Отидете към основна версия

5 838 107

В Украйна говорят за разполагането на натовски бази в източната част на страната

  • украйна-
  • алексей гетман-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • база-
  • военна база-
  • европа

Това ще спре териториалните амбиции на Русия в Украйна за следващите 100 години

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

Ветеранът от руско-украинската война, майорът от запаса на въоръжените сили на Украйна Алексей Гетман, е убеден, че разполагането на база на НАТО в Украйна значително ще промени ситуацията.

В интервю за Obozrevatelтой той коментира идеята на министъра на отбраната Олексий Резников да промени Конституцията на Украйна и да разреши разполагането на чужди военни бази.

Гетман обърна внимание на ядрения шантаж на Русия и опитите ѝ да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Той е убеден, че премахването на забраната за разполагане на чужди военни бази в Украйна ще бъде много сериозна стъпка.

"Говорим за гаранции за сигурност на Украйна преди присъединяването ни към НАТО, разглеждат се различни варианти. И най-добрата гаранция би била разполагането на бази на НАТО, за предпочитане на източните граници", каза той.

Майорът от резерва на въоръжените сили на Украйна смята, че след това Русия няма да има желание да напада Украйна през следващите 100 години. Той припомни, че ядрените оръжия са разположени в няколко европейски страни и това не е нарушение на международното право, тъй като базите на НАТО са разположени там въз основа на международни споразумения (освен това всяка една членка на НАТО сама е пожелала влизане в съюза). Също така, тактически ядрени оръжия, казва той, могат да бъдат поставени на украинска територия, предаде агенция УНИАН.

По-рано този месец украинският външен министър Дмитро Кулеба изрази задоволство от резултатите от срещата на върха на НАТО във Вилнюс и каза, че страната му вече психологически е член на пакта. „Преодоляхме психологическата бариера и виждам, че за Украйна вече на сериозно се говори като за като член на НАТО", каза днес украинският първи дипломат. Кулеба каза, че съжалява, че не е бил направен „голям скок". „Но този голям скок (за членство в НАТО) неизбежно ще дойде и това ще стане много по-рано, отколкото сега ни се струва", допълни украинският външен министър.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 84 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: