Last news in Fakti

3 Юли, 2023 21:45 7 982 10

Финансова безизходица! Турската централна банка се отказва от валутните интервенции, целящи стабилизиране на лирата

  • хафизе гайе еркан-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • турска лира-
  • инфлация

Управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан ясно е заявила за радикалните промени в паричната политика на среща с турски банкери, която се е състояла след повишаването на основния лихвен процент

Финансова безизходица! Турската централна банка се отказва от валутните интервенции, целящи стабилизиране на лирата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турската Централна банка постепенно се отказва от валутните интервенции, целящи стабилизиране на обменния курс на турската лира. Това пише днес турското икономическо издание „Екомомим“, като цитира свои източници, информира БТА.

Според тях управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан "ясно е заявила за радикалните промени в паричната политика" на среща с турски банкери, която се е състояла след повишаването на основния лихвен процент.

Еркан е изтъкнала, че борбата с инфлацията е основен приоритет за централната банка. Тя е казала още, че валутните интервенции, целящи "потискане на валутния курс", ще бъдат постепенно отменени.

"Економим" отбелязва, че значителното увеличение на резервите на Турската Централна банка, обявено по-рано от министъра на финансите Мехмет Шимшек, потвърждава прекратяването на продажбите на чуждестранна валута от централната банка.

По данни на централната банка на Турция инфлацията в страната леко се е забавила през май и е достигнала 39,59 процента в сравнение с май миналата година. По-рано централната банка увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Оттогава обаче турската лира загуби значителна част от стойността си.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитан Дервиш

    24 34 Отговор
    С Ердоган начело Турция всеки ден доказва, че няма полезен ход 🥸
  • 2 Калпазанин

    30 16 Отговор
    Те поне настроиха, имат си и производство всичко ще си дойде на мястото

    Коментиран от #5

  • 3 681

    20 29 Отговор
    Султанът Реджеп ще последва съдбата на брат си Чаушеску. Много скоро иншаллах.
  • 4 Хохо Бохо

    15 15 Отговор
    Чака ги хиперинфлация...
  • 5 Аха

    17 10 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    Видяхме настроеното след земетресението...пясъчни кули настроиха.относно производството...това за износ е на далавера от инфлацията ,но работниците едва ли ги радва това. А как ли се работи на вътрешния пазар като подписваш договор на едни цени а го изпълняваш при увеличение на цените на суровините
  • 6 Макс

    22 21 Отговор
    Искали да приемат еврото, но остават с обезценената турска лира . Скоро имаха избори и сами си избраха азиатската мизерия .Е, вярно че с помощта на Кремъл .
  • 7 Българин

    5 11 Отговор
    Ерджолан свърши парите ли?
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 4 Отговор
    Да минават в рубли, нали са си другаре‼️
  • 9 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    1 8 Отговор
    Няма прошка повече за поганците турци и руснаци.Нито човешка прошка,нито Божия-прошка.Заслужили са си позор,ненавист и гонения на тези ЧОВЕКОПОДОБНИ генетични НЕДОРАЗУМЕНИЯ!!!
  • 10 пенко

    5 1 Отговор
    СКОРО ДОЛАРЪТ ЩЕ СИ ЗАВРЕ ГЛАВАТА В Г Ъ З А --- И ЩЕ НАПРАВИ "ЗАТВОРЕН ЦИКЪЛ НА ВЪЗПРОИЗВОДСТВО " !!!!!!!!!!!!!!!!!! СВЕТЪТ НЯМА ДА Е РОБ НА ЕВРЕИТЕ ЦИОНИСТИ !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: