Отидете към основна версия

2 764 24

Ердоган и Мицотакис се готвят за помирение

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Двамата лидери ще обсъдят подготовката на заседание на Турско-гръцкия съвет за сътрудничество на високо равнище

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис планират да проведат двустранна среща във Вилнюс, където на 11 и 12 юли ще се проведе срещата на върха на НАТО, пише днес турският в. „Миллиет“, съобщава БТА.

Изданието отбелязва, че в последно време отношенията между двете страни са много по-спокойни, а резултатът от срещата във Вилнюс ще покаже дали страните ще предприемат по-нататъшни стъпки за нормализирането на диалога.

Очаква се двамата лидери да обсъдят подготовката на заседание на Турско-гръцкия съвет за сътрудничество на високо равнище. В случай че разговорите на Ердоган и Мицотакис във Вилнюс протекат положително, среща на Турско-гръцкия съвет за сътрудничество на високо равнище може да бъде организирана през следващите месеци.

Според турското издание това заседание може да се състои в Солун. Срещата трябваше да се проведе там през есента на 2022 г., но беше отменена заради напрежението между Анкара и Атина.

"Миллиет" пише, че напоследък страните се опитват да демонстрират намерението си да установят диалог, като отношенията започват да стават позитивни. Тази тенденция се забелязва след унищожителните земетресения в Турция на 6 февруари и след последвалата в края на месеца тежка влакова катастрофа в Гърция. Гърция бе сред първите страни, оказали помощ на Турция след разрушителните трусове.

Турското издание изтъква още, че Гърция е намалила мащаба на редовните военноморски учения в Егейско море, които се провеждат през май и юни. Турция на свой ред отмени военноморските маневри "Морски вълк 2023" през юни, в които в Егейско море трябваше да участват 107 кораба, стотици военни самолети и хеликоптери, безпилотни летателни апарати, 18 000 военнослужещи.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: