Отидете към основна версия

1 990 34

"Фронтекс" бие тревога: Нелегалната имиграция към ЕС се увеличава

  • фронтекс-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • тунис-
  • средиземно море

Агенцията съобщи за 132 370 опита за влизане на територията на ЕС извън редовните гранични пунктове в периода от началото на годината до края на юни, като уточни, че това е с 10% повече спрямо същия период на миналата година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нелегалната имиграция в Европейския съюз се е увеличила с 10 процента през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година, предаде Ройтерс. Повечето от пристиганията са по средиземноморските маршрути, отбелязва европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс", пише БТА.

Агенцията съобщи за 132 370 опита за влизане на територията на ЕС извън редовните гранични пунктове в периода от началото на годината до края на юни, като уточни, че това е с 10 процента повече спрямо същия период на миналата година.

Според нея прекосяванията на централното Средиземноморие са се увеличили с повече от една трета и са съставлявали половината от общия брой, тъй като се наблюдава скок в пристиганията от Тунис в Италия. Нелегалният трафик на мигранти по всички останали маршрути към ЕС е намалял в сравнение с първото шестмесечие на 2022 г.

По-рано този месец Европейският съюз подписа споразумение с Тунис за възпиране на незаконната миграция от тунизийските брегове към блока. Съюзът иска държи под контрол броя на пристигащите по море мигранти преди общоевропейските избори следващата година.

ЕС отдавна настоява за намаляване на нелегалната имиграция от Близкия Изток, Африка и Азия, въпреки критиките на правозащитните организации, че за тази цел блокът подкрепя управници, които не се представят особено добре в областта на демократичните права и свободи.

Надзорният орган на ЕС за правата на човека заяви, че ще проучи сделката с Тунис и вече проверява дали "Фронтекс" спазва задълженията си в областта на правата на човека, в това число и задължението да спасява човешки животи в морето, докато помага за управлението на външните граници на блока.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: