29 Май, 2023 18:35 839 5

Глас народен! Само 3% от румънците вярват, че Букурещ ще се присъедини към Шенген още тази година

  • румъния-
  • шенген-
  • клаус йоханис

Проучването се провежда една година преди първия изборен тест - вотът за евродепутати в началото на юни 2024, отбелязва вестник “Адевърул”

Глас народен! Само 3% от румънците вярват, че Букурещ ще се присъедини към Шенген още тази година - 1
Снимка; БГНЕС/ЕРА

Само 3 процента от румънците вярват, че Румъния ще се присъедини към Шенген тази година. 44 на сто отговарят с "по-скоро не", 26 на сто от запитаните са убедени, че Румъния със сигурност няма да бъде приета в пространството без граници през 2023. Това сочат данните от най-новото социологическо проучване на Центъра за градска и регионална социология, цитирано от вестник “Адевърул”, информира БТА.

Данните показват и политическите нагласи на румънците. 31 на сто биха гласували за Социалдемократическата партия, а 20 на сто биха подкрепили Национално-либералната партия, ако парламентарните избори в Румъния бяха тази неделя.

На трето място се нарежда Алиансът за единство на румънците, който се радва на подкрепата на 17 процента от анкетираните. За Съюз за спасение на Румъния биха гласували между 9 на сто на 11 на сто. Демократичният съюз на унгарците в Румъния и партия “Народно движение” остават с 5 процента подкрепа.

Над 50 процента от запитаните смятат, че ротацията на премиерския пост ще се състои. 17 на сто от тях са категорични, 46 на сто отговарят с „вероятно да“, 13 процента с „вероятно не“ и 7 на сто „със сигурност не“.

43 процента от анкетираните смятат, че стачката на учителите е оправдана, тъй като заплатите им са ниски. 39 на сто са на мнение, че преподавателските възнаграждения са ниски, но стачката не е навременна. Според 16 процента учителите не е трябвало да стачкуват.

Проучването се провежда една година преди първия изборен тест - вотът за евродепутати в началото на юни 2024, отбелязва вестник “Адевърул”. То е направено от 19 до 27 май, а в него са участвали 1082 респонденти.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    3 0 Отговор
    След победата на Падишаха, ентусиазмът на власите по Шенгена се изпари.
  • 3 Дачия

    5 4 Отговор
    Жал ми става за румънците да ги ограничават и да не ги пускат в Шенген заради бай Ганьо. Хората си направиха реформите, нямат русофилски комплекс, икономиката им се развива всяка година с по 6-7%. Но най-важното вкараха в затвора корумпирани политици.
    И след всичко постигнато не ги пускат в Шенген, защото вървят в пакет с държавата на копейките.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дачия":

    С какво по добре са циганите от нас бе русофоб излез в реалния свят
Новини по държави: