Last news in Fakti

6 Юли, 2023 07:52 1 571 12

Русия ще добива литий в Боливия

  • атомна енергетика-
  • литий-
  • росатом-
  • русия-
  • боливия-
  • южна америка

Споразумението открива нови перспективи за дългосрочно сътрудничество между Русия и Боливия

Русия ще добива литий в Боливия - 1
Снимка: Shutterstock

Дъщерното дружество на „Росатом“ - Uranium One Group JSC, и боливийската държавна компания Lithium Deposits of Bolivia (YLB) сключиха споразумение за изграждането на промишлен комплекс за добив и производство на литий в Боливия. Проектът ще позволи създаването на пълноценна верига на производство на литий - от добива на литиевата суровина до търговския продукт, в страната с най-богатите запаси в света. Литият е в основата на глобалната зелена икономика и системите за съхранение на енергия, които имат огромно приложение в редица високотехнологични отрасли.

„Споразумението открива нови перспективи за дългосрочно сътрудничество между Русия и Боливия. За „Росатом“ това е първият мащабен проект в чужбина в сферата на производство на литий, с размер на инвестициите от 600 млн. долара. Предвижда се строителство на промишлен комплекс с планиран годишен капацитет от 25 000 тона литиев карбонат, с възможност за увеличаване на производството в зависимост от резултатите от геоложките проучвания. За развитието на този високотехнологичен отрасъл в Боливия „Росатом“ ще осигури и подготовката на квалифицирани кадри“, заяви заместник генералният директор на корпорацията Кирил Комаров.

Според подписания документ Uranium One ще участва в изграждането на промишлен комплекс за извличане на литий, разположен в департамент Потоси. Добивът на литий се базира на руска технология за сорбционно извличане, която потвърди икономическата си ефективност и екологична безопасност.

„Росатом“ последователно развива сътрудничеството си с Боливия. В град Ел Алто се реализира проект за строителство на уникален за Южна Америка Център за ядрени изследвания и технологии, който дава големи възможности за прилагане на атомните технологии в здравеопазването, селското стопанство и други отрасли. Първите радиофармацевтични препарати, произведени в циклотронния комплекс, вече са доставени в боливийски клиники.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 2 Отговор
    Добиването на литий е мръсен процес, който се очертава с голямо разрастване.

    Коментиран от #2

  • 2 Домакин

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Така е. Но е важно в развития запад да карат ел-автомобили и за батерии на китайските слънчеви панели!
    Или както и е казано на Грета Тунберга - "просто бизнес"
  • 3 Башкå бõлит

    8 14 Отговор
    В имението на лидера на чacтнaтa вoeннa koмпaния "Baгнep" Eвгeний Пpигoжин откриха cнимkи с oтpязaни глaви, чyк и cepтификaт зa удocтoявaне със звaниeтo Гepoй на Pyzия. Cмoтpи, kakoй мoлoдeц! Пak иzтpийте поста!
  • 4 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    11 6 Отговор
    Краварите вече подготвят "Боливийска пролет"...
  • 5 Мишел

    8 2 Отговор
    От времето на СССР е известно, че най голямото находище на литиеви соли в Европа се намира под пласта сол /натриев хлорид в Соледар. Оценено е на над 2 трилиона долара.
    САЩ са наясно, че нямат контрол над находището в Боливия. Затова се стремят да направят производство на литиеви соли съвместно с Индия, където наскоро бяха проучени големи залежи около границата с Пакистан.
  • 6 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    10 4 Отговор
    Боливия замина в БРИКС. Загубихме толкова роби. Не е честно. Боливия трябва да ни предоставя всичко за жълти центове. Те са прости индианци и заслужават да работят за нас демократично ,сбие да тънеме в лукс.
  • 7 ЪХЪЪЪЪ

    6 8 Отговор
    Първо уж ще добива нещо, а после ще тръгне да освобождава боливийските руснаци!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ехааа

    5 12 Отговор
    Чакай бе не бяха ли лошите колониалисти
    дето експлоатираха добрите туземци
    Имайте в предвид че задачата на руските отпадъци не е да произвеждат литий а да саботират запада за да продължава да ги храни
  • 10 Ние с гайдите

    10 5 Отговор
    Браво на братушките ! А какво произвеждаме ние , във "високотехнологичния" евроатлантически ЕС ? Чушкопеци !
  • 11 Ясно

    5 4 Отговор
    И рашките като Дънди за България, колониално робство се очертава . Вагнер ще охраняват мините
  • 12 Фейк

    1 0 Отговор
    Не е вярно, всички изкопаеми се намират само в руззия.