия имат частни фирми, драпат да се депутати и на държавна работа, гласуват си закони за собствените фирми и олигархията. Тия не разчитат на пенсия или заплата колкото и да е голяма, трупат, трупат, лапат, лапат и осигуряват внуци и пра-пра внуци за 100 години напред. Народ душичка, търпи и мизерува, какво да правиш?
  • 10 Така е

    8 1 Отговор
    Паре нема....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 0 Отговор
    Не мислете,че ще се размине на ду.....петати бг....И тях ги чака това.......Садило за хора!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Алекс

    17 0 Отговор
    Без да прочета си помислих за България, язък прецаках се...
    Но всъщност не съм много изненадан.
  • 16 браво на румънците

    21 0 Отговор
    У нас няма специални пенсии, но за някои слуги на държавата - конституционни съдии, президенти, министър-председатели и други няма таван на пенсиите. Противоконституционни привилегии точно за тези, които са стожери на върховенството на правото. Да се премахнат и нека всички бъдем равнопоставени.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не прочетохте

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "незнайко":

    ли сумата на година? 21 200 000 лв./12 мес. = 1 766 666 - един милион седемстотин шестдесет и шест хиляди лева на месец !!!!!
  • 19 21200000

    4 0 Отговор
    Ма парите за семки за нашите депутати!
  • 20 дядото

    2 0 Отговор
    спокойно дами и господа.знаем всички,че в рб това не може да се случи
  • 21 Мони

    1 0 Отговор
    А у нас, кога? Депутатите само си увеличават големите заплати и добавки.
Новини по държави: