Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Август, 2023 13:23 7 187 204

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало…

  • euvsdisinfo-
  • джеда-
  • русия-
  • дезинформация-
  • руски терористи-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • лъжи-
  • руска пропаганда

Да се всява объркване чрез насищане на пространството с множество различни теми остава високооборотна тактика, използвана в дирижираните от Кремъл кампании

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало… - 1
Снимка: EUvsDisinfo

Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало… (DENY, DEFLECT, DISTRACT, CONFUSE. REPEAT.)

Да си изсмукваш от пръстите все нови и нови алтернативни реалности не е лесна работа, но пък апаратът на Кремъл не спира да го прави и примери за това тази седмица не липсваха. Измисляха се истории, с които да се обясни защо руската армия предприема систематични атаки срещу украински складове за зърно, пристанища, внимателно подбрани медицински заведения и жилищни райони с цел да увеличи максимално жертвите.

Още новини от Украйна

Отричане и отклоняване

Основният трик се състои в отричането и отклоняване на отговорността. Чухме версията на Путин за оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното: че е „по вина на Запада“ и заради „санкциите [на ЕС] върху износа на руски храни и торове“. Такива санкции обаче на практика не съществуват. Сега пък руските държавни медии ни казват, че инициативата била „прикритие за контрабанда на оръжия в Украйна“ и че корабите със зърно се използват „за саботаж“. Всичко това следва добре познатия модел, с който Кремъл си служи от години – натрупване на серия от твърдения, лъжи и всевъзможни манипулативни истории с цел да се отклони вниманието от голата истина: действията на Русия за унищожение на Украйна. Ясно и просто.

Спомнете си класическите примери: незаконното анексиране на Крим с лъжливите рефрени за „без руски войски“ и за „нападения срещу рускоговорящи“; случая с полет MH-17 на малайзийските аеролинии с многото лъжи, използвани за отклоняване на отговорността; както и случилите се по-скоро унищожаване на Мариупол, отричането на клането в Буча и бомбардирането на Краматорск. Списъкът далеч не е изчерпателен. Сега Москва отрича и омаловажава седмиците на непрекъснати руски бомбардировки на цивилни цели в Украйна с реториката „ние удряме само военни цели“. Поредицата достоверни доклади, които непрекъснато се обнародват, свидетелстват за точно обратното.

Срещата в Джеда – омаловажаване и разсейване

Срещата миналия уикенд в Джеда, Саудитска Арабия, на високопоставени служители от повече от 40 държави, включително Китай и Индия, за продължаване на разговорите по Формулата за мир на президента Зеленски, беше посрещната с мълчание от основните руски издания, а коментаторите не спряха да предъвкват наратива за „неуспешната украинска офанзива“ в опит да повдигнат обществения морал.

Официалната руска реакция на срещата в Джеда дойде няколко дни по-късно и демонстрира друг често използван от Кремъл трик: омаловажаване на значението на преговорите и отвличане на вниманието. Примерите включват: „Джеда демонстрира западното имперско отношение към глобалния юг“, „Неуспешна акция на САЩ срещу Русия“, както и водеща статия, повтаряща мантрата на Москва, че няма да има преговори преди Украйна „да приеме новите реалности“ (разбирай: да отстъпи окупираните територии на Русия).

Факт е, че международните срещи са процес, иницииран от Украйна – нещо, което Москва приема трудно, тъй като принципно отрича идентичността на Украйна като държава. Срещата в Джеда помогна светът да разбере по-добре предложението на Украйна за справедлив мир и украинската Формула за мир. Срещата също подчерта световната загриженост за глобалните последици от войната на Путин. Докато Москва се опитва да замъгли темата и говори за какви ли не други неща, участниците в срещата в Джеда обсъдиха редица въпроси от централно значение: глобалната продоволствена сигурност, енергийната сигурност, ядрената безопасност, екологичните последици, хуманитарните въпроси и отвличането на украински деца. Както заявиха лидерите на ЕС, Съюзът подкрепя ключовите принципи и цели на украинската Формула за мир, а скоро предстои и световна среща на върха, посветена на мира. Всяка инициатива за цялостен, справедлив и траен мир в Украйна трябва да се основава на пълното зачитане на нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на нейните международно признати граници.

Тактиката на разсейване на общественото внимание пролича и в интервюто тази седмица на руския външен министър Сергей Лавров за „Международни въпроси“ – издание, известно като рупор на Кремъл. В това интервю Лавров опита да постави акцент върху „стриктното зачитане на националните малцинства“ като фактор в преговорите. Сякаш нямат значение масовото депортиране на цивилни, системното отвличане на деца и непълнолетни, бомбардировките и безцелното унищожаване на Украйна.

Объркване чрез игра с емоциите

Да се всява объркване чрез насищане на пространството с множество различни теми остава високооборотна тактика, използвана в дирижираните от Кремъл кампании. Поредицата от ударни твърдения, разпространени през седмицата, включват: „Незаконен трафик на човешки органи“, „Оръжия, предназначени за Украйна, заливат Полша и Румъния“, „Време е Западът да се съсредоточи върху корупцията в Украйна, тъй като подкрепата за Киев е против интересите на европейските данъкоплатци“, „Разследването на „Северен поток“ пренебрегва Русия и укрива факти“, както и евъргрийна „Полша планира да анексира Западна Украйна“. И преди сме чували всички тези лъжи. Не че повтарянето им ги прави истина… Те са зловещи и не са подплатени с никакви достоверни доказателства.

Ефектът на спящия – да повярваш след време

Проблемът е, че ежедневно изричаните лъжи оставят следа, дори и да се забравят бързо като малки колелца в машината за манипулация. Никой не е имунизиран срещу дезинформацията и това явление се нарича „Ефект на спящия“. Дори човек да знае, че определено твърдение е лъжа и дори тя да е развенчана, в един момент – със закъснение – става склонен да я приеме, след като я е чул повторена много пъти. Дезинформацията оставя следа – все едно хвърляме кал по стена. Част от калта се оттича, но друга част оставя петно. С други думи човек си задава въпроса, дали пък не може да се окаже, че това нещо е истина? Пионерът в изследването на комуникацията от Йейл Карл Ховланд от 1949 г. доказва как пропагандата расте с повторението и как остатъчното послание се запазва дори след като се забрави частта от пропагандата, в която сме имали по-ниско доверие. Този изкривен резултат от убеждаването той нарича „Ефект на спящия“.

Спряхме се на този термин във връзка с по-ранни лъжи, заиграващи се с емоциите на аудиторията – за палежи на религиозни обекти и ужасяващи, но неверни истории за разпъване на кръст. Вижте също примера тук.

В този смисъл говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза миналата седмица пред официалния правителствен вестник „Росийская газета“, че „Украйна е световен лидер в трафика на органи“, твърдейки, че те се отнемат нелегално от деца и от ранени войници. Виждали сме същото нелепо твърдение да се появява в близки до Кремъл издания във връзка с войните в Косово и в Сирия и покрай политическите битки в Грузия. Тук става въпрос за клеветническа кампания, играеща по емоционалната струна с твърдения, за които никога не е имало достоверни доказателства - кампания, използвана за подкопаване на подкрепата за самоотбраната на Украйна срещу агресията на Русия.

За съжаление ефектът проработва, както може да се види например тази седмица, когато водещи сръбски таблоиди разпространиха лъжите на Захарова за трафика на органи с материали по първите си страници. Други медии пък се поддават на манипулациите, че ходът на Русия да блокира Черноморската сделка за зърното нямало да се отрази на продоволствената сигурност – а всъщност вече има около 9% ръст на фючърсните цени на пшеницата.

Още теми в тазседмичния EUvsDisinfo преглед на дезинформацията:

- „ЕС загуби външнополитическата си независимост - вижте Армения“. Не. Мисията на ЕС по ОПСО в Армения е разположена, за да извършва наблюдение по искане на арменското правителство. Фактът, че канадски служител се е присъединил към мисията, е похвална демонстрация на съвместните усилия, която по никакъв начин не оспорва външнополитическата независимост на ЕС. Всъщност това е 13-ият път, в който Канада предоставя принос към мисия на ОПСО на ЕС. Можете да прочетете повече по темата тук.

- „Военните контролират западните медии“. Както се казва, крадецът вика дръжте крадеца. Не, западните страни обикновено оглавяват класациите в световно признатите индекси за медийна свобода, така че това твърдение е класическа кремълска „алабалистика“, целяща да внуши, че „всички са маскари“. От друга страна тук можете да видите колко са потиснати медиите в Русия.

- „Украинските бежанци пренасят контрабандно оръжие и внасят престъпност в Европа“. Това е поредната клеветническа кампания с добре познати послания и без достоверни доказателства, която цели да повлияе на европейското обществено мнение. По-широката ѝ цел е ясна: да се подкопае силната обществена подкрепа за действията на ЕС в отговор на руската инвазия в Украйна. Според изследване на Евробарометър от юни 2023 г., 88% от гражданите на ЕС подкрепят предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната, а 86% подкрепят приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 75% одобряват финансовата подкрепа за Украйна и 72% подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, компании и физически лица.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 107 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ето го, бе

    89 21 Отговор
    Кой каза, че го няма?
    Цял роман е написал

    Коментиран от #51, #154

  • 2 кокорчо

    114 29 Отговор
    ФЕЙК НА ЗАБЛУДЕНА ХАМЕРИКАНСКА ПОДЛОГА

    Коментиран от #15, #67, #106

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вервам ти

    80 20 Отговор
    Къде се изгуби, бе? Домъчня ми.....

    Коментиран от #204

  • 5 Историк

    39 94 Отговор
    Руснаците лъжат 24/7. Нищо ново.

    Коментиран от #9

  • 6 Йорго

    94 20 Отговор
    Еничарчето се появи ! Тотален джендър !
  • 7 Иронично

    80 15 Отговор
    Откъде се взе тая невероятна публицистика? Ти си гениииии
  • 8 За протокола

    81 13 Отговор
    "Администрацията на Байдън изисква от Конгреса да отдели шест пъти повече за подкрепа на Украйна във войната й срещу Русия, отколкото за кризата с границата и фентанила, измъчваща нацията, според ново искане за спешни разходи, подадено вчера"
  • 9 Като си праззз

    27 8 Отговор

    До коментар #5 от "Историк":

    Ще те лъжат !
  • 10 Копейката

    32 62 Отговор
    Хайде братя, да се изселим в райска русия при бог Путин, да избягаме от прогнилия Запад!
    Готови ли сте?

    Коментиран от #28

  • 11 А тъй бе!

    63 10 Отговор
    Омръзна ми само мара да чета. Ти си от друго ниво. Извънземно.
  • 12 Пригожин към запада

    57 7 Отговор
    "Ако „Вагнер“ наистина се местят някъде, ще разберете за това по-рано, освен ако не дойдат директно при вас. Ако сте чули някъде, прочели някъде, че „вагнеровци“ се местят някъде или отиват някъде, това най-вероятно е нечия фантазия. Дори самите служители не знаят къде отиват до последния момент. Оставете терзанията и спекулациите за това колко от нас са на дадено място. Това, че не виждате „Вагнер“, не означава, че не сме там."
  • 13 Истината

    77 10 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението да изпрати на Украйна касетъчни боеприпаси.
  • 14 Чукча чете

    52 5 Отговор
    Сигурно не си спал няколко дни, толкова непотребни думи да използваш.

    Коментиран от #36

  • 15 Пешо

    31 4 Отговор

    До коментар #2 от "кокорчо":

    Много му пука на него, ама си е купил къща в Гърция. Така се правят парииии.
  • 16 да де

    38 6 Отговор
    Лъжата отново е на линия.

    Коментиран от #104

  • 17 Ксаниба

    54 11 Отговор
    Украйна и 72% подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, компании и физически лица.
    EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България ....
    Явно съвсем им е опукана работата на фащисаните на донбасският фронт, щом са изкарали тежката артилерия тук!!! Наесен да не се веят руските флагове в куев!!???
  • 18 Сандо

    51 7 Отговор
    За да не обърка някой кой е сътворил тази технология,в началото авторът ни го е написал в оригинал - на английски.Оттам нататък няма смисъл да се чете - нали целта е да ни манипулират,защо да им се подлагаме?!
  • 19 Бял Кос

    57 6 Отговор
    Заглавието се отнася 100% за вашите статии. Точно в десетката
  • 20 От кого ли се учат

    50 5 Отговор
    Алън Дълес 1945 г. реч с която очертава стратегията на САЩ за ерозирането на Съветския съюз и соца...

    „...ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание.
    ...Ние ще се залавяме с хората още от детските и юношеските им години. Главният ни залог ще бъде на младежта, ще започнем да я разлагаме, развращаваме, да я лишаваме от чест. От младежите ще направим циници, вулгарни хора, простаци, космополити. Ето така ние ще направим. Всичко това ще извършим под девиза:
    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ

    Коментиран от #57

  • 21 Бесен_ Язовец

    51 11 Отговор
    За 8 години укрофашистите изтребиха стотици руски деца в Донбас.

    Коментиран от #40

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Вярваме

    17 4 Отговор
    Вярваме само и единствено на
    ЕУДисинфо
  • 24 ЗА БЛА'Т'НИТЕ МАСКАЛЯКИ С..

    14 29 Отговор
    МОНГОЛО-ТАТАРСКИТЕ ФЕЙСОВЕ-
    ЛЪЖИТЕ ,КРАЖБИТЕ ,ФАЛШИФИКАЦИИТЕ, ГНУСОТИЯТА, ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СА НАЧИН НА ЖИВОТ
  • 25 Истината

    45 10 Отговор
    През 2014 г. свалихме законно избрания президент на Украйна Виктор Янукович. Похарчихме 5 милиарда долара за това чрез ЦРУ, USAID и Националния фонд за демокрация. Ние поставихме марионетното ръководство, което сега знаем, че неоконсерваториите на Белия дом, включително Виктория Нуланд, бяха избрали по телефона преди 2 месеца.
    И веднага отприщи гражданска война срещу руското население на Донбас, забрани руския език и уби 14 000 души. И тогава организира военни учения с НАТО. Имаше много провокации.
  • 26 Истината

    39 3 Отговор
    Може да губя гласове, но моята правителствена програма е: първо, прекратяване на конфликта в Донбас; второ, разговор с руснаци; трето, украински неутралитет“, това каза новоизбраният президент Зеленски в парламента през 2019 г.
  • 27 Историк

    15 38 Отговор
    Ако Рузия наистина мислеше, че прави правилните неща, нямаше да й се налага да използва лъжи, за да ги прикрива.
  • 28 Центчето

    46 10 Отговор

    До коментар #10 от "Копейката":

    А ти защо не си се изселил в прекрасна Америка? Или в Германия, Англия? Днес защо си избягал от прайда?
  • 29 Псевдоним

    31 5 Отговор
    Вече директно от Европейската комисия ли получаваме сводки? Някой там със заплата, събрана от данъкоплатците, е сложен за да го играе светило на истината.
  • 30 бай Иван

    48 6 Отговор
    Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало…
    Връщай дела, нови експертизи, отводи на съдии. И пак от начало...

    Това са все методи на наглата Невидима съдебна ВЛАСТ в България.

    Да се всява объркване чрез насищане на пространството с множество различни теми остава високооборотна тактика, използвана от платената от Пентагона преса и медии
    в България ..

    Не ни правете на луди ! Няма как да ни заблудите !

    Да бяхте прочели първо това ...

    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ М
  • 31 ДДРОнег

    11 42 Отговор
    От самото начало на т.нар. СВО ми направи впечатление колко точно путин се опитва да копира действията на нацистка Германия !!!
    И в областта на пропагандата и дезинформацията може би московлиите надминаха Гьобелс !!!

    Но има една съществена разлика - Хитлер разполагаше с интелигентни и дисциплинирани немци, а путин с алкохолизирани тъпи крепостници !!! И точно поради тази разлика, путин ще допринесе за краха на московия !!!

    🤣😂🤣🤣🤣🤣😋😋😋😋😋
  • 32 Истината

    43 4 Отговор
    Зърното, което трябваше да спаси народите от най-бедните развиващи се страни от глад, беше изпратено главно в Западна Европа. Петте най-бедни страни (Афганистан, Етиопия, Сомалия, Судан и Йемен) са получили само 2,5% от изнесеното зърно. Така хуманитарната цел на зърнената сделка се оказа бутафорна.

    Коментиран от #34

  • 33 Малко логика

    34 3 Отговор
    Дениз лъже за малкко пари.
    EUvsDisinfo лъже за много пари.
    Но това няма значение в голямата картина. Армията на РФ гази наред. Не и се бутайте в краката, по-дълго ще живеете.

    Коментиран от #43

  • 34 Ами сега?

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "Истината":

    27% от всичкото изнесено украинско зърно през зърнената сделка отиде в Китай.

    Коментиран от #41

  • 35 Истината

    41 6 Отговор
    Г-жа Меркел и бившият френски президент Франсоа Оланд бяха откровени, че са излъгали Путин, подписвайки споразумение, което не са имали намерение да спазват. Единствената им цел беше да спечелят време за въоръжаване на Украйна. Тези лицемери се опитват да регулират нещо после. И смеят да твърдят, че са прави за всичко.
  • 36 Позна

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "Чукча чете":

    Тоз отпуск си взел няколко дни, за да смуче от палеца на крака си.
  • 37 Наблюдател

    16 29 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. Но няма нормален човек по света, който да вярва на руските лъжи.

    Коментиран от #56

  • 38 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 2 Отговор
    "....случая с полет MH-17 на малайзийските аеролинии с многото лъжи, използвани за отклоняване на отговорността..."

    И ЧИЯ Е ОТГОВОРНОСТТА ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ПОЛЕТ НАД ТЕРИТОРИЯТА НА ЕДНА СТРАНА,
    в случая Украйна ❓🤔❓🤔❓🤔❓
  • 39 Неблагодарно

    17 34 Отговор
    племе са руснаците . Японско-руската война (1905г) е първата война , в която неевропейска държава разгромявава и побеждава европейска . Така бързо е разбит мита за непобедимите руски армии .

    През Първата Световна Война, Русия пак се дръвчи на цивилизования свят , защитавайки виновника за избухването й Сърбия и напада Австро-Унгария . Германия пък си притичва на помощ на Австро-Унгария и Русията яде здрав пердах, здраво го закъсва , и капитулира позорно, сключвайки на 3 март 1918 г. сепаративен мир с победителите - Австро-Унгария , Германия и България .

    И проси от САЩ да се намесят и помогнат . Чак след намесата на САЩ Германия е победена в Първата световна война .

    После през 30- те години, Русията проси от САЩ помощ за индустриализацията си и тя е направена от хиляди американски инженери и американски фирми, защото Русия преди това си е избила интелигенцията .

    Същото става и през Втората Световна война . Русия и Германия сключват пакт и нападат Полша и така започва ВСВ. Дръвчи се Русия на Германия и пак яде здрав бой . И пак търчи да проси от САЩ храни и оръжия , САЩ пак помагат с всичко – храни, оръжия, метали, гориво , като пак влизат на страната на Русия във войната .

    И после Русия започва да хапе ръката, коята я спасявала три пъти . И сета пищят , че САЩ помага на Украйна ! Ами защо не пищеше като САЩ помагаше на Русия ?

    Коментиран от #62, #122, #149

  • 40 ЦЪ,.., Женчо

    11 22 Отговор

    До коментар #21 от "Бесен_ Язовец":

    ГОТВАЧА-ГЕРОЙ ТВЪРДИ ТОЧНО ОБРАТНОТО- МАСКАЛЯКИТЕ СА ИЗВЪРШВАЛИ ОБСТРЕЛ НА ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЦИВИЛНИ ОБЕКТИ!
    НА...ГЕРОЯТ МАСКАЛСКИ ЛИ ДА ВЕРВАМЕ ИЛИ НА... КОПЕЙКАДЖИЯ С..МЕКИ КУНКИ??? ))))))))

    Коментиран от #70

  • 41 Ама ние тва си го знаеме

    10 15 Отговор

    До коментар #34 от "Ами сега?":

    Тоест да се разбира че руснаците са азиатци
  • 42 Кой какво отрича

    30 6 Отговор
    Незнам кой каква пропаганда прави, но гледах как един Т90 пробив/прорыв не се подчини на командата да се върне и да не атакува и за няма и половин час сам унищожи два танка леопард и три машини на пехотата Брадли. От страна на украинците беше пълна неадекватност в "боя". Беше си касапница.
    На практика вече всички признават, че обучените в украинската си армия са в пъти по добри от тези обучавани от НАТО на Запад. Пълен провал ..... за НАТО !!! А украинците мрат за да си продават скраба западняците в тази война !?
  • 43 Историк

    9 27 Отговор

    До коментар #33 от "Малко логика":

    Никой вече не се плаши от "армията на РФ". Вземат й мерки за дъсчения костюм.

    Коментиран от #54

  • 44 Дефри сакс

    28 3 Отговор
    Архивите необоримо свидетелстват, че правителствата на Съединените щати и Германия нееднократно са обещавали на съветския президент Михаил Горбачов, че НАТО няма да се премести нито „инч на Изток“, когато Съветският съюз разпусна военния алианс на Варшавския договор. Въпреки това, плановете на Съединените щати за разширяване на НАТО започват в началото на 90-те години, много преди Владимир Путин да стане руски президент. През 1997 г. експертът по национална сигурност Збигнев Бжежински изложи графика на разширяване на НАТО със забележителна точност.
  • 45 Истината

    27 3 Отговор
    Поглеждайки назад, разбираме, че Съединените щати са преследвали разширяването на НАТО с намерението да приемат Украйна в алианса. В същото време те добре осъзнаваха, че това ще се превърне в червена линия за Москва. По същия начин руски военен съюз с Мексико би бил неприемлив за САЩ. Сега знаем, че американското ръководство оцени негативно шансовете на Украйна за успех във въоръжен конфликт, който можеше да започне поради украински изявления и действия. Виждаме, че преди началото на операцията САЩ отхвърлиха всякакви опити на руската дипломация за деблокиране на кризата. Имаха нужда от война на всяка цена, затова я подкрепят, хвърляйки все повече и повече нови оръжия
  • 46 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 1 Отговор
    Кой ОТКЛОНИ полет МН-17 и го изпрати на мястото и височината на които БЕ РАЗСТРЕЛЯН ❓❗❓❗❓❗

    Коментиран от #52

  • 47 Урюрвкос

    16 2 Отговор
    има файда от срещата в Джеда, Зеленски уволнява Резников министъра на отбраната
  • 48 Питам де аз

    17 1 Отговор
    Как пък не та домързя да препишеш тая неясна и неставаща да нищо статия? Явно си лично засегнат, затова
  • 49 Много работят

    8 19 Отговор
    Резултата е че никой не взема на сериозно шайката от Кремъл..

    Да не говорим че никой не ги обича безплатно и като свършат парите ще усетят истинското положение на нещата
    глобален юг север
  • 50 Истината

    23 1 Отговор
    През 2003 г. американският държавен секретар Колин Пауъл в Съвета за сигурност на ООН демонстрира епруветка с предполагаеми спори на антракс, като каза, че Ирак има много такива добрини - достатъчно за целия свят.

    Държавите се нуждаеха от извинение, за да атакуват силна близкоизточна държава
  • 51 Българин

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ето го, бе":

    Мислех си че се е главил за наемник в неговата родна осрайна и като истински еничарин какъвто е(с турски паспорт) реже ли реже руски глави.
  • 52 Историк

    9 21 Отговор

    До коментар #46 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Международния наказателен съд вече гледа делото, фактите са установени, както и извършителите: това са изпратените от Путлер в Донбас рузки терористи, начело с Гиркин.

    Коментиран от #69, #76

  • 53 Грантов 74

    23 2 Отговор
    Автора самоописва собствените си статии. Кой най- добре ще знае от него самия. Ходил на курс по обучение за всяване на измишльотини и отричане на действителността.
  • 54 Тиквоча

    10 1 Отговор

    До коментар #43 от "Историк":

    Дърводелец-историк!?Вие драги сте един обикновен про...ак!
  • 55 Билкара

    11 1 Отговор
    Мошенгярската комисия на мошемгярския незаконен евро съюз
  • 56 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Наблюдател":

    Това от
    "Тезиси на XIII конгрес на БКП" ли го пренаписана ❓❓❓ ВЕЛИК СИ
  • 57 Кравибойс

    16 0 Отговор

    До коментар #20 от "От кого ли се учат":

    В Русия тактиката им не работи за разлика у нас, на територията е точно така. Тук успяха, но няма да спрат докато не ни направят пълни роби.

    Коментиран от #61, #64

  • 58 Истината

    22 2 Отговор
    Саботажът на САЩ в "Северен поток" се превърна в "приятелска банда" за Европа, пише Haber7. Сега ЕС е принуден да купува скъп американски LNG. Ето как работи империалистическият капитализъм – или международният фашизъм – едни оцеляват и процъфтяват само като експлоатират други, отбелязва авторът.
  • 59 Отричай, отклонявай, разсейвай,обърквай

    15 1 Отговор
    Лъжеца вика , Дръжте лъжеца !
  • 60 Истината

    19 2 Отговор
    Ние излъгахме руснаците и Путин накрая каза: „Е, ние ще изградим системи, които ще унищожат вашите ракети“. И през 2018 г. той обяви създаването на тези инсталации. Той погледна американците в очите и каза: "От десетилетия ви казваме да не правите това, предупреждавахме ви за последствията, но вие не ни слушахте".
    Скот Ритър, бивш американски шпионин

    Коментиран от #66

  • 61 Смех в блатото

    9 17 Отговор

    До коментар #57 от "Кравибойс":

    Така като чета, другарете рузофили всичките са хванати на гола кука. Само не мога да разбера какво правят в изгнилия запад децата на всичките комунистически и диктаторски "величия"? Абе, защо децата на Песков, Лавров, Нинова, че и на самия Путлер си живуркат на Запад бе?
  • 62 Антитрол

    12 2 Отговор

    До коментар #39 от "Неблагодарно":

    То с копи пейст не става под всяка статия да слагаш едни и също простотии - трябва и акъл.

    Коментиран от #80

  • 63 Мхм

    5 14 Отговор
    Всеки сложен проблем има елементарно решение на което не се обръща внимание поради страх.Проблрма усложнен от рашъните е много прост решва се с два ядрени удара един по Москва и един чо Питерсбърг
  • 64 Изчей

    7 19 Отговор

    До коментар #57 от "Кравибойс":

    По-добре да си американски роб от колкото руски крепостен със 150 лева пенсия
  • 65 Истината

    18 0 Отговор
    бившият президент на Франция Франсоа Оланд в навечерието на Нова година, 2023 г., роди кисела, като него самия, сензация. Оланд пя заедно с Ангела Меркел, потвърждавайки, че никой няма да изпълнява Минските споразумения, а ги е подписал единствено, за да измами Кремъл и да спечели време за Украйна
  • 66 Имаш работа в цирка знам

    3 11 Отговор

    До коментар #60 от "Истината":

    И какво унищожиха ли ги?
    На кримското летище снощи 20 самолета чао

    Коментиран от #72

  • 67 Да ти го напиша

    1 14 Отговор

    До коментар #2 от "кокорчо":

    Уригна ли се,след като си папкал моцарела идваща оглт кюлотите на тьотка Митрофанова.

    Коментиран от #198

  • 68 Пропаганда

    18 2 Отговор
    "оглавяват класациите в световно признатите индекси за медийна свобода"

    Каква медийна свобода след като първи забранихте руските телевизии - на това свобода ли му казвате.
  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор

    До коментар #52 от "Историк":

    Това НЕ дава отговор на въпросите :
    - КАК са знаели къде да чакат ❓
    - КОЙ отклони МН-17 на стотици км от курса ❓
    - ЗАЩО междуконтинентален полет е свален на ешелон за въттршни линии ❓
    - ЗАЩО не показаха на обвинената страна отломките и шрапнелите❓

    Коментиран от #74

  • 70 Целта оправдава средствата

    10 0 Отговор

    До коментар #40 от "ЦЪ,.., Женчо":

    Готвача герой сто пъти изпързаля меките китки, за да му се вържат и повярват. Успя, даже и парите им взе. Пък ти как няма да се вържеш, дето си олкоз проЗЗД. Хахаха.
  • 71 Истината

    15 1 Отговор
    Трябваше много пъти да разказвам за това на тези, които участваха в тях, - каза академик Глазьев. - Как може да се вярва на тези западни марионетки на Вашингтон, след като ни измамиха с Евромайдана, убеждавайки Янукович да не използва сила при гаранции за законност от израсналите от тях бандеровци. И досега мнозина им вярват, продължавайки преговорите с очевидно измамници
  • 72 Антитрол

    15 0 Отговор

    До коментар #66 от "Имаш работа в цирка знам":

    И кое е това "кримско летище" че не се сещам - то на Крим има доста летища ама от Козяк не ви казват.

    Коментиран от #102

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Историк

    1 16 Отговор

    До коментар #69 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Всички отговори на въпросите свързани с това престъпление са намерени. Съда се е произнесъл.

    Коментиран от #81, #85, #91

  • 75 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 3 Отговор
    Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало…ТОЧНО ТОВА ПРАВЯТ КОЗЯШКИТЕ ПОДЛОГИ СЪС СВОЯТА ФЕЙК ПРОПАГАНДА

    Коментиран от #86

  • 76 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #52 от "Историк":

    Те така по едни паспорти ,
    които при температури над 2000°С не изгоряла, намериха терористите от
    11.09. ❗
    Как хартията не е изгоряла ❓
    и
    Кой събори сграда седем❓
    Никой не даде отговор ❗

    Коментиран от #82

  • 77 стоян георгиев

    6 14 Отговор
    Нашите матрьожи повтарят лъже на руската пропаганда дори и да си им разобличил твърденията 1000 пъти.та русия е страната на лъжата и с риториката си отблъсква нормалните хора.дори народи като украинци и българи са отвратени от путлер и лъжите му.
  • 78 Истината

    15 2 Отговор
    През всичките 8 години европейските политици лъжат за важността на Минските споразумения, разширяват санкциите срещу Русия за „липса на напредък в изпълнението на Минските споразумения“ и всичко това само за да въоръжат и обучат неонацистите в Украйна и подготви голяма война,"
  • 79 Хахахаха

    5 12 Отговор
    Тези неща се отнасят и до русофилите и те са минали същата школа! Хахахаха. Отричай, отклонявай, разсейвай и обърквай хахахаха. Като например, отклоняват вниманието от статията към автора който я пише! Или като отричат украинските успехи или като отричат руските удари по цивилни и т. н. да не изброявам. Та и те са от същата школа или имат същите учители! Хахахаха.
  • 80 Неблагодарно

    4 7 Отговор

    До коментар #62 от "Антитрол":

    Ами то е темата е една и съща - за руските зверства , руските лъжи и измами ,едни и същи пускани хиляди пъти .
  • 81 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #74 от "Историк":

    ЗАСЕКРЕТЕНИ ЛИ СА ❓❓❓
    КАТО ЗА 11.09.❗❗❗
  • 82 Историк

    0 11 Отговор

    До коментар #76 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не разбрах, ти прочел ли си ЕДНА страница от делото? Ако си прочел, посочи коя/кои и си цитирай източниците.

    Коментиран от #89, #131

  • 83 Месершмид

    11 2 Отговор
    Дбадарите от ЕК се мислеха за мн хитри, обаче руснаците ги сложиха в малкия си джоб
  • 84 Истината

    12 1 Отговор
    всичко, което трябва да знаете за "европейските ценности". Той нарече истинските европейски ценности "лъжа, лицемерие, двойни стандарти, неоколониализъм, идеята за собствена изключителност и всепозволеност, отхвърлянето на всякакви задължения, отричането на международното право и суверенитета на държавите
  • 85 Урюрвкос

    13 1 Отговор

    До коментар #74 от "Историк":

    съдийката отиде на пенсия и написа книга че този процес е ала бала и всичко е изсмукано от пръстите. Така направи и съдийката която осъди руснака Виктор Бут.
  • 86 стоян георгиев

    3 16 Отговор

    До коментар #75 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Горски защо китай в доха гласува в полза на украйна бе матрьож?нали запада лъже що уж руските съюзници подписаха съвместната декларация подкрепяща териториалната цялост на украйна?

    Коментиран от #99, #125, #130

  • 87 коментар

    11 0 Отговор
    "DENY, DEFLECT, DISTRACT, CONFUSE. REPEAT." - не ми мяза много на руска дефиниция.
    Автора?
  • 88 Пропа

    6 0 Отговор
    ганда
  • 89 стоян георгиев

    4 16 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    Ти къде го търсиш? Всичките бг матрьожи взети заедно не са прочели една книга.

    Коментиран от #94, #119

  • 90 Истината

    16 0 Отговор
    Ако по-рано пример за най-цинична лъжа и лицемерие беше епруветката в ръцете на държавния секретар на САЩ в Съвета за сигурност на ООН с „доказателства за химически оръжия“ в Ирак (между другото, чухме много пъти от западните „ колеги“, че светът се е променил много оттогава и те сега са различни), сега такъв пример биха били европейските „гаранции“ на Янукович през 2014 г. в Киев и „гаранции“ по Минските споразумения“,
  • 91 Пилот

    14 2 Отговор

    До коментар #74 от "Историк":

    Какъв съд те тресе бе - според международните закони отговорна за сигурността на гражданските полети е държавата над която летят. Даже и в Судан в момента има забрана за граждански полети защото се водят военни действия въпреки че и двете страни нямат ПВО.

    Коментиран от #95

  • 92 Истината

    13 2 Отговор
    Спомняте ли си как Русия беше обвинена в неизпълнение на Минските споразумения?

    Коментиран от #97

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Читател

    12 0 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    Ти да не си чел Винету
  • 95 Историк

    1 13 Отговор

    До коментар #91 от "Пилот":

    "Какъв съд те тресе бе" Този, който разгледа делото и постанови присъдите. Ти кой си?

    Коментиран от #110

  • 96 малиии

    7 6 Отговор
    Руснята са изриви ... 🤭😁
  • 97 Историк

    0 6 Отговор

    До коментар #92 от "Истината":

    С основание.
  • 98 Истината

    17 0 Отговор
    Признанията на Меркел и Оланд са запис на предателство. Югоизточната част на тогавашна Украйна първоначално беше предадена от Запада, въпреки словесната сърма наоколо. Цената на това предателство бяха хиляди човешки животи през последните осем години на гражданската война в Украйна. Което първоначално не беше спряно от Запада, който превърна Минските споразумения в крехко писмо, ”
  • 99 Запознат

    12 1 Отговор

    До коментар #86 от "стоян георгиев":

    Стига лъга бе - никаква декларация не са подписали и "планът" на зеления даже не са обсъждали. Ето с това се занимавате всички да лъжете и дезинформирате.
  • 100 Истината

    13 1 Отговор
    По-късно руският президент Владимир Путин заяви, че е разочарован от думите на бившия канцлер. „Честно казано, не очаквах да чуя това от бившия федерален канцлер, защото винаги съм предполагал, че ръководството на Федерална република Германия е искрено с нас“, каза той.
  • 101 Истината и само истината

    18 2 Отговор
    В ударените украински пристанища на Дунава в близост до Румъния е имало хамерикански военни. За това е цялата истерия. Активираха след това за отмъщение атаките по всички руски кораби и провеждат активна информационна война. Пропаганда има разбира се и от двете страни, но американската е много по-мощна подкрепена с милиони нарисувани хартийки.
  • 102 Имаш работа в цирка знам

    2 7 Отговор

    До коментар #72 от "Антитрол":

    Едно летище на което пораснаха 4 големи гъби вчера на обяд намери си го сам кое е
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 ЕВРОНЮЗ

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "да де":

    Някой си е препечатал дипломната работа с която се е дипломирал като журналист 🤣🤣🤣
  • 105 КовидманЯк

    13 0 Отговор
    Абе, недех разтяга лакърдии, кажи сега как така украинците настъпват, а при Купянск отстъпват, какво се тая шизофрения и кой кого обърква?😂🎪🤡
  • 106 Калпазанин

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "кокорчо":

    Горкия си е бъркал с пръстите на едно място сочиш мазал и накрая си ги е изсмукал
  • 107 Истината

    17 3 Отговор
    Президентът посочи, че Западът е използвал зърнената сделка за политически шантаж, за да осигури на Украйна средства и да улесни износа на нейното зърно, докато руските производители са претърпели загуби. Както каза Владимир Путин, Западът превърна споразумението в инструмент за обогатяване на транснационални компании и спекуланти на световния пазар на зърно. Това не е първият път, в който руснаците разкриват поредната западна измама и неспазване на международни споразумения.
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Русия ли?

    2 15 Отговор
    Страната на лъжите!

    Коментиран от #115

  • 110 Пилот

    15 1 Отговор

    До коментар #95 от "Историк":

    Само че този "съд" е нелегитимен - той такъв "съд" осъди и Садам че имал химически оръжия. Руски съд пък доказа че украинците са виновни и че ракетата е изстреляна от техни територии.

    Коментиран от #117

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Плашимир

    8 0 Отговор
    Това цялото е дженди приом! И е изобретение на дженигандата!
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Истината

    12 2 Отговор
    Норвегия, след като получи 175 хиляди квадратни километра от Баренцово море от Русия, обещавайки да засили добросъседството и „взаимодействието между арктическите страни“, противно на всички правила и споразумения, миналата година блокира законния ни достъп до Шпицберген
  • 115 Антитрол

    13 2 Отговор

    До коментар #109 от "Русия ли?":

    Ха ха ха - те химическите оръжия на Садам си бяха самата истина нали. Даже и повод да ги нападнат и да заграбят петрола им служеше.

    Коментиран от #148

  • 116 Абе не знам

    3 13 Отговор
    дали лъжата е вековна политика на кремъл, но ако съдим по Възбуждане, които са си фашисти по учебник, а наричат другите фашисти, това си е точно крадецът вика дръжте крадеца. Лошото е че докато истината си върже обувките, лъжата е обиколила света.
  • 117 Историк

    0 8 Отговор

    До коментар #110 от "Пилот":

    "Само че този "съд" е нелегитимен" Щом е "нелигитимен" предлагам Гиркин да се появи в някоя от цивилизованите държави.
  • 118 Истината

    11 2 Отговор
    Допуснахме редица грешки и загубихме възможността за сближаване на Русия със Запада... Като например обещанието Украйна и Грузия да станат част от НАТО.“ Това наистина сензационно признание направи не кой да е, а шефът на европейската дипломация Жозеп Борел. Всъщност Европа публично призна голяма лъжа както пред Киев, така и пред Москва. Кой ще носи отговорност за това – и какви ще са последствията от всичко това
  • 119 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 2 Отговор

    До коментар #89 от "стоян георгиев":

    ОбъркАл си човека пич ❗
    Аз не съм Бойко, дето е гледал филма и се пъчи че много е чел ( една книга)❗
  • 120 Уве Зелер

    10 1 Отговор
    Отричай, отклонявай, разсейвай, обърквай. И пак отначало… Ха-ха-ха-ха! Вземете си изяжте дипломите, невежи!
  • 121 Истината

    9 2 Отговор
    Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация, лично заяви, че Западът е мамил Украйна през всичките тези години. Поне по въпроса за членството на страната в НАТО.
  • 122 Хахахаха

    5 6 Отговор

    До коментар #39 от "Неблагодарно":

    Недей, ши убидиш на русофилите мечката! Хахахаха.
  • 123 Истината

    7 7 Отговор
    Кой съсед не са нападали руските фашисти!? С куца пропаганда, но явно омайва слабите мозъци на пияндурите. Сега се зъбят на Казахстан и ако казахите са умни, ще се подготвят от рано и ще държат на къса сиджимка намъкналите се рушняци.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 "Умната" ни бурятка

    14 3 Отговор

    До коментар #86 от "стоян георгиев":

    Изтичането на информация в западните медии обаче съобщава, че резултатите от първия ден на преговорите в Джеда, за Киев са разочароващи, пише "МК". Китай и Бразилия заявиха, че участието на Москва е необходимо. А високопоставен европейски служител каза пред медиите, че Киев „не е настоявал за приемането на мирен план и за искането за изтегляне на руските войски“.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 американец боясан като руснак

    5 1 Отговор
    (DENY, DEFLECT, DISTRACT, CONFUSE. REPEAT.)

    хубав английски имат тея руснаци, еееейй...

    "Крадецът вика дръжте крадеца..."

    българска поговорка
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Не4етвшия

    14 3 Отговор

    До коментар #86 от "стоян георгиев":

    Не е Доха, а е Джеда. И не подписаха нищо. Зелко каза, че не стигнали до разбирателство страните.
  • 131 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #82 от "Историк":

    Не съм намерил в материалите по делата отговорите ❗
    Какво да ти цитирам -
    НА НИКОЯ СТРАНИЦА НЯМА ОТГОВОР НА ВЪПРОСИТЕ ❗
    Ти , като си чел делата за МН-17 и за 11.09. Що не отговориш на ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ВЪПРОСИ❓❗
    - Кой свали сграда СЕДЕМ ❓
    - Как при 2000°С паспортите на терористите са цели ❓
    - Кой отговаря за полет МН-17 ❓
    - Кой промени посоката и височината ❓
    - Защо не дадоха на обвинените право на защита ❓

    Коментиран от #132, #139

  • 132 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор

    До коментар #131 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Може да не ми цитираш на коя страница са данните 😉😉😉
  • 133 Правилно е

    15 1 Отговор
    Да си изсмукваш от пръстите все нови и нови алтернативни реалности не е лесна работа, но пък екипът на факти не спира да го прави и примери за това тази седмица не липсваха.
  • 134 Хахахахаха

    8 2 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца
  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 ДДРОнег

    4 10 Отговор
    Тук във "Факти", московските тролове много точно доказват верността на статията !!!
  • 137 Българин 681

    11 0 Отговор
    Кратък въпрос:
    Какво налага "статията" да е с гриф "Извънредно"???

    Коментиран от #164

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Историк

    0 9 Отговор

    До коментар #131 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аз питах кои страници си прочел. Посочи ги и си посочи източника, от който си ги прочел. Така ще видим къде си търсил "отговорите" (и дали въобще си ги търсил там където може да се намерят).

    Коментиран от #167

  • 140 поручик Галицин

    5 13 Отговор
    Най-мощното оръжие на Съветския съюз не бяха ракетите,а лъжата.
    Но вече рухва сетний камък
    на обгърнатия в пламък и разруха
    древен замък...
  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Шаровар

    10 2 Отговор
    Полското правителство е подготвило за поляците много по-„героична“ съдба от защитата на Отечеството – те ще отидат да умрат за режима в Киев, пише NDP. Именно за изпълнение на така наречената мироопазваща мисия в Украйна се създава Литовско-полско-украинският корпус.

    Коментиран от #158, #178

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Смех в блатото

    4 14 Отговор
    Рузките наколенки са побеснели, все едно не се знае какви са методите на господарите им. По-забавния въпрос е, като рузнаците са толкова "прави", защо се налага да лъжат?
  • 146 Хахах хах

    17 1 Отговор
    Aз, пък си помислих че, статията е за нашето правителство....а то пак анти руска пропаганда.
  • 147 Не е чак толкова трудно!

    6 0 Отговор
    Трябва само да наемат новите български политици. Те цял живот смо това са правили!
  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Историк

    5 11 Отговор

    До коментар #148 от "Абе, срам":

    Ти не разбираш. Това е била "асвабадителна акция" на миротвореца Саддам. С нея той е искал да асвабади Кувейт от неговите нефтени находища. Малки специални операциики в "името на мира". Па рузки.
  • 151 Тази статия

    14 3 Отговор
    Доказа тезата
    Че това което се преписва на Русия съществува у нас на 100% не знам за другите държави но у нас е точно така
  • 152 ДЕТРОЙТ

    5 0 Отговор
    О БОЖЕ ... ЩЕ СЕ УДАРЯ В ГЛАВАТА С ТУХЛА
    .... :))
  • 153 добре де

    4 11 Отговор
    Кажете ми с какво е велика руZZия
  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Матей преображенски

    18 2 Отговор
    Тия глупаци говорят за себе си,описват своите методи за демагогия,а ла гьобелс,лъжат най-безогледно и на всичкото отгоре приписват своята епохална лъжливост на руснаците,даже се опитват с изкуствен интелект да изфабрикуват фалшива реалност и пускат несъществуващи кадри по медиите.

    Коментиран от #177

  • 156 Алооу ,копейкитеее

    3 13 Отговор
    Кога ще фалирате САЩ?Банките нали нещо там уж беше...

    Коментиран от #186

  • 157 🇷🇺 Zвяра 🇷🇺

    3 11 Отговор
    Е в предсмъртни конвулсии но продължава да лъже колко е велик, силен и могъщ. Но трябва да си съвсем посредствен индивид за да вярваш в лъжите му!

    Коментиран от #176

  • 158 Ъъъъ

    1 11 Отговор

    До коментар #142 от "Шаровар":

    Поляците ще помогнат на Украйна, защото ако не помогнат ще им се наложи да воюват срещу Украйна, Беларус и Русия! Предполагам разбра.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Зоро

    11 1 Отговор
    Москва, Брюксел и Вашингтон са от един и същи отбор само че прилагат различни хватки да държат хората като роби.
  • 164 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор

    До коментар #137 от "Българин 681":

    Сигурно му се е втвърдила китката от писане!
  • 165 Владимир

    12 1 Отговор
    Автроре, преводаче или там който се крие зад тази статия. Моля те поинтересувай се от случилото се в Украйна през последните 10 години, а не пред последните 10 месеца да ни обясняваш кой крив и кой прав
  • 166 Джедай

    3 0 Отговор
    Тази тактика се прилага далеч преди Кремъл да е построен. Индивиди с преобладаваща Ин-енергия са се групирали в комуни и овладели тактиката до съвършенство. Толкова изкусно лъжат, щото сами си вярват. Другите, като лъжат им личи, а на тях -не.
  • 167 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #139 от "Историк":

    Ти само ПИТАШ И НИКОГА НЕ ОТГОВАРЯШ
  • 168 Митев

    2 0 Отговор
    И на мен не ми харесват рекламите по телевизиите с техните внушения правещи богатите по богати,ала кой ли ме пита ,колкото до храните дето не достигат до Африка, всичко е за да предизвика глад и те да тръгнат към Европа,предизвиквайки недоволството на гражданите и,и оттам нататък всичко е ясно......

    Коментиран от #170

  • 169 Ангеларий

    9 0 Отговор
    Толкова простотия на едно място не бях чел
  • 170 Сатана

    8 2 Отговор

    До коментар #168 от "Митев":

    Не трябва да се притесняваме за Африка. Африканците се освобождават от Франция, САЩ и Великобритания с помощта на Русия. Сами ще си отглеждат жито, злато си имат в големи количества, които вече няма да бъдат прибирани от французите. А Украйна е само тренировка за Русия. Кацата с мед е в Африка.
  • 171 Сатана

    5 2 Отговор
    Евробарометърът ...88% от гражданите на ЕС подкрепят изпращането на хуманитарна помощ за украинския народ , да така е но почти никой не подкрепя правителството на Украйна. Има разлика между народ и правителство.
  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Крадеца вика дръжте крадеца

    10 2 Отговор
    Цялата статия на мисиркатаЖамбаз наФакти е като преписана отНаръчникНаЦРУ как да се прави дезинформация и пропаганда, чрез лъжи полуистини и инсинуации и заблуди повтаряне от платени папагали и мисирки доВидиотяване наМатряла

    Коментиран от #179

  • 175 Човек от народа

    2 0 Отговор

    До коментар #161 от "ДОЛУ":

    Долу Идиотчата
  • 176 Запознат

    6 1 Отговор

    До коментар #157 от "🇷🇺 Zвяра 🇷🇺":

    За Звяра Фащ съм съгласен абсолютно! Трябва Десницата на Бог Русия да го унищожи както е написано в Библията, а щом това го пише там то значи че така и ще стане!
  • 177 Жалейка за Нато

    9 0 Отговор

    До коментар #155 от "Матей преображенски":

    ЖалкаКартинка
  • 178 Толуп Трети

    10 0 Отговор

    До коментар #142 от "Шаровар":

    То и нащо правителство ни готви същото с любезната заповед на Посолството
  • 179 Знайко

    8 1 Отговор

    До коментар #174 от "Крадеца вика дръжте крадеца":

    Абсолютно си прав! А има ли кой да вярва на лъжеца вече? Аз виждам как когато една тема се рачепка и стане ясно , че раша не е виновна за това, темата се затваря и никой не я подхваща , а почват да чепкат новата тема,спусната незнайно от къде и от кой. Ами те колегите-журналя, се самоорганизират и сами почват да пишат само за това!...и след няколко дни -хоп НОВА ТЕМА-ДЕЙСТВАЙТЕ!

    Коментиран от #183

  • 180 Леле-леле

    10 1 Отговор
    Ей, не спират тия американскиГрантовете за Антируска и Антибългарска пропаганда... Бая центове заработиха Сорос-Пиите, жалко, че скоро ще трябва да ги обръщат в омразни Йоани и Рубли.
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 Тъпо

    2 3 Отговор
    Лъжи пий пий лъжи и пак лъжи пий лъжи и от тъпата им революция до сега нищо ново. Не. Згреших. Не са на дъното.
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 186 Знайко

    6 0 Отговор

    До коментар #156 от "Алооу ,копейкитеее":

    Споко-ще стане, 600 западни банки са на изкуствено дишане. Активите им са по-малко от пасивите, още от вдигането на лихвата през пролетта! Трябва повече да се чете! Отделно европейските банки биват задължавани да изкупуват джънк-облигации на банките от периферията и е въпрос на време голям % от активите им да бъдат затворени в тези неликвидни книжа. Някой стои настрани с игла в ръка и чака да му се обадят с нареждане да спука балона!
  • 187 Да си кажем истината в очите

    8 2 Отговор
    Колко средства се хвърлят от САЩ за промивка на мозъците в бг колонията...
  • 188 Толуп3

    5 0 Отговор
    Тия статийки му ги пишеЧат джи пи ти, да не мислиш, че туйКелемеЖамбиИмаТолкуЪкъл..

    Коментиран от #189, #190, #192

  • 189 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 190 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 Байгън

    5 0 Отговор

    До коментар #188 от "Толуп3":

    Доста ме съмняваКелеМето
    да разбира от изкуствен интелект
  • 193 Щом пишете толкова много и оплетено ,

    0 0 Отговор
    ще попитам едно просто нещо : "Алеята на АНГЕЛИТЕ " измислица ли е или реалност ?!

    Коментиран от #195

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Да ти кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #193 от "Щом пишете толкова много и оплетено ,":

    Алеята на ангелите нямаше да я има ако терористите от "Вагнер" не бяха извършили инвазия на територията на Източна Украйна (Донбас)
  • 196 Българин 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    1 4 Отговор
    Всяка дума на руската пропаганда е лъжа!
    Руските лъжи отвратиха света, затова поддръжниците на Украйна стават все повече!

    Коментиран от #200

  • 197 НИМА

    2 0 Отговор
    САЩ СА ПО РАЗЛИЧНИ? ТА ТОВА Е АМЕРИКАНСКА ПОЛИТИКА ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ. НАРИЧА СЕ ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ!!!
  • 198 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 ПОДДРЪЖНИЦИТЕ

    2 0 Отговор

    До коментар #196 от "Българин 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    НА УКРАЙНА РЯЗКО НАМАЛЯХА. В КРАЙНА СМЕТКА ЛЪЖАТА НАТО ЗАПОЧВА ДА ИЗЛИЗА НАЯВЕ!!!
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Марина

    2 0 Отговор
    Ей представителството,защо не си напише името писача на лъжливата, поръчкова и пропагандна статийка?
    Защо наложихте цензура на руските новинарски канали?
  • 203 Русия ли?

    2 0 Отговор
    Точно тези методи използват от 100 години 3вр3ите и чичко Сам и до ден днешен така - масово облъчване с лъжи по всички медии и пропаганда 24/7 и фалш новини. А не руснаците контролират CNN BBC- та и д-р подобни Дойче зелета?
  • 204 нпо агент

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вервам ти":

    дори не го чета този...да не казвам думата че ще изтрият..сигурно му плащат на килограм ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания