Отидете към основна версия

1 766 32

Под блокада! Няма напредък в усилията за присъединяване на Швеция към НАТО

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • турция-
  • унгария-
  • реджеп ердоган

Йенс Столтенберг все пак посочи след днешната среща в централата на НАТО в Брюксел между представители на Финландия, Швеция и Турция, че разговорите са били плодотворни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи днес, че в навечерието на срещата на върха на пакта във Вилнюс в понеделник следващата седмица ще свика заседание с шведския премиер Улф Кристершон и турския президент Реджеп Ердоган по повод очакваното присъединяване на Швеция към алианса, информира БТА.

Столтенберг посочи след днешната среща в централата на НАТО в Брюксел между представители на Финландия, Швеция и Турция, че разговорите са били плодотворни. Той изрази очакване да има положително решение идната седмица и каза, че това е абсолютно възможно. По неговите думи дотогава не може да се очаква турският парламент да ратифицира членството на Швеция в НАТО, защото според турската страна остава още работа.

Време е Швеция да се присъедини, това е в интерес на всички съюзници. Искаме да приключим процеса възможно най-скоро. Демонстрациите в Швеция (с изгарянето на Корана - бел. кор.) целят да спрат присъединяването на страната към НАТО и да отслабят алианса. Единствените, които имат полза, са тези, които искат да разделят НАТО. Всяко по-нататъшно отлагане ще бъде приветствано от ПКК и президента Владимир Путин, обобщи Столтенберг.

Той отбеляза, че освен Турция, Унгария също още не е ратифицирала присъединяването на Швеция.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: