Last news in Fakti

29 Юни, 2023 14:05 1 247 3

Балкански страсти! Анкара и Атина ще се помиряват във Вилнюс

  • турция-
  • гърция-
  • реджеп ердоган-
  • кириакос мицотакис-
  • егейско море

Премиерът Кириакос Мицотакис вече предупреди, че ако Турция иска да се доближи до Европа и западните ценности, то пътят минава през откровен диалог с Гърция

Балкански страсти! Анкара и Атина ще се помиряват във Вилнюс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция и Турция дават индикации за продължаване на диалога и преодоляване на напрежението в отношения си, след като новите външни министри на двете страни се договориха за първи преки разговори в рамките на предстоящата срещата на върха на НАТО във Вилнюс, съобщава БНР.

Новите външни министри в Атина Йоргос Герапетритис и на Анкара Хакан Фидан изразиха желание за продължаване на диалога в посока намаляване на напрежението между двете страни. За това информира гръцкото министерство на външните работи след проведен телефонен разговор между двамата първи дипломати. Те ще разговарят без посредници по време на срещата на НАТО във Вилнюс.

Премиерът Кириакос Мицотакис предупреди, че "ако Турция иска да се доближи до Европа и западните ценности, то пътят минава през откровен диалог с Гърция".

Политически анализатори в Атина коментират, че спорът между двете страни е комплекс от разнородни теми като подялба на природните ресурси в Егейско море, демилитаризиране на част от островите. "Конфликтът между двете страни е малко вероятен, но не е невъзможен" смятат опитни гръцки дипломати.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    2 1 Отговор
    Може и във Варна,по-наблизо е,ама Пак няма да се получи..
  • 2 Русофил

    0 3 Отговор
    Помиряват се. Дали Пу ще се помири с Пирожката?
  • 3 смях

    1 4 Отговор
    Как 2-ма фашиста ще се помиряват??
Новини по държави: