Отидете към основна версия

1 592 12

Русия ще добива литий в Боливия

  • атомна енергетика-
  • литий-
  • росатом-
  • русия-
  • боливия-
  • южна америка

Споразумението открива нови перспективи за дългосрочно сътрудничество между Русия и Боливия

Снимка: Shutterstock

Дъщерното дружество на „Росатом“ - Uranium One Group JSC, и боливийската държавна компания Lithium Deposits of Bolivia (YLB) сключиха споразумение за изграждането на промишлен комплекс за добив и производство на литий в Боливия. Проектът ще позволи създаването на пълноценна верига на производство на литий - от добива на литиевата суровина до търговския продукт, в страната с най-богатите запаси в света. Литият е в основата на глобалната зелена икономика и системите за съхранение на енергия, които имат огромно приложение в редица високотехнологични отрасли.

„Споразумението открива нови перспективи за дългосрочно сътрудничество между Русия и Боливия. За „Росатом“ това е първият мащабен проект в чужбина в сферата на производство на литий, с размер на инвестициите от 600 млн. долара. Предвижда се строителство на промишлен комплекс с планиран годишен капацитет от 25 000 тона литиев карбонат, с възможност за увеличаване на производството в зависимост от резултатите от геоложките проучвания. За развитието на този високотехнологичен отрасъл в Боливия „Росатом“ ще осигури и подготовката на квалифицирани кадри“, заяви заместник генералният директор на корпорацията Кирил Комаров.

Според подписания документ Uranium One ще участва в изграждането на промишлен комплекс за извличане на литий, разположен в департамент Потоси. Добивът на литий се базира на руска технология за сорбционно извличане, която потвърди икономическата си ефективност и екологична безопасност.

„Росатом“ последователно развива сътрудничеството си с Боливия. В град Ел Алто се реализира проект за строителство на уникален за Южна Америка Център за ядрени изследвания и технологии, който дава големи възможности за прилагане на атомните технологии в здравеопазването, селското стопанство и други отрасли. Първите радиофармацевтични препарати, произведени в циклотронния комплекс, вече са доставени в боливийски клиники.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.

Свързани новини