Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Август, 2023 07:01 5 445 90

Старите лъжи умират трудно

  • euvsdisinfo-
  • дезинформация-
  • русия-
  • газ-
  • климатични промени-
  • украйна-
  • африка-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • руска пропаганда-
  • руски терористи

Кремъл твърдеше, че спирането на руските въглеводороди ще унищожи икономиките на ЕС, а европейците ще мръзнат през зимата. Тези прогнози излязоха грешни.

Старите лъжи умират трудно - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Дезинформацията на Кремъл за климатичните промени (THE KREMLIN’S CLIMATE CAMOUFLAGE)

Широк е спектърът на руската дезинформация за климатичните промени – от тяхното отричане до сеене на заблуди относно усилията на ЕС да се адаптира към промяната на климата и да намали нейния ефект. Тази дезинформация смесва подвеждащи твърдения за действията на Запада с конспиративни теории за „колониален заговор“, насочени към африканските страни. Руският газ бива подвеждащо представян като единствената работеща алтернатива.

Още новини от Украйна

Свързаните с Кремъл дезинформационни медии и говорители от дълго време отричат съществуването на климатичните промени. Те твърдят, че Западът е измислил “климатичната измама“, за да спре икономическото развитие на Русия; че западните страни използват разпоредбите, опазващи околната среда, за да навредят на своите икономически конкуренти; и същевременно демонизират Грета Тунберг като наричат екологизма „зелена лудост“.

Тези медии обаче изглежда осъзнават, че подклаждането на конспирации и лепенето на звучни етикети се харесват само на малка част от „заклетите“ фенове, а по-умерената масова аудитория се отблъсква от такива крайни писания. По тази причина голям брой публикации – особено статии в издания, насочени към международна публика като RT English, вече не отхвърлят научния консенсус за съществуването на изменението на климата – те дори го използват като поредното оръжие за атака срещу Запада.

Руските държавно контролирани медии и техните глашатаи възприеха типично опортюнистичен подход при отразяването на изменението на климата. Те пишат, че западните правителства – особено правителствата в ЕС – са корумпирани, лицемерни, некомпетентни или проявяват неоколониализъм, когато предприемат действия за опазване на околната среда. Те също така твърдят, че европейският преход към възобновяема енергия не може да се случи без внос на руски газ. И може би заради старите времена, в някои рускоезични медии все още окачествяват изменението на климата като „поредния измамен трик на Запада“.

Нека разгледаме двата наратива последователно.

Русия като покровител на Африка

Големият дезинформационен наратив, който стои в основата на отричането на изменението на климата, е често използван от Кремъл: става дума за фалшивото твърдение, че „Западът е корумпиран“ във всеки смисъл – морален, политически и икономически. Вторият компонент на този наратив включва противопоставяне на Русия и Запада, описвайки Русия като защитник на всичко, което е добро и прилично.

Тази манипулативна тактика често е насочена към публиката в африканските държави, както се вижда от пропагандата на Кремъл около неотдавнашната среща на върха Африка-Русия. Контролираните от руското държавно ръководство медии твърдят, че с приемането на екологични стандарти ЕС всъщност не се опитва да се бори с изменението на климата, а че по-скоро европейците искат „да задушат“ икономическото развитие на Африка или да извлекат облага от него.

Както е типично за теориите на конспирацията, този наратив не е подплатен с доказателства, а разчита на внушението за „недобросъвестност“ на западния свят, в който заговорниците по презумпция „правят лошо“. Посланието на Кремъл търси легитимност в пагубното наследство на европейския колониализъм в Африка и неоснователно внушава, че след като някои европейски държави са действали зле в миналото, то всички страни в ЕС действат зле и сега.

В един материал например е цитиран руски политик, според когото западните екологични мерки са „партизанска война“ срещу руските производители на петрол, а „еколозите участват [в тази война] от самото ѝ начало“. Друга статия в Sputnik Afrique допълва наратива, цитирайки руски дипломат, който твърди, че Западът „налага на африканските правителства зелени ограничения“ в опит „да се осуети реалната индустриализация на африканските страни“. Решението? Помощта на Русия. Или както казва друг служител, „Русия може да предложи надеждни алтернативи“ на възобновяемите енергийни източници като например своята „експертиза в ядрената енергетика“.

Каква е реалността: сътрудничеството между Африка и ЕС става все по-силно. Например Инициативата за зелена енергия Африка-ЕС предвижда до 2030 г. да осигури достъп до електричество на 100 милиона африканци чрез подпомагане на производството на 50 гигавата възобновяема енергия. За тази цел инициативата ще насочи 15 милиарда евро от европейските институции и от частни инвеститори към възобновяема енергия, енергийна ефективност и свързани проекти. 3,2 милиарда евро от тази сума ще дойдат от директни безвъзмездни средства от ЕС, като разбира се инициативата е напълно доброволна.

Повече информация за този проект е налична на този линк, а тук ще намерите данни и за други проекти, които укрепват връзките между ЕС и Африка.

Горещ въздух, но без газ

И така, Москва се представя за „защитник“ на Африка от европейските изисквания, свързани с възобновяемата енергия. Същевременно Русия силно се надява да запази зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива, по-специално от газа. За тази цел прокремълски коментатори твърдят, че без руска енергия кампанията на ЕС за борба с изменението на климата е безнадеждна.

Като пример ще посочим медийните твърдения, че санкциите на ЕС срещу Русия за непровокираното ѝ нахлуване в Украйна ще попречат на Европа да постигне целите си в областта на климата. Някои издания публикуваха ужасяващи истории за източноевропейски страни, които жестоко страдат след като са се отказали от руски газ.

Каква е действителността: ЕС всъщност потвърждава ангажимента си да постигне целите, свързани с изменението на климата, въпреки решението на Кремъл да спре руския газ. Впрочем този аргумент попада в рамките на по-широкия руски дезинформационен наратив как спирането на руските въглеводороди ще унищожи икономиките на ЕС, а европейците ще мръзнат през зимата. Тези прогнози излязоха грешни.

Старите лъжи умират трудно

В стремеж да изградят доверие сред международната публика, руските държавни медии не отричат изменението на климата. След постигане на такова доверие, Кремъл иска да обвини Запада, че използва екологичните стандарти като оръжие срещу развиващите се страни и най-вече срещу самия себе си. Тактиката е подла и ясна като бял ден: използване на страховете и тревогите на хората, свързани с изменението на климата, за да се защити и промотира руското производство на въглеводороди.

Разбира се, намират се и коментатори – включително в рускоезични издания – които се осланят на добрите стари конспиративни теории. Например в една прокремълска статия в Молдова се заявява, че „глобалното затопляне, изменението на климата и т.н. са само претекст за налагане на зловещи планове за реорганизация на човечеството и обществото“. Друга статия, този път в Грузия, нарече вятърната и слънчевата енергия „фантасмагория“, а добре известен руски експерт заяви, че глобалното затопляне е „поредният измамен трик на Запада“ и „оръжие в хибридната война на Запада срещу човечеството“, а понятия като „демокрация“, „демократични ценности“ и „права на човека“ са само клишета и символи.

Екипът на EUvsDisinfo вече е описвал как близките до Кремъл дезинформационни медии отричат климатичните промени. Вероятно те ще опитат да завъртят и нови теми, но като цяло тактиките им са повтарящи се и лишени от въображение. Пример за това е завоят от отричането на климатичните промени към резервната мантра „обвиняване на Запада“.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съгласен

    142 22 Отговор
    Спирането на руски въглеводороди няма да унищожи икономиката на ЕС. Купуването на американски ще го направи! Ама подобна статия няма да напишеш, нали?

    Коментиран от #53

  • 3 умира пуякът

    85 14 Отговор
    обичащ да лапа западни ишки
  • 4 Б.Делчева

    99 20 Отговор
    Тя зимата пак ще дойде.Ще ви видя тогава!

    Коментиран от #10, #60

  • 5 Пха ха ха ха

    74 7 Отговор
    БЛЯ БЛЯ БЛЯ 😜
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    95 10 Отговор
    Още ли има наивници които да вярват че Зелените са Зелени защото се грижат за Планетата ❓
    Зелени са защото или не са узрели, или събират зелени хартийки ❗
  • 8 Да помислим реално

    21 72 Отговор
    В най-силните си дни Газпром успя да достави едва 1/3 от газа птребяван от ЕС на дневна основа. Какъв фактор тогава е руския газ? Отговора е: медиен.

    Коментиран от #11, #64

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ддддд

    86 8 Отговор

    До коментар #4 от "Б.Делчева":

    Спокойно! Европейците са с нова велика идея. Ще слкадират допълнително количество газ в хранилища в Украйна. Кой го измисли това не се разбра. Как може да складираш газ в държава която е във война?

    Коментиран от #67

  • 11 Май не можеш да мислиш,

    95 10 Отговор

    До коментар #8 от "Да помислим реално":

    Свали неолибералните очила и помисли.
    Кое е по-добре газ за 80 евра на кубика или газ за 240 евра за кубика. Ето тази разлика направи немската икономика да умира. Компании като Сименс,баесев, крупс метал вече са в Северна Америка. Ти какво ще правиш без производства. Бананова европа

    Коментиран от #37

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    71 3 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Да бе градове и лъжци са ❗
    С една епруветка излъгаха целия Свят за Ирак ❗
    А, ама той оня май не беше руснак 🤔🤔🤔

    Коментиран от #13

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 4 Отговор

    До коментар #12 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ГАДОВЕ и ЛЪЖЦИ са
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Механик

    83 5 Отговор
    Давам пример, па вие решавайте.
    Когато се отказахме от руски газ, газта падна 1,20 на 80 ст. И така цяла година. И тъкмо реших, че наистина руската газ е била много скъпа и о, чудо! По-миналата седмица газта изведнъж стана 90 ст. ,а тази седмица вече е 1.25. Тоест, към старата цена се прибавили още 50%.
    От осведомени източници разбрах, че в същност, една година сме купували газ на която не е било начислявано ДДС и Акциз. Целта била да ни убедят, че без Русия ни е по-евтино. Тогава се считало ,че войната в Украйна ще приключи бързо и с победа над Русия. Хубаво ,ама това не станало, а държавата вече не иска да губи ДДС и Акциз. И истината лъсна.

    Коментиран от #21

  • 16 Госあ

    42 3 Отговор
    “Русия може да предложи надеждни алтернативи“ на възобновяемите енергийни източници като например своята „експертиза в ядрената енергетика“.” Безценно !!! Това че синьозелените водорасли наричат нещо “зелено” изобщо не значи че то е !!! Айде нема нужда да разчитаме на фототаксис !!! А ?! Истинските екологични технологии са ядрената енергетика и водорода.

    Коментиран от #69

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    46 3 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Имаше една книга чието заглавие показваше при каква температура гори хартията ❗
    Е лъжа било , ИСТИНАТА е че и при над 2000°С паспортите на терористите НЕ горят и разследващите на 11 септември доказаха ИСТИНАТА ❗
  • 18 Ти за ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА

    6 25 Отговор

    До коментар #14 от "AMAH OT ИДИOTИ":

    Не се тревожи.
  • 19 Пенка

    44 6 Отговор
    Старите лъжи умират трудно, че няма да мръзнем зимата. Ще мръзнем зимата, та и гладия ни чака🧐🤔🤔
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 AMAH OT ИДИOTИ

    30 2 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    ГРЕШКА НА МЕДИИТЕ И АНАЛИЗАТОРИТЕ Е, ЧЕ НЕ УПОТРЕБЯВАТ ПРАВИЛНИТЕ ТЕРМИНИ. ТРЯБВА ДА СПРАТ ДА УПОТРЕБЯВАТ ДУМАТА ГАЗ. ДА СЕ ГОВОРИ ЗА МЕТАН И ЗА ПРОПАН БУТАН. ТАКА ОБЪРКВАТ ХОРАТА. НИКОЙ НЕ Е ДЛЪЖЕН ДА ЗНАЕ ВСИЧКО ПО ВСИЧКИ ВЪПРОСИ. И НЕ Е ВЪЗМОЖНО.
  • 22 Тити

    8 32 Отговор
    На Рашист и Китаец не може даде вярва
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    24 7 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Тука някакви МОШЕНИЦИ ни лъжеха, че имало Кемтрейлс ❗
    🤔🤔🤔🤔 Ама верно ли в една далечна държава,
    зад Океана,
    приели закон срещу това ❓❗
    Е ЩО ТАКА
    🤔🤔🤔
    ,
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Христо

    48 3 Отговор
    Бедната мисирка. Под какви "статии" е принуден да си слага името всеки ден за да изкара някой лев.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Някой

    46 7 Отговор
    Е, че смъртта на европейската икономика е факт. И точно заради вискоите цени на енергията, вселедствие на отказа от руски енергоносители. Германия е в рецесия - хиляди производство се местят в САЩ (колко очаквано) и Китай. Нее по-розово полежението и в голяма част от Европа.
    Отделно, по-голямата част от втечнения газ от САЩ всъщност е пак руски газ, но докаран от американски газоносци, разбира се на американска цена - 3 пъти над тази, която беше от Русия. С такива партньори не ти трябват врагове...

    Коментиран от #31, #35, #45

  • 31 много интересно

    6 23 Отговор

    До коментар #30 от "Някой":

    Викаш Дженерал Моторс мести заводите на Опел от Германия в САЩ? Защо ли?
    А за Китай - повече от 15 години всякакви чужди заводи се изнасят от Китай. Неслучайно напоследък чичо Си е по-нисък от тревата.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 дядото

    30 6 Отговор
    не знам за русия,но вече нямам достъп както преди до ру тубе,до ю туб на руски език,до телеграм .всичко е на англииски.явно западната демокрация бързо настъпва,отнемайки достъпа на хората по света до други новини,освен тяхната дезинформация.сега вероятно предстои да започнете да заглушават и радио каналите като през всв и наказателно преследване.и тогава ще дойде последното-тоталната война.
  • 34 КРУУМ

    10 23 Отговор
    Русия е като Нигер,ама със сняг.

    Коментиран от #86

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️бесния

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти не си
    1/2 Е-диот
    То си
    КРЪГЪЛ Е-диот
    НА КВАДРАТ
    ❗❗❗❗❗

    Коментиран от #44

  • 39 681

    36 6 Отговор
    Западната пропаганда работи на пълна пара. Проблема е, че тя е присъща за авторитарни режима. Ние уж живеем в демократично общество, ама не съвсем. Не е чроблема какво е и какво не е Русия. Те пак ще се оправят. Въпроса е дали ние харесваме това, в което се превръща Европа. Аз лично не. Статията няма нужда от коментар, толкова бездарно е написана. Цените са двойни в сравнение с преди войната и ще става по-зле. Поздрави
  • 40 и още нещо

    14 7 Отговор
    Само два дни в историята си, газпром успя да достави 33.33% от газа за Европа. Тогава в централата на Газпром Миллер даде коктейл.

    Праскането на минуси по хибридните сайтове, не променя фактите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 фен

    27 4 Отговор
    А новото Работническо Дело, защо ли не споменават огромният спад на потреблението на газ от германската икономика и домакинства? Както и реалното обедняване на европейците през последните година и половина?
  • 43 Българските турци

    27 4 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    След Христофор Колумб Европа успява да колонизира Америка и със златото на инките и ацтеките придобиват необходимата икономическа мощ за да оформят и военната си мощ и най сетне да се изправят срещу Източната експанзия и икономическа зависимост! Започналата жестока експлоатация и колонизация я маскират умело с ефектни термини като Ренесанс , културен ,научно технически прогрес и въход и насочват потока на всичките заграбени ресурси към Европа ! A в този нов свят, който идва и настъпва към човечеството, няма добруване !... В него има експлоатация , колонизация , национализъм с национални интереси и сфери на влияние с много лъжа , манипулация и пропаганда !...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Българските турци

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "Истината":

    Водача на НАТО казва - "страните от алианса са се споразумели да работят заедно, за да се защитят от нарастващата агресивност на Китай"! Хитро и нагло скроено изречение !...
    Китай съществува повече от три хилядолетия -(династия Шан - около 1550 пр.н.е. – около 1046 пр.н.е.) и е известна най вече с Великата си Китайска стена (която се вижда дори от космоса) построена с цел да спрат набезите на АГРЕСОРИТЕ !
    Днес западните АГРЕСОРИ и експлоататори са тръгнали на "кръстоносен поход" с един от милионите набези от хилядолетия насам към Великата Китайска Стена в която са се разбили всички досегашни ... защото и стената и Китай все още съществуват !!!...
    А най интересното е че лансират както винаги , похотливата си агресивност и стремеж към хегемония , като справедлива хуманитарна кауза в полза на мира и прогреса на човечеството !...
    Трагичното е че "сухоземните шарани " продължават да кълвят на тези банални от векове насам шашми !!?...

    Коментиран от #80

  • 48 Има вече акумулаторни автобуси.

    8 11 Отговор

    До коментар #46 от "Човек":

    Почва производство на на акумулаторни камиони.
    Чао ГАЗ,ЧАО петрол ,чао нафта.

    Коментиран от #51, #55, #58

  • 49 Корго

    3 1 Отговор
    Еничарчето пак се появи !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Кирил

    6 4 Отговор
    В Африка има толкова слънце, че не и трябва никаква газ...какво ще правят с тая газ...ще се отопляват ли
    До 15 години въглеводородите си отиват. Ако проблемът със съхранението на енергията се реши, от нефт ще се правят само пластмаси, гуми, изкуствени влакна и други

    Коментиран от #61

  • 53 Незнаещ

    1 11 Отговор

    До коментар #2 от "Съгласен":

    Съгласен ли си със още една стара лъжа,че дружбата със СССР ни е необходима както въздуха и водата...
  • 54 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    6 0 Отговор

    До коментар #44 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️ супер бесния":

    Ами аз имам САМО ЕДИН ‼️
    А това , че ти ползваш нашите , за да ни дискредитираш,
    ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ С АйКю по-голямо от
    ОКОЛНАТА ТЕМПЕРАТУРА

    ХУЙБАВДЕН ВСЕКИ ДЕН 😈
  • 55 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Има вече акумулаторни автобуси.":

    Има бе ‼️
    Не разбрах защо из-3-ха , че във Варна имаме 60 такива ❗🤔❗🤔❗
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 На Кремълските

    4 11 Отговор
    Дебили никой не вярва .
    Добре че има рубли да плащат .иначе няма кой да им пуска глупости наляво надясно.

    Коментиран от #68

  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #48 от "Има вече акумулаторни автобуси.":

    Дали защото НАПИСАХ, че вече година чакат някой да напълни резервоарите с ток 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 59 АРЕС

    17 6 Отговор
    Швабите са фалит ООД,а зимата ще го дух..т. това е само началото,а за България с тия престъпници на власт просто не ми се мисли какво ни чака.Спасението е сваляне на правителството по най бързия начин,излизане от престъпната организация НАТО и ЕС.
  • 60 Само да

    3 10 Отговор

    До коментар #4 от "Б.Делчева":

    Да не забравиш напролет какво си казала
    Хахаха

    То и Украйна до края на миналото лято трябваше да е капитулирала.
    Ама май нещо криви излязоха руските сметки.

    Хаха

    Коментиран от #65

  • 61 Човек

    4 6 Отговор

    До коментар #52 от "Кирил":

    Няма нищо да се прави от нефт. В момента на планетата има предостатъчно пластмаса. Просто употребената ще се рециклира на 100%. Ще дойде време, когато пластмасата ще е ценна и никой няма да я хвърля ей така. До няколко десетилетия ще живеем в съвсем различен свят. Войната форсира промяната и връщане назад няма.

    Коментиран от #76

  • 62 Хахаха

    7 3 Отговор
    Алоо медиите направен по добро проучване защото все още Европа копува руски газ и петрол през тръбопровод транзит окрайна и втечнен какви ги говорите хахахахаха
  • 63 кой плаща

    2 2 Отговор
    3 пъти цена а . стига казал, казал. ние депутати ли сме . 3 пъти вдигат заплати, почват работа и веднага в отпуск - срамно е всеки скубе
  • 64 Хахаха

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "Да помислим реално":

    Щом не ти дава мира, постоянно говориш за това и 8бсъждаш Русия, като цяло, значи факторът е голям. Русия не в твоята страна, Путин не е твоят Президент. Природният газ не в твоята ресурс. Защо си пъхаш носа си в чужда държава? Имаш си държава, имаш си Президент, имаш си природа. Всичкото е наред при теб, нали?
  • 65 681

    9 2 Отговор

    До коментар #60 от "Само да":

    Украйна капитулира икономически много отдавна, жертвите са стотици хиляди. Не виждам нищо позитивно в този конфликт. На чужд гръб и 100 тояги са малко. Проос народ, слаба държава. За Бг говоря
  • 66 Ха-ха-ха

    3 0 Отговор
    За сметка на това новите умиргат бързо ,бързо.
    Лапни шараните останаха малко
  • 67 Ха-ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ддддд":

    Тъкмо ще направи голяма и хубава заря.
  • 68 Пха ха ха ха

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "На Кремълските":

    А на ЕК дебилите някой вярва ли
  • 69 Тойода

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Русия е с 20 г. преднина в атомната енергетика спрямо Сащ. А ние се вързахме с прекупвачите на атомно гориво и обричаме атомната централа на гибел. Не се допускат руските специалисти и профилактика не е извършвана... Управляващата шайка под чужд (американски) натиск унищожава енергийната ни независимост и ни прави бананова република.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Пешо Кюстендилецо

    5 0 Отговор
    Бимбаз, как зареждаш още руски бензин, не ти ли се къса сърцето?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Р.К.И.

    0 3 Отговор
    Климат означава наклон (старогр.). Именно. Наклонът на планетата Земя. Това ли се е променило? /От какъв планетеран катаклизъм?/ Ако се е случило, това е нещо страшно и трябва да мислим как да спасяваме планетата Земя и живота на нея. Ако не е това, трябва да внимаваме с думичките, за да няма паника.

    Коментиран от #83

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 дядо поп

    3 1 Отговор

    До коментар #61 от "Човек":

    Ами рециклирането с каква енергия ще се извършва бре човеко?
  • 77 некой

    8 1 Отговор
    Да, те за това руснаците си взривиха газопроводите към Европа, за да им е гадно на европейците.
    И за да е още по-гадно ги карат да купуват в пъти по-скъп Американски газ.
    Всеки с елементарен поглед и поне малко аналитично мислене се сеща какви глупости са това.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 стоян

    4 4 Отговор

    До коментар #47 от "Българските турци":

    До 47 ком - другар -с тая фраза ,, западните агресори ,, - попитай някой турчин къде иска да де изсели и да работи - при западните агресори или при източните кумунисти - явно си дърт кумунис мечтаещ по миналото когато си бил млад и си имал ерекция - ако не беше САЩ и ЕС -Турция щеше да е бедна азиатска държава ама ти постоянно плюеш по запада

    Коментиран от #81, #82

  • 81 Братле

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "стоян":

    Теб никой няма да те вземе на работа с тоя правопис и логика, споко..
  • 82 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #80 от "стоян":

    Тихо там, не разбираш брат
  • 83 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #74 от "Р.К.И.":

    Още един експерт... Линк не искаш ли??
  • 84 ........

    3 0 Отговор
    От Глобално затопляне минахте на "климатични промени".Не забравяйте взривовете на СП1 и СП2.Те създадоха въздушен балон над Европа и затова беше по-мека зимата.
    При нас Господ помогна да е по-топло и да не харчим пари за парно тази зима.Вие все рунаците за всичко обвинявате.
  • 85 Реално

    1 0 Отговор
    е така, но ще трябва да мине време, докато си го кажат на глас пред света. покрайна губи и ще става все по-интересно за германистан и “великата” й икономика. Ние не бързаме за никъде.
  • 86 А ти сигурна ди ял

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "КРУУМ":

    От жълтия сняг
  • 87 Стършел

    0 0 Отговор
    Дед Мороз още не е дошъл!
    Ще говорим през януари кое какво е.
    Германската икономика е на границата на провала.
  • 88 СТАТИЯ ЗА ИДИОТИ

    0 0 Отговор
    РАЗБИРА СЕ ЧЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА МРЪЗНАХА ТАЗИ ГОДИНА. ЕСТЕСТВЕННО ТОВА НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА БГ ПОЛИТИЦИТЕ И БГ ОЛИГАРСИТЕ КОИТО СЕ ТОПЛЕХА ПАК ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА.
  • 89 Ха ха

    1 1 Отговор
    То Кремъл, каквото и да твърди, винаги обратното става! Путин твърдеше, че няма да напада Украйна и всичко това струпване на войска е просто военно обучение. А сега Американците го били нападнали!!!
  • 90 Хххх

    1 1 Отговор
    Поддръжниците на Грета Тунберг страдат от Гретенизъм.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания