Last news in Fakti

12 Юли, 2023 09:25 1 774 3

Япония дава много пари за разработване на АЕЦ от ново поколение

  • атомна енергетика-
  • япония-
  • аец-
  • ядрена енергетика-
  • токио

Правителството ще отдели бюджет от 9 милиарда йени

Япония дава много пари за разработване на АЕЦ от ново поколение - 1
Снимка: Shutterstock

Министерство на икономиката, търговията и индустрията на Япония избра гиганта в тежката индустрия Mitsubishi Heavy Industries за основна компания за разработването и дизайна на АЕЦ от следващо поколение.

MHI ще координира работата на основните изпълнители за разработването на високотемпературни реактори с хелиево охлаждане и реактори на бързи неутрони. Планът цели ускоряване на изграждането на АЕЦ и ще допринесе за осигуряване на стабилна енергия и декарбонизация на сектора.

Правителството ще отдели бюджет от 9 милиарда йени (над 62 милиона долара) за двата типа реактори в рамките на три години, започвайки от фискалната 2023 г. Целта е изграждане на демонстрационен високотемпературен реактор с газово охлаждане през 30-те години и реактор на бързи неутрони през 40-те години на настоящия век, предаде The Japan News.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Малоумни

    1 5 Отговор
    малко са им Фукушима, Нагасаки и Хирошима...

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малоумни":

    Всички правителства искат големи държавни централи , за хранилка на нашите хора !! Само че вече има борса и като постоят 3-4 години на загуба и никой не ще да им купува прескъпия ток друга песен ще запеят !! Както и тукашните разбирачи , дето се кълнат в АЕЦ , ама щото Козлодуй е изплатена преди 30 години !! Ако беше нова , цената щеше да е по 5 и първи щяха да реват " не я щем " !! Щото точно толкова ще е цената на нова !!
Новини по държави: