Отидете към основна версия

23 662 343

В Украйна: България направи нещо невиждано от началото на войната

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • българия-
  • нато-
  • русия-
  • война-
  • бтр-
  • оръжия-
  • боеприпаси

България за първи път прехвърли военна помощ на Украйна не в режим "секретно"

Снимка: БГНЕС

България, която обяви планове за увеличаване на военната помощ за Украйна, изпрати голям пакет военна помощ, който включваше 100 бронирани машини (предимно бронетранспортьори). Това е първото официално решение на София да помогне на Киев с тежка техника, пише агенция УНИАН, цитирайки статия на EurActiv.

„Това е бронирана военна техника, закупена по време на Възродителния процес (политиката на насилствена асимилация на българите, която се практикува от българското социалистическо правителство през 80-те години на миналия век) и никога не е използвана. Съхраняването и поддръжката ѝ води до разходи. Украинците ще се погрижат тази техника да им е полезна“, каза депутатът Ивайло Мирчев от управляващата коалиция.

След като предостави бронирана техника на Украйна, България се надява да я замени с техника от САЩ. По-рано българската армия обяви поръчка за близо 1 млрд. долара за модерна западна бронирана техника за пехотата, но процедурата все още не е приключила.

България е една от малкото страни членки на НАТО, която разполага с голямо количество съветско въоръжение и техника, използвани от украинската армия, както и боеприпаси за тях. По време на пълномащабната война България не обяви официално прехвърлянето на военна помощ на Украйна, но беше известно, че София тайно прехвърля боеприпаси.

Миналия декември временното правителство на президента Румен Радев отказа да изпрати стари съветски противовъздушни системи С-300 в замяна на модерни американски системи за противовъздушна отбрана.

Позицията на България за доставките на оръжия за Украйна се промени драматично с избора на ново правителство в началото на юни 2023 г. Новото проевропейско правителство на България се надява предложението на САЩ за ПВО да остане в сила. По-рано този месец украинският президент Володимир Зеленски посети България по покана на новото правителство.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 249 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: