Отидете към основна версия

9 498 198

Русия е единственият виновник

  • euvsdisinfo-
  • война-
  • зърнена сделка-
  • африка-
  • русия-
  • украйна-
  • руска пропаганда-
  • дезинформация-
  • виновник-
  • владимир путин-
  • ес-
  • санкции-
  • руска икономика-
  • касетъчни бомби

Агресията на Русия държи като заложници бедните страни в света

Снимка: EUvsDisinfo

Русия – единствено виновна (ONLY ONE TO BLAME)

Само часове, след като Русия официално се оттегли от Черноморската инициатива за зърното (BSGI), Русия атакува пристанищната инфраструктура в Одеса – южния украински град, който е основен център за износ на украинско зърно за света – и по обичайния си манипулативен маниер определи официално атаките като ответно действие. Всъщност Русия извършва системни атаки срещу способността на Украйна да изнася своето зърно, което сериозно засяга глобалната продоволствена сигурност, а ударите срещу Одеса, Николаев и – съвсем наскоро – Черноморск се явяват последните от тази поредица руски атаки.

Агресията на Русия държи като заложници бедните страни в света

Оттеглянето на Русия от BSGI беше предшествано от дезинформация, целяща да убеди публиката в най-засегнатите райони като африканските страни, че зад тежкото им положение стоят действията на Запада, а не „специалната военна операция“ на Русия.

Нека дадем един неотдавнашен пример – RT на арабски език, прословутото руско пропагандно издание, твърди, че само три процента от общия износ на BSGI би достигнал до най-бедните страни. Това е грубо и погрешно представяне на целта на BSGI, която беше да върне доставките на украинско зърно на световните пазари и по този начин да намали цените в полза на най-бедните. Инициативата успя да намали световните цени на храните с над 23 на сто от март миналата година. Освен това официалната статистика за BSGI от ООН потвърждава, че 57% от целия износ по инициативата е отишъл в развиващите се страни, а 20% – в двете държави от групата с най-нисък доход.

Ето и още подробности от изявлението на ЕС-27, осъждащо оттеглянето на Русия от BSGI: „Черноморската инициатива за зърното позволи безопасен износ на близо 33 милиона тона зърно и хранителни продукти в 45 страни с над хиляда кораба. Това включва значителното количество от 725 000 тона зърно, изпратено с кораби, наети от Световната продоволствена програма (WFP) в подкрепа на нейните хуманитарни операции в Афганистан, Етиопия, Кения, Судан, Сомалия и Йемен. Дори по време на войната, Украйна остана най-големият доставчик на пшеница за WFP през 2022 г., осигурявайки повече от половината от глобалните доставки на пшенично зърно на WFP.“

Друг фалшив разказ, прокарван от контролираната от Кремъл дезинформационна мрежа, твърди, че западните санкции са виновни за глобалната хранителна криза. Лъжливи наративи като този удобно пропускат, че санкциите на ЕС не засягат по никакъв начин търговията със селскостопански и хранителни продукти между трети страни и Русия, както и че санкциите бяха наложени именно вследствие на руската военна агресия срещу Украйна и опустошението, което тя нанесе на украинския селскостопански сектор.

Да се радваш на чуждото нещастие

И макар руската машина за дезинформация да се опитва да прехвърли вината за продоволствената несигурност върху всички останали, фактът си остава – Русия е единственият виновник. Незаконната пълномащабна инвазия на Русия в Украйна и системните атаки срещу ключовата гражданска инфраструктура на Украйна и срещу нейната способност да изнася селскостопанска продукция допринесоха сериозно за нестабилността на глобалните пазари на храни и увеличиха продоволствената несигурност в някои от най-бедните и уязвими държави в света.

Оттеглянето на Русия от BSGI след неуспешния ѝ опит за изнудване на практика представлява „отнемане на спасителния пояс за стотици милиони хора по целия свят“, както го описа генералният секретар на ООН Гутериш. И въпреки тези ужасяващи глобални въздействия, някои доволно потриват ръце. Според новините руските фермери виждат единствено положителен ефект от оттеглянето, тъй като пазарните цени на тяхното зърно ще скочат.

Пороен дъжд от лъжи

Излизайки от споразуменията, Русия еднолично блокира един от ключовите маршрути за износ на зърнени храни от Украйна. Заради това Русия се явява единствено виновна за прекъсванията на доставките на зърно в световен мащаб и за стимулирането на инфлацията на цените на храните.

Свалянето на цивилен самолет MH17, пълномащабното нахлуване в Украйна, клането в Буча и безбройните други жестокости, които последваха, както и циничното използване на глада като оръжие и инструмент за изнудване: всички тези престъпления са дело на един и същи извършител – Русия. Всичко това е гарнирано с постоянен порой от дезинформация и манипулация на факти.

Ето и другите теми, попадащи в прегледа на дезинформацията:

- Руската икономика се представя много по-добре от европейските икономики през 2023 г. Това явно е взето от набора опорки за „специалната военна операция“, която трябваше да приключи „след три дни“. В действителност обаче, стойността на рублата е паднала, руският износ се срива, бюджетният дефицит скача, чуждестранните инвеститори са напуснали страната, бизнесите са национализирани, а най-добрите и най-умните са стегнали куфарите си и са напуснали страната. Така че явно става въпрос за чудо – чудо от съветски тип, даже от Потьомкински.

- „Европейската интеграция на Украйна е просто колонизация“. Още една проекция на Кремъл, в която собствените подли планове на Кремъл за русифициране на съседните държави несръчно се приписват на други. Руската пропаганда непрекъснато се опитва да отрече украинския държавен суверенитет и да внуши, че това се прави от други държави. Кремъл се опитва да омаловажи истинската воля на украинците да се присъединят към семейството на европейските държави и да проправят свой собствен път далеч от нездравото руско влияние. Руските манипулатори се опитват също да отхвърлят всяка вина за огромните страдания, на които са подложени украинците в резултат на руската инвазия.

- Русия никога не е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна. Лъжа с епични размери. Независими групи за правата на човека като „Хюман Райтс Уоч“ свидетелстват как руските сили използват касетъчни боеприпаси отново и отново срещу цивилни цели в Украйна. Един от най-трагичните примери за безразборното използване на касетъчни боеприпаси от страна на руските сили беше атаката срещу ЖП-гарата в Краматорск през април 2022 г., при която бяха убити най-малко 58 цивилни и ранени повече от 100 души.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 143 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания