Last news in Fakti

19 Юли, 2023 07:54 1 377 19

Инвестициите в термоядрен синтез са достигнали 6,21 милиарда долара

  • атомна енергетика-
  • термоядрен синтез-
  • аец-
  • инвестиция

Това свидетелства за продължаващите инвестиции в отрасъла и интереса към него

Инвестициите в термоядрен синтез са достигнали 6,21 милиарда долара - 1
Снимка: Shutterstock

Според третия годишен доклад, разглеждащ глобалната индустрия на термоядрения синтез, инвестициите в световен мащаб в термоядрената индустрия са достигнали 6,21 милиарда долара в сравнение с 4,8 милиарда долара година по-рано. В доклада, подготвен от Fusion Industry Association (FIA), са разгледани 43 частни компании, в сравнение с 27 компании през миналата година.

„Въпреки че общото ново финансиране, обявено през тази година, е по-малко от миналогодишните 2,8 милиарда долара, то свидетелства за продължаващите инвестиции в отрасъла и интереса към него. През миналата година доминираха инвестиции в два проекта – 1,8 милиарда долара за американските Commonwealth Fusion Systems и 500 милиона долара за Helion Energy“, заяви генералният директор на FIA Андрю Холанд.

Докладът показва, че четири термоядрени компании смятат, че ще могат да доставят електроенергия в мрежата през 2030 г., а 19 компании – през 2035 г., предаде WNN.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    6 5 Отговор
    Първи ще бъдат Китай, а след това, ако калинките не саботират процеса - международния реактор във Франция. Но като следя новините, брюкселските зелки точно това правят - мизерии с финансирането и саботаж, въпреки че руските и китайски компоненти които са основополагащи, са доставени в срок във Франция (въпреки конфликта, имам предвид руските магнити за ТОКАМАКа). Краварите изобщо не са конкуренция.

    Коментиран от #3, #19

  • 2 ...

    4 2 Отговор
    Още повече пари се наливат от петролните и газови магнати да не стане това.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хи хи хи

    5 0 Отговор
    "Инвестициите" за войната в усръйна
    достигнаха за няма две години
    143 милиарда
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ксаниба

    4 2 Отговор
    Много политкотектно. Очаквам на 6 август да ни уведомите, че Хирошима е имала техногенна катострофа пркз 1945г. Обаче от еого? Най вероятно от Путин и озвъньеммите!!!⁸ А тук обратното, Русия е основният технологичен донор

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 1 Отговор
    И аз искам едни мЕлЕони за разработка на Вечен двигател❗
    Ще е готов вероятно до .... 2099-та 😉
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Преди 24.02. 2022.г.
    Атомната енергетика беше НАБЕДЕНА за опасна и мръсна и бе ОБЯВЕНА за ЗАКРИВАНЕ ‼️
    Днес е сред водещите ЗЕЛЕНИ ЕНЕРГИИ ❗
    Някой сеща ли се защо 🤔😉
  • 10 МаДа

    4 1 Отговор
    руските и китайски компоненти които са основополагащи
    😁
  • 11 Ако успеят

    0 1 Отговор
    всичко по света ще премине на електрическа енергия - отопление, транспорт и всичко останало. Нефтът ще поевтинее драстично и с това и пластмасите които и сега са проблем. Търсенето на акумулатори за автомобили ще нарастне(проблеми с лития и редкоземните метали) и ще се радваме на изобилието на енергия, но проблемът ще бъде не парникови емисии, а топлинно замърсяване. Ще прегреем планетата от неслънчева, неизчерпаема термоядрена енергия.

    Коментиран от #12

  • 12 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ако успеят":

    Охлаждането на реакторите ще се ползва за директен разпад на водата и производство на водород, което е разумната и реална стратегия за транспорт

    Коментиран от #18

  • 13 ...

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Глупости на търкалета
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ...

    0 1 Отговор
    Wendelstein 7-X от немската википефия:
    20.02.2023- 8 мин и го спират без проблеми - печалба на енергия - 1.3 Гигаджаула
    Така можеш ли да цитираш? Не. Само плямпаш. Китайците задържаха плазмата 400 секунди, ма без печалба на енергия.
  • 16 Няма как

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ксаниба":

    да не е основен технологичен донор, след като устройството, на което се базира цялата система за контролируема термоядрена реакция е разработено и конструирано от СССР от двама руски физици - Игор Тамм и Андрей Сахаров по идея на един обикновен сержант от армията, Олег Лаврентиев... Първите опити с това устройство започват пак в СССР през 50-те години на миналия век, а в последствие разсекретяват идеята и плановете за запада с цел ускоряване на процеса по овладяване на реакцията, което е било непосилно само за една държава, а е дяволски трудно дори и сега...

    Коментиран от #17

  • 17 кой първи кой втори... аман

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Няма как":

    Първият патент, свързан с разработване на термоядрен реактор, регистриран от Центъра за ядрена енергия на Великобритания, датира от 1946 г. Някои от основните принципи, които по-късно ще се използват за ITER, са описани в този патент: тороидалната вакуумна камера, магнитното задържане и радио-честотното загряване на плазмата.

    Проучванията в САЩ започват през 1951 г., когато Лиман Шпицер започва работа по стелератор, под кодовото наименование Матерхорн, чиято цел е да се решат основните проблеми на токамаците, свързани със задържането на горещата плазма чрез магнитни полета. Концепцията на стеларатора била изоставена през следващите няколко десетилетия, заради липсата на добри резултати. Развитието на компютърните технологии възроди интереса към този подход. Широки експерименти се правят и с други конструкции на магнитите, особено с „магнитните огледала“. Тази система обаче също страда от проблеми, когато се конструира в по-голям мащаб.

    Нов подход е предложен в теоретичния труд на Игор Там и Андрей Сахаров от СССР през 1950 – 1951 г. Те първи дискутират конструкцията на токамака (от руското „тороидальная камера в магнитных катушках“). Експериментите с модела на токамак започват през 1956 г. в Института „Курчатов“ в Москва от група съветски учени, начело с Лев Арцимович. Групата конструира първите токамаци, най-успешните от които са Т-3 и неговата по-голяма версия Т-4. Т-4 е тестван през 1968 г. в Новосибирск и реализира първата термоядрена реакция. То
  • 18 Санотар

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Аповете...аповете
  • 19 Ха така

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    При разработването на ядрения синтез няма нито един руснак.Запознай се с делото РОЗЕНБЪРГ да научиш поне как руснаците открадват ядрената технология.Такива са всичките им изобретения.А от китайците по големи крадци няма.Но и това ще спре