Last news in Fakti

7 Юли, 2023 18:05 1 164 9

Реджеп Ердоган: Подкрепям политиката на отворени врати на НАТО

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • кюрдска работническа партия-
  • реджеп ердоган-
  • йенс столтенберг

По думите на президента много малко от съюзниците имат принос като този, който Анкара е направила за НАТО през последните 71 години

Реджеп Ердоган: Подкрепям политиката на отворени врати на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция подкрепя политиката на отворени врати на НАТО, но не може да има никакво разумно оправдание за онези, които отварят обятията си за терористи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки по темата за присъединяването на Швеция към НАТО на проява днес в Истанбул, съобщава БТА.

По думите на президента много малко от съюзниците имат принос като този, който Турция е направила за НАТО през последните 71 години.

"Демонстрирахме принципната си позиция, като одобрихме членството на Финландия. Не се поколебахме да покажем реакцията си към онези, които покровителстват терористи. Подкрепяме политиката на отворени врати на алианса, готови сме да приемем всеки, който ще покаже лоялност към основните ценности на алианса", каза турският лидер.

В същото време той подчерта, че "не може да има никакво разумно оправдание тези, които искат да покажем солидарност под покрива на НАТО, да отварят обятията си за престъпници, които се опитаха да извършат преврат в Турция. Демокрацията и хуманността не могат да стоят рамо до рамо с тероризма", каза Ердоган.

"Тези, които ни дават съвети, трябва първо да отговорят на следните въпроси. Как Турция може да се довери на страна, по чиито улици се разхождат терористи? Как може държава, която не се дистанцира от терористичните организации, да допринася за НАТО? Не можем да подкрепим за НАТО онези, които отварят обятия за тероризма. Очакваме обещанията, дадени на страната ни в Мадрид, да бъдат спазени. Ще поставим всички тези въпроси отново на вниманието на нашите партньори от алианса на срещата на върха на лидерите на НАТО във Вилнюс във вторник", каза още президентът на Турция.

Опасявайки се за сигурността си, Швеция и съседна Финландия прекратиха дългогодишната си политика на военно необвързване, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., и двете страни подадоха молби за членство в НАТО. През март Турция ратифицира кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но все още има възражения срещу присъединяването на Швеция.

Само Турция и Унгария все още отлагат членството на Швеция. Останалите 29 съюзници заявиха, че скандинавската страна е направила достатъчно, за да удовлетвори исканията на Анкара. Наред с другите отстъпки Швеция промени антитерористичните си закони и отмени оръжейното ембарго за Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ердо

    6 5 Отговор
    Един ден и руснаците ще са в НАТО, но първо трябва да станат Московия.
  • 2 Българските турци

    10 0 Отговор
    Всъщност Швеция в сравнение с другите съюзници на Турция в НАТО се смятат за най-невинни и чисти по отношение на приютяване,толериране и финансиране на вражески за турците терористични образувания и елементи ! Претенциите на Турция не са капризи а са показател за недостатъци във вътрешноструктурното оформление на правилата и устава на функциите на алианса ! В НАТО има 31, а с Швеция и натискащата се Украйна са на път да станат 33 държави членки и всички поотделно различно тълкуват понятията тероризъм , сепаратизъм, дисиденти,борци за права,опозиционери ,,,кой е враг,потенциален враг , кой е съюзник и доверен съмишленник !... В един военен пакт, който се разширява и расте непрекъснато и е с претенции за сериозна отбранителна стратегия, решаваща в съдбовни моменти, които засягат участта не само на страните членки в него, но и участта на цялата ни планета, не би трябвало да има място за никакви либерализми и идеологически и религиозни сантименталности и разногласия !!!...Войните за съжаление са част от живота на хората, които обитават света и ако ще се водят ,трябва да се водят със строго определени правила и принципи !...Иначе никой който обитава тази планета няма право да твърди че е цивилизован и че е жител на ЗЕМНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ !!!...

    Коментиран от #4

  • 3 Крио

    4 3 Отговор
    Ердо да предложи да ни изгонят от натуту. Вчера и ние приехме терорист наркоман , изпечен лъжец.
    Даже ще му даваме и джепане.
    Аре един шут и да мирясваме.
  • 4 Изселник

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българските турци":

    Прав си в коментара си,Швеция е най толерантната страна към терористите
    Според мен Швеция и да изгони всички ТЕРОРИСТИ от страната си няма да оправи положителното защото:
    След като стане пълноправен член на НАТО ще стане като всички други НАТОВСКИ страни
    И ще бъде същотото както сега
    В това съм сигурен
  • 5 Гориил

    2 3 Отговор
    феса си го подава как си исса на жужа с ботокса, а на нея даже не и се налага да коленичи!
  • 6 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Онова страхливото с токчетата пак е с фул памперс в мазето и кръвно 300 ва 200, мухааа
    могууучаяя
  • 7 Така така

    1 3 Отговор
    Член хахаха на алианса хахаха демек Васал на Империята фащ. Голема гордост Ердо нема що срам и резил
  • 8 Адам Хилтън

    2 2 Отговор
    Само от млaтене разбира пиянaта вaта и прoдaжната кoпейка!

    Коментиран от #9

  • 9 Така така

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Адам Хилтън":

    Не знам дали от млатене разбират но такива като тебе ги прави къртици заравя ги ама за постоянно
Новини по държави: