Last news in Fakti

29 Юни, 2023 14:35 849 3

Канада ще финансира проекти за развитие на малки модулни реактори

  • атомна енергетика-
  • канада-
  • аец-
  • малки модулни реактори

Научните проекти ще се занимават с изследователски предизвикателства

Канада ще финансира проекти за развитие на малки модулни реактори - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът за научни изследвания в областта на природните науки и инженерството на Канада (NSERC) и Канадската комисия по ядрена безопасност (CNSC) обявиха финансиране от 7,13 милиона долара за три години за 29 изследователски проекта за проучване на малки модулни реактори (ММР). Помощта е в рамките на първата фаза на инициатива за безвъзмездни средства от NSERC-CNSC, предаде neimagazine.

Научните проекти ще се занимават с изследователски предизвикателства и пропуски в знанията за малките модулни реактори, вариращи от опазване на околната среда, през управлението на рисковете и решенията за киберсигурност при внедряване на технологията на отдалечени места до знания относно ядрения материал, произведен от малки модулни реактори и влиянието на човешкия фактор при работа с ММР.

Канадското правителство работи активно за разполагане на малки модулни реактори, за да ускори развитието на нисковъглеродна икономика.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    С евтината енергия на Андреа Роси обичайните нефт и газ ще се окажат ненужни !!! Това е мнението на ядреният физик Юрий Николаевич Бажутов. С тази статия за Канада се доказва тази истина, защото те откупиха насила патента на Андреа Роси който никой не знае къде е !!!
  • 2 така така

    1 0 Отговор
    Това е като малката подводница на Грубер!
  • 3 Калпазанин

    0 0 Отговор
    Трилиона доларе 🤔🤔🤔🤔🤔как се печатат толкова кинти бе, и тва знаме канадския парцал както сте го растлали че и в половин Русия човек ше си помисли че са завладели половината свят, тцтцтц и тези реактори кви ше са руски или само с руско гориво пак
Новини по държави: